Economiestikstof

Overijssel heeft 23 boeren in het vizier met handhaving op stikstofregels

De provincie Overijssel heeft 23 veehouders in beeld die mogelijk sancties krijgen opgelegd omdat ze –buiten hun schuld– geen geldige natuurvergunning hebben.

Redactie economie
7 November 2022 11:16
Het Overijsselse buurtschap Nederland in het nationaal park De Weerribben. De provincie is door de rechter gedwongen om te handhaven bij boeren zonder natuurvergunning. beeld RD, Anton Dommerholt
Het Overijsselse buurtschap Nederland in het nationaal park De Weerribben. De provincie is door de rechter gedwongen om te handhaven bij boeren zonder natuurvergunning. beeld RD, Anton Dommerholt

Dat zei een woordvoerster van gedeputeerde Tijs de Bree (Handhaving) maandag in antwoord op vragen van het Reformatorisch Dagblad.

Website Boerenbusiness.nl meldde vrijdag dat Overijssel bij vijftig bedrijven handhaaft. Volgens de woordvoerster betreft dat de verzoeken om handhaving die de provincie van milieuorganisaties heeft ontvangen. De rechter heeft bepaald dat de provincie hiermee aan de slag moet.

Overtreding

Inmiddels is volgens de woordvoerster duidelijk dat 27 bedrijven niet in overtreding zijn. De 23 andere bedrijven, allemaal boeren, worden bezocht. De provincie heeft daarbij de „nadrukkelijke” inzet „om te bezien of sprake is van een overtreding en zo ja, hoe handhaving kan worden voorkomen.” De woordvoerster sluit niet uit dat dat laatste in een deel van de gevallen niet lukt, „maar zover is het nog niet.”

Minister Christianne Van der Wal (Stikstof) schreef woensdag in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) dat Overijssel tot nu toe bij drie agrarische bedrijven en twee biomassacentrales handhaaft. De drie boeren hangen forse dwangsommen boven het hoofd. In augustus bleek dat die bij twee van hen kunnen oplopen tot 60.000 euro, bij de derde tot 30.000 euro.

De ondernemers die de provincie in het vizier heeft, zijn zogeheten PAS-melders en interimmers. Zij vielen tussen wal en schip toen de Raad van State in 2019 de oude stikstofwetgeving buiten werking stelde. Onder die wetgeving, het zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS), konden zij volstaan met een melding of was zelfs dat niet nodig. Nu moeten ze alsnog een natuurvergunning aanvragen, maar provincies hebben nog altijd te weinig stikstofruimte om die toe te kennen.

De overheid heeft toegezegd PAS-melders en interimmers alsnog te legaliseren. Dat is ook vastgelegd in de in 2021 van kracht geworden nieuwe stikstofwet. Het proces moet begin 2025 zijn afgerond. Ondernemers die legalisering wensen, moeten zich uiterlijk op 30 november hebben gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Stikstofbemiddelaar Johan Remkes raamde in zijn vorige maand verschenen advies aan het kabinet dat het om 2500 merendeels agrarische bedrijven gaat.

Brabant

De provincie Noord-Brabant maakte vrijdag bekend geen vergunningen meer af te geven voor emissiearme koeienstallen. Daarmee breekt Brabant met een beleid dat afwijkt van de rest van Nederland, waarbij boeren tot 2024 de kans kregen om via aanpassing van hun stal met een emissiearme vloer de stikstofuitstoot te beperken.

De beslissing volgt op de uitspraak van de rechtbank in Den Bosch die op 28 oktober natuurvergunningen vernietigde die de provincie verleende aan jongveehouderijen in Budel, Made en Knegsel. Volgens de rechtbank ging de provincie er ten onrechte van uit dat emissiearme stalsystemen zorgen voor minder uitstoot van ammoniak bij jongvee. Conform een eerdere uitspraak van de Raad van State oordeelde de rechtbank dat niet zeker is of een emissiearm systeem in elke stal op dezelfde manier presteert. Dit moet volgens de rechtbank beter worden geregeld in de natuurvergunningen.

„Wij geloven in innovatie”, aldus gedeputeerde Elies Lemkes-Straver. „Uiteraard hebben we wel zekerheid nodig dat de huisvestingsystemen ook doen wat ze beloven. Het is zeer wel mogelijk dat ze dat doen, maar dat kan op dit moment onvoldoende worden onderbouwd volgens de Raad van State.”

Volgens de Brabantse gedeputeerde is nu het ministerie van Landbouw aan zet om duidelijkheid te scheppen over de emissiearme systemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer