Boycot Spelen in China ook vanwege orgaanroof
De roep om een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen in Peking klinkt steeds luider. Terecht, want naast de onderdrukking van de Oeigoeren is ook de Chinese betrokkenheid bij gedwongen orgaantransplantaties reden om Xi Jinpings regime hard aan te pakken.
Onder meer de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië hebben intussen besloten in februari geen diplomatieke vertegenwoordiging naar China te sturen. De hoofdaanleiding hiervoor is de systematische onderdrukking van de Oeigoerse minderheid door het Chinese regime. De misdaden die China worden aangerekend, zijn al door meerdere parlementen, waaronder ook de Tweede Kamer, bestempeld als genocide. Ook het informele Oeigoerentribunaal kwam onlangs tot die conclusie. Een boycot om alleen deze reden is al volledig terecht, maar een andere kwestie blijft onderbelicht.
Gewetensgevangenen
De voorzitter van het genoemde Oeigoerentribunaal, de Britse jurist Sir Geoffrey Nice, sprak twee jaar geleden ook al een vonnis uit in een ander onderzoek, namelijk dat van het Chinatribunaal. Dit tribunaal, bestaande uit juristen en medisch specialisten, deed onderzoek naar beschuldigingen van gedwongen orgaantransplantaties in China. Het kwam tot de conclusie dat de betrokkenheid van de Chinese overheid bij wat orgaanroof is gaan heten buiten kijf staat.
De kern van de zaak is dat gevangenen in China worden geëxecuteerd met als doel hun organen te ‘oogsten’ voor commerciële orgaantransplantaties. Het Chinatribunaal vermoedt dat er in China per jaar tussen de 60.000 en de 90.000 transplantaties plaatsvinden, terwijl dit er volgens de officiële Chinese statistieken maar 10.000 zijn. Een groot deel wordt dus buiten de boeken gehouden. En vermoed wordt dat er op grote schaal gedwongen transplantaties plaatsvinden.
Alsof dit nog niet erg genoeg is, zijn de slachtoffers vaak ook nog eens gewetensgevangenen. Zij worden gevangengehouden vanwege politieke of religieuze opvattingen. Onder hen bevinden zich met name Oeigoeren, aanhangers van de Falun Gongbeweging en christenen. China is echter niet aangesloten bij het Internationaal Strafhof. Daarom is het lastig om het land formeel ter verantwoording te roepen en wordt er vanuit de internationale gemeenschap weinig actie ondernomen.
De publieke verontwaardiging en de internationale aandacht voor wat er met de Oeigoeren in Xinjiang gebeurt, is groot en volledig terecht. Maar ook de kwestie van de orgaanroof verdient alle aandacht.
Schurkenstaat
De landen die de Olympische Spelen diplomatiek boycotten, verdienen om deze redenen steun. China is een schurkenstaat, omdat het regime systematisch misdaden tegen de menselijkheid begaat. Ook de Nederlandse regering moet daarom in februari thuisblijven. Een steun in de rug van de Europese Unie, door ook een boycot vanuit Brussel, is daarbij van belang.
Bij zo’n boycot zou dan ook zeker de kwestie van de orgaanroof aan de kaak gesteld moeten worden. Dat zou een goede eerste stap zijn om de aandacht definitief ook op deze misdadigheid te vestigen. Het is niet geoorloofd om te genieten van brood en spelen, terwijl de regering van het organiserende land onschuldigen laat lijden en sterven in gevangenissen, om hen vervolgens van hun organen te beroven. De Spelen van Peking geven de mogelijkheid om deze kwesties aan te kaarten, juist door ervandaan te blijven.
De auteur is Europarlementariër namens de ChristenUnie.