OpinieCommentaar

Gemeenten willen Palestijnen steunen, maar polarisatie onder eigen inwoners neemt toe

Steeds meer gemeenten in Nederland geven statements af waarin ze zich keren tegen het Israëlische optreden in de Gazastrook. Ze willen zo de Palestijnen steunen, maar onder de eigen bevolking leiden deze verklaringen juist tot polarisatie.

23 May 2025 09:48Gewijzigd op 23 May 2025 13:33Leestijd 3 minuten
Demonstranten voerden vorige week actie tegen het kabinetsbeleid rond Israël. beeld ANP, PHIL NIJHUIS
Demonstranten voerden vorige week actie tegen het kabinetsbeleid rond Israël. beeld ANP, PHIL NIJHUIS

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema riep verleden week de Nederlandse regering op zich veel duidelijker uit te spreken tegen het optreden van Israël in de Gazastrook. Vervolgens volgden tal van gemeenten het voorbeeld van Amsterdam. Ook Gouda kwam met een verklaring vanuit het college van Burgemeester en Wethouders. De Goudse burgemeester Pieter Verhoeve, lid van de SGP, onthoudt zich van mededelingen over deze verklaring. De SGP-fractie in de Goudse gemeenteraad vindt de verklaring niet juist, vooral omdat het zich slechts op één situatie richt in de wereld. Want waarom wordt er gezwegen over al die andere brandhaarden in de wereld?

Dat laatste argument is terecht. Het is nu eenmaal zo dat wanneer je concreet spreekt over een bepaalde situatie en een bepaald land of volk je dus niet spreekt over al die andere situaties in de wereld die niet minder de aandacht verdienen. Om over eenzijdigheid in de opstelling van een gemeente nog maar niet te spreken. Want waarom werd in bijvoorbeeld Gouda na 7 oktober 2023, toen Hamas honderden Israëli's vermoordde, de Israëlische vlag niet uitgestoken en komt er nu wel een veroordelende verklaring richting dat land? Dat riekt op z’n minst naar een eenzijdigheid die het gemeentebestuur, dat álle burgers van de gemeente vertegenwoordigt, juist moet zien te voorkomen.

Maar er is nog een ander argument dat gemeenten uiterst voorzichtig moet maken bij het afleggen van verklaringen over de toestand in de wereld. Het beoordelen van situaties her en der behoort namelijk niet tot de competentie van een gemeentebestuur. De burgers hebben dat bestuur gekozen om de gemeente te besturen, niet om zich uit te spreken over wat er elders in de wereld gebeurt. Daar hebben we in dit land een regering voor met een minister van Buitenlandse Zaken. Die heeft de competentie om zaken over de grens te beoordelen en daar, op de plaatsen waar dat impact heeft, wat over te zeggen.

Als gemeenten toch menen te moeten spreken, laat ze dat dan doen met twee woorden

De oorlog tussen Israël en Hamas leidt tot grote polarisatie onder de Nederlandse bevolking. Het is voor gemeentebesturen bepaald niet gemakkelijk om deze polarisatie in goede banen te leiden, omdat alles wat ze wel of niet doen door de verschillende partijen als eenzijdig kan worden veroordeeld. Wat de polarisatie vervolgens alleen maar groter maakt.

Laten gemeentebesturen zich daarom richten op hun eigen taak, namelijk het besturen van de gemeenten. En als ze menen toch te moeten spreken over zaken in het buitenland, laten ze dat dan altijd zeer afgewogen en met twee woorden doen.

Het commentaar vertolkt de mening van het Reformatorisch Dagblad en is geschreven door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer