Bündnis C wil in Duitsland christelijk geluid laten horen
De christelijke partij Bündnis C maakt geen kans in de Bondsdag te komen, althans niet in één keer. „De kiesdrempel van 5 procent is niet haalbaar. Halen we 1 procent van de stemmen, dan krijgen we staatssteun en doen we de volgende keer in het hele land mee.”
Karin Heepen, de voorzitter van Bündnis C, is realistisch als het gaat om de kansen bij de Bondsdagverkiezingen van 26 september. Haar partij komt voort uit een fusie in 2015 van de Partei Bibeltreuer Christen (PBC) en de AUF-Partei. Heepen: „De PBC is kort voor de Wende in 1989 gesticht en was vooral een missiegerichte partij. De partij zag het als haar opdracht het Woord van God in de politiek uit te dragen. De in 2008 opgerichte AUF-Partei zag het als haar taak politiek te bedrijven op Bijbelse gronden.”
Vanaf 2012 voerden de twee partijen gesprekken om tot een fusie te komen. „We waren alle twee te klein om enige kans te maken en vingen elkaars stemmen af. Het was beter om samen te gaan”, vertelt Heepen, die voor de fusie bij de AUF-Partei was aangesloten.
U bent partijvoorzitter. Is dat een fulltimebaan?
„Nee, dat is het niet, maar ik verveel me niet. Omdat we niet de financiële middelen voor meer mensen hebben, moeten we alles met vrijwilligers doen.”
Hoeveel procent van de stemmen haalde Bündnis C bij de verkiezingen van 2017?
„We hadden toen net de fusie achter de rug en namen niet deel aan de verkiezingen. In Duitsland bestaat de mogelijkheid in een deelstaat op het stembiljet komen te staan en niet landelijk mee te doen. Daarvoor moet je 2000 handtekeningen hebben. Vier jaar geleden haalden we dat in geen enkele deelstaat. Die handtekeningen mogen niet via internet worden verzameld, die moeten gewoon op papier staan. Dat is dus een hele inspanning.”
Hoe zien de kansen van de partij er voor dit jaar uit?
„We staan op de deelstaatlijsten van Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg, Saksen, Beieren en Hessen. Dat betekent dat we bij de verkiezingen niet echt een rol zullen spelen.”
U redt het niet in de Bondsdag te komen. Waarom doet u dat toch mee?
„Duitsland heeft een kiesdrempel van 5 procent. Die horde neemt een kleine partij niet. Dat is alleen voor de gevestigde partijen weggelegd.”
Denken kiezers dan niet dat hun stem verloren gaat?
„Wij zien dat niet zo. Wij zeggen: We moeten eerst 1 procent halen en dan krijgen we staatssteun. Door die financiële middelen wordt het een ander verhaal, want dan kunnen we in het hele land campagne voeren. Als je als kleine partij die 1 procent niet haalt, zal je ook nooit boven de kiesdrempel van 5 procent komen.”
Is 1 procent haalbaar dit jaar?
„Dat geloof ik niet. Van de meer dan 40 partijen die aan de verkiezingen meedoen, halen er misschien tien 1 procent van de stemmen. Toch is het belangrijk je te laten zien en horen, want je wilt dat je ideeën bekend worden.”
Hebt u nooit overwogen u bij de CDU aan te sluiten? Misschien zou u dan meer invloed hebben.
„De Partei Bibeltreuer Christen werd opgericht omdat de CDU haar christelijke standpunten al min of meer had opgegeven. Dat is nu nog veel erger. Binnen de CDU zijn er groepen als Christendemocraten voor het leven, maar die hebben praktisch geen invloed. Deze reus is zover naar links opgeschoven en heeft zoveel christelijke standpunten achter zich gelaten, dat wij zeggen: De christenen redden het niet de koers van het schip te verleggen.
Als ik me bij de CDU zou aansluiten zou ik me bovendien schuldig voelen omdat ik dan achter een partij ga staan die de christelijke waarden heeft losgelaten.”
Kunt u dat concreet maken?
„Schokkend voor ons was dat bondskanselier Merkel in 2017 het huwelijk voor iedereen vrijgaf. Het huwelijk en het gezin vormen de hoeksteen van de samenleving en die laat je niet los.
Je ziet dat de partij bij de coronapandemie puur technisch te werk gaat. Als christelijke politici zeggen wij dat bij de mens lichaam en ziel één is. Dat hoor je Merkel niet zeggen. Het gaat er alleen om het verhinderen van het virus. Dat bejaarden in eenzaamheid sterven of dat kinderen psychisch beschadigd raken omdat de scholen dicht moeten, speelt allemaal geen rol. Het virus wordt uitsluitend puur natuurwetenschappelijk bekeken.”
Bent u optimistisch over de toekomst van Duitsland?
„Ik houd mijn hart vast vanwege de Groenen. Met hun radicale gender- en klimaatideologie vormen ze een groot gevaar voor Duitsland. Mogelijk komt die partij met de CDU aan de macht. Maar als christen zeg ik: God is groter. Duitsland heeft als land een taak om tot zegen te zijn en niet tot een vloek zoals in de vorige eeuw.
Wij streven naar een geestelijke vernieuwing. Dagelijks bidden wij, en hopen en geloven wij dat er opnieuw naar God zal worden gevraagd. Dat er weer oog komt voor de gezinnen. Dat we een economie krijgen die er voor de burger is en niet een die de rijken rijker en de armen armer maakt. En dat het leven wordt beschermd, vanaf de moederschoot tot de laatste ademtocht.”