Opinie

Versoepelingen terecht ondanks de risico’s

De versoepelingen die dinsdagavond door het kabinet werden aangekondigd, waren voor niemand een verrassing. Na de zware druk vanuit de sectoren die nog helemaal of grotendeels op slot zaten, kon het kabinet bijna niet anders meer dan vergaande versoepelingen doorvoeren.

Hoofdredactie
26 January 2022 11:19
beeld RD
beeld RD

Volgens het advies van het Outbreak Managementteam (OMT) zijn de maatregelen die nu zijn aangekondigd verdedigbaar. Misschien gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen dat het voortduren van de sluiting van onder andere de horeca en de cultuursector in ieder geval níet meer te verdedigen was. Terecht was er boosheid over het feit dat je in de winkelstraten weer over de hoofden kon lopen, terwijl bijvoorbeeld de restaurants en de musea dicht moesten blijven. Het kabinet meent zelfs dat de samenleving nog wat langer open kan blijven dan het OMT adviseerde. Zo moeten restaurants en andere sectoren nu pas om tien uur ’s avonds weer dicht terwijl het OMT liever wilde dat ze twee uur eerder de deuren zouden moeten sluiten.

En dat allemaal ondanks dat het aantal dagelijkse besmettingen zo hoog is dat de computersystemen van de GGD het niet meer kunnen bijbenen. Dat de omikron-variant van het coronavirus minder ziekmakend is dan andere virusvarianten, blijkt inmiddels wel uit het feit dat ondanks die hoge besmettingscijfers de afgelopen weken de ziekenhuizen –gelukkig– niet volstroomden. Door de quarantaineregels in het onderwijs te versoepelen, hoopt het kabinet te voorkomen dat veel scholen alsnog de deuren moeten sluiten vanwege het hoge aantal besmettingen.

Het is duidelijk dat het kabinet met de nu aangekondigde versoepelingen een risico neemt. Maar delen van de maatschappij nog langer op slot houden, is niet minder een risico. Ook dat levert op tal van terreinen schade op. Ondertussen wordt in de ons omringende landen de situatie voor niet-gevaccineerden steeds slechter. De brede invoering van het 2G-systeem beperkt mensen die geen prik gehad hebben in tal van landen steeds meer in hun dagelijkse activiteiten. Dat valt moeilijk uit te leggen, omdat juist de omikron-variant ook veelvuldig leidt tot besmettingen van wél volledig gevaccineerden.

Het is daarom verstandig dat het kabinet deze versoepeling niet gecombineerd heeft met het invoeren van 2G. Nu ongevaccineerden met een negatieve test dezelfde mogelijkheden hebben als gevaccineerden, het 3G-systeem, onderscheidt Nederland zich positief in de EU. Het is de hoogste tijd dat niet alleen corona maar ook de hoog opgelopen verdeeldheid in de maatschappij bestreden wordt. Regering en parlement zullen zich daarbij moeten realiseren dat het alsnog invoeren van een 2G-systeem averechts zal werken en de tweedeling in de samenleving alleen maar groter zal maken. Dat nog afgezien van de vraag of 2G op het gebied van de volksgezondheid werkelijk iets toevoegt. Door de omikron-variant is het bewijs daarvoor verder afgenomen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer