Veluwse gemeenten zijn herrie festivals zat

Nunspeet, Elburg en Oldebroek zijn de herrie van festivals in Biddingshuizen zat. De drie stappen naar de rechter. beeld ANP

Nunspeet, Elburg en Oldebroek zijn de herrie van festivals in Flevoland, aan de overkant van het Veluwemeer, zat. De drie gemeenten stappen naar de rechter. „Vooral de lage bastonen moeten naar beneden.”

De geluidsoverlast vanaf het Walibi-terrein in Biddinghuizen is soms niet van de lucht. Vooral als de wind vanuit de polder richting Veluwe waait krijgt Nunspeet de volle laag. Bij wind uit westelijke richting moet Elburg ramen en deuren sluiten.

De drie gemeenten op de Noordwest-Veluwe proberen al jaren de overlast vanaf het festivalterrein in Flevoland te beperken. Vooralsnog zonder resultaat. Vorig jaar ging het, mede dankzij een ongunstige windrichting, weer goed fout.

De gemeente Dronten, waar Biddinghuizen en Walibi onder vallen, werkt op dit moment juist aan een verruiming van de omgevingsvergunning voor festivals. In de nieuwe vergunning van Dronten staat onder andere aan welke geluidsnormen festivals als Defqon.1, Lowlands en Opwekking moeten voldoen.

De maximale geluidsgrens voor festivals in Biddinghuizen is hoger dan in de oude vergunning. Defqon krijgt bovendien vanaf volgend jaar een dag extra en mag Lowlands elke dag een uur langer doorgaan.

Ongenoegen

Tot groot ongenoegen van de drie gemeenten. Nunspeet, Elburg en Oldebroek zeggen dat de herrie nu al tot de vroege ochtenduren duurt. Festival Defqon begint vrijdag en duurt tot en met zondag.

„Een deel van de bevolking ervaart behoorlijke overlast”, zegt wethouder Jaap Groothuis (SGP) uit Nunspeet. Overleg met Dronten en een ingediende zienswijze hebben niets opgeleverd. „Wij zien onze belangen onvoldoende afgewogen terug in de nieuwe vergunning.”

Daarom stappen de drie gemeenten naar de rechter. Groothuis „hoopt en verwacht” dat de verruiming wordt teruggedraaid. „Wij zijn bang dat als deze verruiming wordt toegestaan er nog meer evenementen en nog meer overlast worden toegestaan.” Een rechtzaak verwacht hij pas aan het eind van het jaar.

Dronten zegt „alles in het werk te stellen” om geluidsoverlast te voorkomen. Groothuis is niet onder de indruk. „De gemeente kan wel veel inzet plegen, maar dat wil niet zeggen dat het ook resultaat oplevert.”

Volgens de wethouder moet er technisch meer mogelijk zijn om de overlast binnen de perken te houden, zonder de festivals aan te tasten. „Vooral de bastonen moeten naar beneden.” Groothuis is wel van mening dat Dronten de zaak serieus neemt.

Geluidsmeting

Nunspeet, Elburg en Oldebroek laten deze week geluidsmetingen doen. Inwoners die overlast ervaren, kunnen een appje sturen naar een ingehuurd bedrijf dat vervolgens ter plekke metingen verricht.

De geluidsmetingen zijn niet alleen bedoeld om bewijsmateriaal te verzamelen voor de rechtzaak, maar ook om de hoeveelheid herrie feitelijk vast te stellen. „Bevindt het geluid zich binnen de normen, dan mag dat blijkbaar zo in Nederland”, stelt Groothuis.

Hitte

Door de verwachte hoge temperaturen worden veel festivals het komend weekend afgelast. Hoopt Groothuis dat Defqon ook om de hitte wordt afgeblazen? „Nee, zo zit ik niet in elkaar.” De SGP-wethouder zegt best van een feestje te houden. „Maar ik heb wel mijn voorkeuren. Daar hoort Defqon niet bij.”