Alcoholgebruik vraagt om gezond verstand
Ze vallen in de categorie repeterende onderwerpen: de waarschuwingen tegen de gevolgen van alcoholgebruik. Alsof het om een uit de hand gelopen hobby van een groep idealisten gaat. Altijd weer dat opgeheven vingertje: pas op met drank, want die maakt meer kapot dan je lief is.
Laat daar nou geen woord Spaans bij zijn. Alarm slaan over de risico’s van alcohol is niet af te doen als overbodige bemoeizucht van ongezellige mensen. Alleen al het aantal verkeersongevallen als gevolg van overmatig drankgebruik zou de ogen van meer jongeren én ouderen moeten openen.
Het lijstje met risico’s is moeiteloos uit te breiden. Te veel drinken schaadt het geheugen, is slecht voor de nachtrust, beïnvloedt de reactiesnelheid, geeft een slechte adem, heeft invloed op de vruchtbaarheid en is tijdens een zwangerschap ronduit slecht. Op de langere termijn kan drankgebruik leiden tot overgewicht of tot ernstige ziektes, waaronder kanker.
Nooit aan beginnen dus, zou een voor de hand liggende conclusie kunnen zijn. Een mens kan prima zonder alcohol. De schadelijke bijwerkingen van zo’n levenshouding zijn nihil.
Met soortgelijke argumenten zouden tal van activiteiten, gewoontes en liefhebberijen kunnen worden uitgebannen. Want niet gezond, gevaarlijk of risicovol. Zo werkt het leven nu eenmaal niet. Autorijden is niet ongevaarlijk. Maar dat is nog geen reden om ervan af te zien. Een bakje patat met mayonaise staat niet in de Schijf van Vijf. Maar dat betekent nog niet dat er een frietverbod dient te komen. Met mate drinken is daarom niet per definitie af te keuren.
Wat wél mag, is een beroep doen op het gezonde verstand. Als je autorijdt, doe dat dan veilig. Raadpleeg geen smartphone achter het stuur, ga uitgerust de weg op, wees een heer in het verkeer. En eet niet om de andere dag patat.
Meer van díé houding is nodig als het om alcohol gaat. De maandag gestarte campagne van de Alliantie Alcoholbeleid Nederland om ouders te wijzen op de voorbeeldfunctie rond drankgebruik, laat zien dat wijsheid niet altijd met de jaren komt.
Goed voorbeeld doet goed volgen. Wie een slecht voorbeeld geeft, kan weten wat de consequenties zijn. Onderzoek van de Radboud Universiteit wijst uit dat meer dan twee derde van de ouders beseft dat kinderen voorbeeldgedrag kopiëren, ook als dat alcoholgebruik betreft.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt eveneens dat bijna de helft van de ondervraagde vaders en moeders de moeite niet neemt om hun drankconsumptie buiten het zicht van hun kroost te houden.
Dan wordt het heel ingewikkeld. Wat voor goed gesprek kan er dán nog plaatsvinden? Er staat te veel op het spel om het onderwerp lacherig af te doen: Ach, wat maakt eentje nou uit? Met alcohol zijn levens gemoeid. Hulde dus aan het opgeheven vingertje.