Yord herfst logo
Home      Zoeken      

„Zoon komt om in gaskamer vader”

„De schrijver legt weinig uit, maar je begrijpt het toch”, zegt Ard-Jan Biemond (13) uit Veenendaal over het boek dat hij gelezen heeft. De titel is daar een voorbeeld van; een gestreepte pyjama is in dit oorlogsboek meer dan een kledingstuk om in te slapen.

Foto familie Biemond

Boek: ”De jongen in de gestreepte pyjama” van John Boyne, 224 bladzijden.

Samenvatting: „Het boek gaat over een Duitse jongen, Bruno, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Berlijn woont. Omdat zijn vader kampcommandant wordt, verhuist zijn gezin naar Auschwitz. De jongen weet niet wat er in het kamp met de Joden gebeurt.

Het is saai in het huis waar Bruno woont. Daarom gaat hij op ontdekkingsreis naar het kamp en ziet een Joodse jongen, Samuël, achter het hek. Ze worden vrienden.

De laatste keer dat Bruno Samuël gaat opzoeken verkleedt hij zich in kampkleding en gaat met Samuël het kamp in. Daar verdwijnt hij in de gaskamer. Niemand komt erachter wat er met hem is gebeurd.”

Mooi: „Het is een bijzonder boek. Het idee dat een vader eigenaar is van gaskamers waarin zijn eigen zoon omkomt vind ik indrukwekkend.

De schrijver legt weinig uit, maar je begrijpt toch wat er aan de hand is. De naam Auschwitz wordt bijvoorbeeld nooit geschreven, omdat de jongen steeds ”Outwits” zegt.

Het boek is op een manier geschreven alsof het voor kinderen is, maar de inhoud is juist volwassen. Zo’n manier van schrijven kom je niet vaak tegen.”

Minder mooi: „Er wordt heel veel dingen herhaald. Bruno zegt bijvoorbeeld heel vaak over zijn zus: Ze is een hopeloos geval. Dat wordt op den duur saai. Verder vind ik het moeilijk om iets negatiefs over het boek te bedenken.”

Boekenwurm: „Ik lees zo’n vier boeken per week. Ik lees ze in allerlei soorten en maten. Bij het kiezen is de voorkant heel belangrijk. Als die me aanstaat lees ik de achterkant.”

Laatst gelezen: „”Wraak in de nacht” van Wim van Duinen. Het is een actieboek over een Joodse en een christelijke man die met de dood worden bedreigd.”

Tips: „Een half jaar geleden heb ik het boek ”Michael Strogoff, de koerier van de tsaar” van mijn tante geleend. Het is geschreven door Jules Verne. Een spannend boek.”

Er zijn nog geen reacties geplaatst.