Buitenland

Frankrijk heeft niets met boycot Winterspelen

De Franse president Emmanuel Macron vindt een diplomatieke boycot van de Winterspelen in Peking symboolpolitiek. Ook de Verenigde Naties mijden het evenement niet. Eerder besloot een aantal landen, waaronder de VS, de spelen in februari wel te boycotten. Inmiddels tekenen zich meerdere kampen af.

Redactie buitenland
10 December 2021 11:42
beeld RD
beeld RD

De Franse president noemde donderdagavond een boycot „onbelangrijk” en een „zeer kleine en symbolische maatregel. We moeten duidelijk zijn”, zei Macron. „Of we zeggen: we doen een volledige boycot en we sturen geen atleten, of we proberen de situatie te verbeteren met effectieve maatregelen.” Macron is voorstander van het laatste.

VN-chef António Guterres liet donderdag weten dat hij de opening van de spelen zal bijwonen. De Russische president Vladimir Poetin heeft eveneens aangekondigd in februari wel naar China af te reizen.

Oeigoeren

De VN en Frankrijk zijn het niet eens met de stap van de Verenigde Staten, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk (VK). Zij besloten eerder geen diplomaten naar China te sturen voor het bijwonen van de Winterspelen uit protest tegen de schending van mensenrechten, met name onder Oeigoeren in de overwegend islamitische regio Xinjiang in het noordwesten van het land.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft woensdag in navolging van de Britse premier Boris Johnson een diplomatieke boycot aangekondigd.

Nederland

De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, hield zich donderdag na een kennismakingsbezoek aan haar Franse ambtsgenoot Yves Le Drian nog op de vlakte over maatregelen. Zij wil in Europees verband een standpunt innemen. Baerbock sluit daarmee aan bij de positie die Nederland tot nu toe in deze kwestie kiest.

Het demissionaire kabinet heeft nog geen besluit genomen over het al dan niet sturen van een officiële delegatie naar Peking. Nederland wil samen met de andere EU-landen tot een gezamenlijke standpuntbepaling komen, zei minister Knapen van Buitenlandse Zaken dinsdag in het vragenuur in de Kamer.

In de Tweede Kamer is vooralsnog onvoldoende steun voor een diplomatieke boycot. Een motie daartoe van D66, GroenLinks en ChristenUnie werd twee weken geleden met een kleine meerderheid verworpen.

Wangedrag

China waarschuwt dat landen die een boycot hebben aangekondigd, dat gaan betreuren. Peking verwijt de staten het sportevenement te misbruiken voor „politieke manipulatie.” Landen die meedoen aan de „onpopulaire” boycot isoleren zichzelf, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken eerder.

Het IOC liet als organisator van het sportevenement eerder deze week weten het Amerikaanse besluit te respecteren. „De aanwezigheid van officials en diplomaten is voor elke regering puur een politieke beslissing, die het IOC in zijn politieke neutraliteit volledig respecteert.”

Overheden sturen doorgaans een omvangrijke delegatie hooggeplaatste diplomaten naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer