SPECIAL TOERISME

Reizen 2000
In een maatschappij waarin „Druk” vaak de gedachteloos uitgesproken reactie op de vraag „Hoe gaat het?” is, neemt het verlangen naar rust explosief toe. Dat betekent voor de één een vakantiehuisje in Lunteren, voor de ander een kampeerterrein aan de Franse kust. Afstand nemen van de hectiek van alledag is geen overbodige luxe meer. De meest exotische bestemmingen liggen binnen handbereik, maar het trekken over de planeet vereist wel voorbereiding. Dat levert tegelijk een niet te onderschatten dosis voorpret op. De special Reizen 2000, die zich op de ons omliggende landen richt, wil hieraan een bijdrage leveren, maar laat ook thuisblijvers volop genieten van de ervaringen van anderen.

Padmos
Fluisteren in de grot van de Apocalyps
Op de weg tussen Skala en Chora zie ik een oude, gerimpelde man op een ezel voorbijtrekken. Ik bedenk dat het de ideale manier is om Patmos te verkennen. Deze bult in de Egeïsche Zee laat een onuitwisbare indruk na.

Engeland
Wolkerken en zaakjes van Albert Heijn
Gloucestershire, Herefordshire, Shropshire. Wie deze graafschappen nooit heeft bezocht, kent Engeland nog niet. Rijdend over The Romantic Road en The Hidden Highway komt evenwel ook de doorgewinterde anglofiel voor visuele en tongstrelende verrassingen te staan.

België                                           Duitsland
Acht dorpjes, verscholen
in eigen schoonheid

Op bezoek in een van de zuidelijkste gemeenten van België blijkt dat het land meer heeft dan het strand van Knokke, de cultuur van Brugge of de heuvels van de Ardennen.
Expo 2000:
een beetje plat

Na de wereldtentoonstelling van 1851 in Londen resteerde de Britten het Crystal Palace. Het blijvend resultaat voor Hannover: ongeveer 25.000 extra parkeerplaatsen.

Zwitserland
In de schaduw van Europa's grootste gletsjer
Het Wallische dorpje Breiten ligt in de schaduw van de Aletsch, Europa's grootste gletsjer. Het zoute water van de kuurbaden rusten de spieren en gewrichten toe voor een drie uur durende wandeltocht van Ried-Mörel naar Blatten langs de Massaschlucht.
Een schoonheidsprijs voor Ernen

Wales
”Smotyn harddwch”, schoonheidspukkels
Schotland koestert de desolate Shetlands en onder Engeland bungelen Jersey en Guernsey. Weinigen weten dat ook het prinsdom Wales een aantal steenklompen in zee heeft, die zelfs bezocht mogen worden.

Cultuurhoofdsteden
Maar liefst negen steden mogen zich dit jaar culturele hoofdstad van Europa noemen. Ze zijn eerlijk over het hele continent verdeeld: drie in het noorden, drie in het midden en drie in het zuiden van Europa: Avignon, Bologna en Santiago de Compostella – Krakau, Praag en Brussel – Reykjavik, Bergen en Helsinki. De Europese ministers van cultuur zijn dit jaar genereus, want Bergen, Krakau, Praag en Reykjavik behoren niet eens tot de Europese Unie. De negen steden kregen een extra poetsbeurt en zetten hun beste culturele beentje voor. Oude en nieuwe muziek wordt buiten en binnen ten gehore gebracht, mooie en minder mooie kunst komt uit de kast. Het wachten is op de bezoekers.
Avignon: Stad van negen pausen en een halve brug
Bologna: Dik en geleerd
Santiago de Compostella: Pelgrimstad bij uitstek
Krakau: Koningsstad zonder weerga
Brussel: Stad met Hollandse erfenis
Praag: Moeder aller steden
Helsinki: „Dochter van de Oostzee”
Bergen: Een echte fjordenstad
Reykjavik: Antieke stoombaai

Vakantiebeurs                                       Christelijke reisorganisaties

Zweden komt een
brug dichterbij

De Vakantiebeurs biedt tot en met overmorgen 'de hele wereld' onderdak in de Utrechtse Jaarsbeurs. Onder het motto ”Pak een dagje vol vakantiekriebels” zetten zo'n 1650 organisaties uit honderd landen hun beste beentje voor. Een vooruitblik van A tot Z.
Kasteelvakantie, pelgrimsreis
of een voettocht

Een trektocht door de Pyreneeën, een zesweekse reis rond de wereld en een zangreis naar Berlijn. Christelijke reisorganisaties komen in hun gidsen voor het jaar 2000 weer met tal van nieuwtjes. Ook het aantal touroperators breidt nog steeds uit.