Reizen 2000 14 januari 2000

Moedertje Praag

Stenen Praag, Gouden Praag, Magisch Praag, Stad met honderd torens, Moedertje Praag, het Rome benoorden de Alpen; de bijnamen van de hoofdstad van de Tsjechische Republiek zijn talrijk en spreken voor zich. Praag verslaat zijn duizenden.

De stad heeft ook alles mee: een sprankelende atmosfeer, maar vooral een rijke geschiedenis, die je op elke hoek van de straat tegemoet waait. Achter vandaag ligt een verleden van 1100 jaar, met hoogte- en dieptepunten: Václav Havel, communisme, de ”Praagse Lente”, Duitse bezetting, een groot Joods getto, keizerin Maria Theresia, jezuïeten, Habsburgers, Rudolf II, Boheemse Broeders, Johannes Hus, pogroms, de oude Karelsuniversiteit... Moedertje Praag en haar geschiedenis heten „groots, melancholisch en ondoorgrondelijk.”

Historisch decor
Waar je ook bent in de stad, je treft een historisch decor aan waarvan de bouwwerken uit zes eeuwen bijna naadloos in elkaar schuiven. De moderne tijd heeft Praag betrekkelijk ongemoeid gelaten. Daardoor kent de stad een stratenplan dat hier en daar tien eeuwen teruggaat. De diverse perioden uit het verleden zie je terug in de bouwstijlen, het burchtcomplex op de heuvel, kerken met gotische spitsbogen, barokke godshuizen, renaissancepaleizen, neostijlen, de Jugenstil en zelfs in het beetje industriële functionaliteit dat er is. Praag koestert zijn tachtig kerken, dertig kloosters, zeventig paleizen en meer dan honderd historische tuinen.

Mooie pleintjes en terassen omgeven de monumenten. En dan is er natuurlijk de Moldau, die in de stad een fraaie knik maakt. Grote bruggen overspannen de rivier, waarvan de Karelsbrug met haar beelden alle andere overtreft.

Grauwsluier
Praag ademt historie, maar sinds de Fluwelen Revolutie van 1989 trekt ook de toekomst triomferend binnen. De communistische grauwsluier is afgeworpen, overal verschenen nieuwe winkels, reclames, en de stad staat vol met kraampjes. Inmiddels is de Tsjechische hoofdstad de drukstbezochte toeristenstad van Europa; bezoekersaantallen overtreffen die van Parijs, Londen en Berlijn.

De Tsjechen presenteren de historische en culturele erfenis van hun hoofdstad dit jaar met allerlei activiteiten. Het festival ”Musica Iudaica” laat in november Joodse muziek horen; in de tweede helft van mei staat een prestigieus festival voor klassieke muziek op het programma. Op muzikaal gebied komen verder Dvorák, Beethoven en de Praagse klokken aan bod. Exposities en rondleidingen vragen aandacht voor de eigen architectuur en literatuur. Voor een overzicht van de astronomische ontwikkeling van Copernicus tot de NASA of de verhouding tussen Franz Kafka en de beeldende kunst moet je deze zomer in Praag zijn.

Info: 020-575 30 14 of www.praha-emk2000.cz.