Gg Kapelle geschrokken van arrestatie Syriër

Maandoverzicht mei 2019
Beelden van een voorman van Jabhat al-Nusra uit 2016. beeld AFP

Binnen de gereformeerde gemeente van Kapelle is geschrokken gereageerd op de arrestatie van een Syriër in het dorp. De kerkelijke gemeente organiseert tal van activiteiten, waaronder kerkdiensten, voor vluchtelingen.

De politie heeft de 47-jarige Syriër dinsdag opgepakt voor terrorisme en oorlogsmisdrijven in zijn land van herkomst. Hij zou commandant zijn geweest van de jihadistische groepering Jabhat al-Nusra. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hem laten aanhouden op basis van informatie van de Duitse politie, die over getuigenverklaringen tegen de man beschikt.

Ook op zes plaatsen in Duitsland viel de politie dinsdag woningen binnen waar vermoedelijke oud-leden wonen van het bataljon waarover de 47-jarige verdachte de leiding had. Hij had als strijder de naam Abu Khuder aangenomen. In Ede doorzocht de politie een woning van een man die contact met hem had.

De man die in Kapelle werd gearresteerd, verblijft sinds 2014 in Nederland. Hij heeft hier tijdelijk asiel gekregen en woonde in het Zeeuwse dorp. In zijn woning heeft de politie onder meer documenten, een computer en een telefoon in beslag genomen. De rechter-commissaris in Den Haag beslist vrijdag of hij langer blijft vastzitten.

Al-Nusra wordt vaak beschreven als de Syrische afdeling van terreurbeweging al-Qaeda. De Syriër die in Zeeland terechtkwam zou leiding hebben gegeven aan een bataljon met de naam Ghuraba’a Mohassan (‘Vreemdelingen van Mohassan’, een stad in het oosten van Syrië).

De man die zichzelf Abu Khuder noemt, sprak in 2012 met de Britse krant The Guardian. Hij vertelde toen onder meer dat zijn groep nauw samenwerkte met het Vrije Syrische Leger, de alliantie tegen president Assad die steun uit het westen krijgt. „Operaties met bommen zijn ons grootste talent”, citeerde de verslaggever hem.

Khuder zou gedeserteerd zijn uit het Syrische leger. Hij koos naar eigen zeggen voor al-Nusra nadat de jihadisten zijn rebellengroep aan een truck vol explosieven hadden geholpen, die ze lieten exploderen bij de poorten van een legergebouw.

Gg Kapelle

Vanuit de gereformeerde gemeente waren tal van contacten met de man en zijn gezin, zei een gemeentelid dat betrokken is bij hulp aan vluchtelingen dinsdagavond desgevraagd. ,,Het komt redelijk hard aan dat de man is opgepakt”, zegt het gemeentelid, dat niet met zijn naam in de krant wil. ,,Gemeenteleden zijn bij het gezin over de vloer geweest. Gezinsleden kwamen in kerkdiensten. Het is allemaal redelijk ingrijpend.”

Hij benadrukt dat voor hemzelf zijn kijk op hulp aan vluchtelingen blijft zoals die was. ,,Eerlijk gezegd wil ik nu niet voorzichtiger omgaan met vluchtelingen. Mogelijk heeft deze man iets gedaan wat niet in de haak is. Maar iedereen heeft het Evangelie nodig, ook deze man. Onze christelijke opdracht om dat Evangelie aan eenieder te vertellen, blijft staan.”