Yord herfst logo
Home      Zoeken      

„Schrijver heeft aan een paar woorden genoeg”

Aan de ontlezing doet Nadine Klaassen (17) uit Hoek niet mee. Het liefst zou ze altijd vijf, zes boeken per week lezen. „Maar als ik druk ben met school blijft het bij een boek in het weekend.”

Nadine zou het liefst altijd vijf, zes boeken per week lezen. Foto familie Klaassen

Boek: ”De stem van Tamar” van David Grossman, 420 bladzijden.

Samenvatting: „Het boek begint met een jongen die wild achter een hond aanrent. De jongen, Assaf, werkt bij de gemeente en moet de hond terugbrengen naar zijn baasje. De hond voert Assaf langs allerlei mensen –een pizzabakker, een non die nooit uit haar klooster komt– die hem steeds iets vertellen over de eigenaar.

De andere verhaallijn gaat over een meisje dat een grot inricht. Als ze blikken voedsel en handboeien naar de grot brengt, vraag je je af waar ze mee bezig is. Het meisje, Tamar, wil haar broer in de grot laten afkicken van een drugsverslaving.”

Mooi: „De twee verhaallijnen die steeds dichter bij elkaar komen. Dat is knap gedaan. De hond blijkt van Tamar te zijn. Als Assaf haar gevonden heeft, gaan ze samen op zoek naar haar broer. Die is in de handen van een drugsbende gevallen. Uiteindelijk weten ze Tamars broer naar de grot te brengen.

De sfeerbeschrijvingen zijn ook mooi. Met een paar woorden kan de schrijver duidelijk maken of een persoon sympathiek is of niet.”

Minder mooi: „Het begin is best even doorbijten, omdat je niet goed weet waar het over gaat. Ook het eind is een beetje jammer. Als de mannen van de drugsbende de ontsnapte broer van Tamar vinden in de grot, komt op het laatste moment de politie. Dat is een beetje cliché.”

Boekenwurm: „Ik houd heel veel van lezen. Nu lees ik vijf, zes boeken in een week. Maar als ik druk ben met school, lees ik een boek in het weekend. Sommige vriendinnen vinden lezen een beetje saai. Als je van literaire boeken houdt, wordt dat vaak niet zo gewaardeerd.”

Laatst gelezen: „”Het kleine meisje van meneer Linh”. Een heel mooi en origineel boek met een verrassend einde.”

Tips: „Voor wie eens wat anders wil: de boeken van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Dalene Matthee, bijvoorbeeld ”Kringen in een bos”. Ze zijn apart, maar wel heel mooi. Nog een tip: ”De familie Heesters” van B. Nijenhuis. Hij heeft een enorm leuke manier van schrijven.”

Er zijn nog geen reacties geplaatst.