Yun dé trekker op pinksterconferentie

BIDDINGHUIZEN – De meerdaagse pinksterconferentie van stichting Opwekking in Biddinghuizen trok de afgelopen dagen zo’n 45.000 bezoekers. Foto stichting Opwekking stichting Opwekking

„God houdt van alle mensen. Ook van Chinezen. Daarom zijn er op de wereld ook zo veel Chinezen.” Aan humor ontbreekt het broeder Yun niet. Regelmatig krijgt hij de duizenden luisteraars aan het lachen. De bekende Chinees was afgelopen weekend een van de sprekers op de pinksterconferentie in Biddinghuizen van de stichting Opwekking.

Ook dit jaar was de pinksterconferentie, die voor de 35e keer werd gehouden, weer een grote publiekstrekker. Ruim 45.000 belangstellenden woonden een of meerdere bijeenkomsten bij. Zo’n 13.000 veelal jeugdige conferentiegangers bivakkeerden in tent of caravan op het uitgestrekte kampeerterrein midden in de Flevopolder.

Het hoofdprogramma heeft plaats in een enorme witte tent midden op het terrein. Een metershoog bruinhouten kruis staat voor de ingang. Bij de naburige snacktent staan mensen in lange rijen te wachten op een gefrituurde aardappel.

„De sfeer is goed en de mensen kijken blij”, zegt Rauek. De Surinamer geniet samen met zijn vrouw van het programma. „Eigenlijk elke dienst heeft wel een boodschap. Het is echt heel fijn om hier als geloofsbroeders en -zusters bij elkaar te zijn. Iedereen is blij en de mensen veranderen echt. Met z’n allen God loven en prijzen geeft echt blijdschap.”

Vrijdagavond had de openingsbijeenkomst plaats. Spreker was ds. Orlando Bottenbleij, voorganger van de baptistengemeente in Drachten. Het thema van zijn voordracht was: ”Gods grote daden”. Andere sprekers de afgelopen dagen waren onder anderen Open Doors-oprichter Anne van der Bijl, evangelist Kees Goedhart, de Amerikaan Joe Schimmel en de ds. Gary Wilkerson uit de Verenigde Staten.

Een van de hoogtepunten is de lezing van de Chinese voorganger broeder Yun. Van zijn boek ”De hemelse man” zijn inmiddels meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Verrassend veel mensen blijken speciaal voor Yun de reis naar Biddinghuizen te hebben gemaakt. Een vrouw met enkele jongeren bij zich onderscheidt zich wat kleding betreft duidelijk van de rest van het publiek. Navraag leert dat de christelijke gereformeerde Werkendammers speciaal voor de Chinees gekomen zijn. „De sfeer is anders dan wij gewend zijn, maar we zijn eerlijk gezegd wel erg benieuwd naar wat Yun te zeggen heeft. Daarom hebben we besloten te gaan.”

De lezing van Yun trekt veel publiek. Duizenden mensen hebben een plaatsje gevonden op een houten stoel onder het witte tentzeil. Voordat Yun het woord krijgt, wordt er gezongen. Een groot podium biedt plaats aan een flink aantal instrumenten, zangers en dansers. Vol overgave slingert de drummer de beats de zaal in. Het publiek zingt uitgelaten mee. De houten vloer kreunt onder het gewicht van de mensenmassa als de tekst ”U laat mijn voeten dansen” letterlijk wordt toegepast. Yun luistert aan de rechterkant van het podium toe.

Na de samenzang is er een optreden van de band ”Inside out”. De reacties vanuit het publiek zijn wisselend. Een 60-jarige vrouw bekent het ”herrie” te vinden. „Dit is het leeftijdsverschil hè,” Verder is de Naaldwijkse zeer positief. Het is de eerste keer dat ze de pinksterconferentie bezoekt. „Mijn man heeft meestal geen zin. Nu is hij echter naar Moldavië, dus had ik een kans. Vrijdag ben ik in m’n eentje gekomen. Later heeft een vriendin van me haar tentje naast die van mij opgezet.”

Of ze volgend jaar weer gaat, weet ze nog niet. Wel heeft de conferentie grote indruk op haar gemaakt. „Het is bijzonder om met zo veel christenen uit verschillende kerken bijeen te zijn. Vooral de lezing van Open Doors-oprichter Anne van der Bijl heeft grote indruk op mij gemaakt. Wij moeten in alles proberen leesbare brieven van Christus te zijn door ons gedrag.”

Na het muzikale gedeelte betreedt broeder Yun het podium. Uitbundig begroet hij de aanwezigen met een tweemaal ”Hallelujah”. Vervolgens bedankt hij het publiek dat zij door middel van westerse zendelingen het Evangelie in China hebben gebracht. „Ik dank God dat ik vandaag de kans krijg te getuigen. Gods liefde heeft China nooit verlaten.”

In zijn toespraak benadrukt Yun de onveranderlijkheid van God. Ook vertelt hij over enkele wonderen die hij of zelf of in zijn nabije omgeving heeft meegemaakt. Zo is zijn vader op het gebed genezen van kanker. „De God die mijn vader van kanker heeft genezen, is nog Dezelfde. Jezus Christus blijft Dezelfde. Zijn genezingskracht is nog steeds aanwezig.”

De Chinese voorganger houdt zijn luisteraars voor dat er een tijd van opwekking is aangebroken. „De eindtijd komt spoedig. Mensen in Nederland, luister naar Gods stem. Laten we niet gaan ruziën over doctrines, maar samen de zondaren uit de zee vissen.”

Door een wonder ontsnapte Yun uit een zwaarbewaakte gevangenis. „Ik geloof dat Jezus ook nu veel mensen uit de gevangenis zal bevrijden. Nederland leeft in een andere gevangenis dan China, maar ook uit deze gevangenis zal God bevrijden.”

Met de lezing van broeder Yun is de pinksterconferentie ten einde. De directeur van Opwekking, Joop Gankema, kijkt tevreden terug op de bijeenkomst. „Het was een fantastische conferentie, die gegaan is zoals we gehoopt en verwacht hadden. Persoonlijk heb ik erg genoten van de sing-in. Ook het weer bleef gelukkig goed. Daar hebben we ook om gebeden.”