Opiniecommentaar

Klimaatactivisten gingen op Schiphol over de schreef

Toch wel schandelijk. Milieuactivisten die zaterdag door de Koninklijke Marechaussee werden afgevoerd van het Schipholterrein, zaten in overvolle bussen, waar ze –naar hun zeggen– weinig ademruimte hadden. En, nog erger, ze kregen niet op tijd hun natje en droogje – een behandeling die niet past bij een modern democratisch land waar een menswaardige aanpak kernpunt moet zijn.

Hoofdredactie
7 November 2022 09:35
Leden van verschillende milieuclubs voeren zaterdag actie voor het klimaat op luchthaven Schiphol. Onder meer Milieudefensie, Extinction Rebellion en Greenpeace hebben zich aangesloten bij het protest. beeld ANP, REMKO DE WAAL
Leden van verschillende milieuclubs voeren zaterdag actie voor het klimaat op luchthaven Schiphol. Onder meer Milieudefensie, Extinction Rebellion en Greenpeace hebben zich aangesloten bij het protest. beeld ANP, REMKO DE WAAL

e klacht laat zien dat klimaatactivisten werkelijk alle realiteitszin gepasseerd zijn. Punt een is dat het verhaal volgens de marechaussee niet klopt. Punt twee: wie kan in alle redelijkheid verwachten dat er bij een onverwachte actie, zoals zaterdag bij Schiphol, er direct een keurig draaiboek klaarligt waarin ook de proviandering van tweehonderd mensen direct is geregeld? Wie onrust stookt, moet niet verwachten met alle égards te worden behandeld. De klacht van de klimaatactivisten is ronduit brutaal.

Vooropgesteld, het recht van demonstratie is een groot goed. In dictatoriaal geregeerde landen wordt dat burgers onthouden. Dat in ons land protestbijeenkomsten mogen worden gehouden, dient dus positief te worden gewaardeerd. Vanwege die vrijheid kan bijvoorbeeld jaarlijks de Mars voor het Leven worden gehouden.

De geschiedenis leert ook dat protesten effect kunnen hebben. Soms leiden demonstraties tot een keer ten goede. Een voorbeeld ter illustratie: de grote omwenteling in Oost-Europa werd in belangrijke mate ingeleid door protesten van burgers die de communistische overheersing meer dan beu waren.

Dat demonstraties hinder veroorzaken, staat ook buiten kijf. Begrijpelijk is dat burgers daarover mopperen. Maar de hinder als zodanig is voor de overheid geen reden om protestbijeenkomsten te verbieden. De grens ligt daar waar de openbare orde en veiligheid in het geding zijn. Om die reden heeft de overheid vorige week de complotdenker David Icke de toegang tot ons land ontzegd.

Die grenzen hebben de klimaatactivisten zaterdag duidelijk overschreden. Zij verschaften zich wederrechtelijk de toegang tot een platform op Schiphol waar privévliegtuigen staan geparkeerd. Ze ketenden zich vast aan de toestellen, waarbij ze enkele vliegtuigen hebben beschadigd. Medewerkers van Schiphol werden opgehouden, beledigd en uitgescholden voor klimaatterroristen. Wat nog erger is, is dat de veiligheid van vliegtuigen die wilden landen niet kon worden gegarandeerd. Van een vreedzame demonstratie was bepaald geen sprake.

Het is zeker waar dat de zorg die klimaatactivisten hebben, aandacht verdient. Ofschoon er nog steeds mensen zijn die de zorgen omtrent het klimaat onzin vinden, is er op het terrein van klimaat wel degelijk iets aan de hand. De mensheid moet daar meer aandacht aan geven. Maar de manier waarop deze activisten dat doen, is volstrekt verwerpelijk.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer