Reizen 2000 14 januari 2000

Kus voor Santiago

Santiago de Compostella, het doel van talloze Europese pelgrims. Eeuwenlang, maar vooral in de elfde en twaalfde eeuw, trok het gebeente van Santiago (Spaans voor Jacobus) als een magneet bedevaartgangers naar de St.-Jacobuskathedraal.

De traditie vertelt dat de apostel Jacobus naar Spanje reisde om daar het Evangelie te verkondigen. Na zeven jaar keerde hij terug naar het Heilige Land, waar onderdanen van Herodus Agrippa hem en zijn discipelen in 44 zouden hebben onthoofd. Johannes' volgelingen zouden zijn lichaam hebben teruggebracht naar Iria Flava (nu Padrón) en ergens in het binnenland hebben begraven.

Negende-eeuwers meenden zijn beenderen te hebben ontdekt. Op de vindplaats verrees een kerk, die na heiligdommen in Jeruzalem en Rome de belangrijkste bedevaartplaats werd. Sinds de dertiende eeuw drukken pelgrims die de Spaanse stad al dan niet uitgeput hebben bereikt, een kus op de zilveren mantel van een Jacobusbeeld. In de crypte is een met zilver beslagen kist (1886) te zien waarin de relikwieën van Jacobus en zijn discipelen worden bewaard.

Teleurstelling
Wie de vrome bedevaartganger van ooit naar Santiago de Compostella wil volgen, wacht aan het eind een teleurstelling. Dat zou overigens wel eens inherent aan de bedevaart van alle tijden kunnen zijn. In elk geval is vandaag voor vroomheid geen plaats meer; de ”business” regeert. Wie het beeld van de heilige Santiago mocht willen omhelzen, moet betalen. Wie het moede hoofd te rusten wil leggen in het oude gasthuis naast de kathedraal, moet zeer diep in de buidel tasten – waar eens berooide pelgrims naast meer gefortuneerde sliepen, staat nu een van de meest pretentieuze hotels van Europa. Eén troost: wie vandaag door de bewerkte Pórtico da Gloria de kathedraal betreedt, stapt hetzelfde interieur als een middeleeuwer binnen.

Graniet
Voor de gewone toerist is Santiago een tamelijk kleine stad met een overzichtelijk centrum van grote pleinen en smalle, sfeervolle straatjes. Het sterke, grijze graniet uit Galicië, waarvan het mica glinstert in de zon en op een regenachtige dag mild glanst, karakteriseert Santiago. Wie eenmaal rond de kathedraal is gelopen, heeft vrijwel alle monumenten gezien. De meeste zijn gebouwd uit godsdienstig oogmerk en overwegend in de stijl van de late Renaissance en Barok opgetrokken. Ze hebben niet kunnen garanderen dat Santiago altíjd de naam van cultuurstad bij uitstek zou dragen.

Info: 070-346 59 00 of www.compostela2000.com.