Binnenland

Drenthe en Overijssel zien voordelen gezamenlijk warmtebedrijf

In deze internationaal roerige tijden is het belangrijk na te denken over controle op de eigen warmtevoorziening. Herman Exalto, directeur Energie Beheer Nederland, benadrukte dat vrijdag in Meppel waar de provincies Drenthe en Overijssel afspraken bekrachtigden om de oprichting van een gezamenlijk warmtebedrijf te onderzoeken. „Met warmtenetten gevoed door eigen Drentse en Overijsselse warmtebronnen grijp je de kans om minder afhankelijk te zijn van het buitenland”, aldus Exalto.

9 May 2025 13:01Leestijd 2 minuten

De twee provincies willen via het warmtebedrijf op grote schaal huizen verwarmen en bijdragen aan de energietransitie. De Drentse gedeputeerde Henk Jumelet (klimaat en energie) denkt dat de samenwerking ook kan leiden tot lagere bedrijfskosten en stabielere warmteprijzen. „De gemeenten in Drenthe en Overijssel staan voor dezelfde uitdaging in de warmtetransitie. Door interprovinciaal samen aan de slag te gaan, kunnen we kennis bundelen en kosten besparen.”

Zijn Overijsselse collega Tijs de Bree (energietransitie) wil dat ook. „Het doel is gemeenten waar nodig te ondersteunen. Op deze manier dragen we met elkaar bij aan een CO2-neutraal land en vergroten we onze energieonafhankelijkheid. Tegelijkertijd bieden we onze inwoners een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam warmtealternatief.”

Bij het onderzoek naar de mogelijkheid van een gezamenlijk warmtebedrijf en warmtenetten werken de provincies samen met Enexis, RENDO, Cogas en Energie Beheer Nederland. Jeroen Sanders, topman van netbeheerder Enexis, noemt de warmtenetten een belangrijk alternatief voor aardgas. Hij wijst er ook op dat warmtenetten ervoor zorgen dat het op spitstijden volle stroomnet „niet onnodig zwaarder wordt belast”.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer