CDU slaat schrik om het hart door de lage scores
De Duitse bondskanselier Angela Merkel mengt zich zaterdag in de verkiezingsstrijd. Merkel stopt als kanselier, maar haar inzet is hard nodig nu de Duitse christendemocraten in de peilingen kelderen.
Met haar optreden geeft Merkel het startschot voor de zogenaamde ”heisse Phase”, in het Nederlands hete fase, van de verkiezingen. In de laatste weken voorafgaand aan de stembusgang wil het er nog weleens warm aan toe gaan, vandaar heisse Phase.
Merkel is het er vooral om te doen kanselierskandidaat Armin Laschet ruggensteun te verlenen. Laschet, de premier van Noordrijn-Westfalen, lukt het moeilijk de kiezers achter zich te krijgen. In de peilingen vertoont zijn populariteit eerder een dalende dan een stijgende lijn. Met nog vier weken te gaan tot de verkiezingsdag, zondag 26 september, is dat zorgwekkend.
Alarmbellen
Laschet was toen hij in april door de partijtop naar voren werd geschoven al niet bijster populair. Dat verslechterde toen hij bij de overstromingen in zijn deelstaat tussen de ondergelopen en vernielde huizen stond te lachen. Vervolgens beloofde hij de getroffen burgers van alles, maar gebeurde er niets. Uiteindelijk trok Laschet zich terug uit de campagne om zich volledig aan zijn door overstromingen geplaagde deelstaat te wijden.
Afgelopen donderdag bleek uit een peiling dat van de ondervraagde Duitsers 75 procent Laschet niet geschikt acht als bondskanselier. Dat zijn cijfers die de alarmbellen doen rinkelen. De CDU leidt nog in de peilingen met 22 procent. Voor de CDU is dat een dramatische score.
Wat de zorgen vergroot zijn de cijfers van de andere partijen. De SPD volgt met 21 procent, dat is een te verwaarlozen achterstand. De Groenen komen op de derde plaats met 19 procent. De liberale FDP zit op 12 procent, de extreemrechtse AfD scoort 11 procent en Die Linke haalt met 7 procent net de kiesdrempel.
Speculaties
Dat één partij de absolute meerderheid behaalt, is uitgesloten. Zoals het er nu uitziet is zelfs een coalitie van twee partijen niet haalbaar. Het lijkt erop dat er een regering van drie partijen moet komen om een meerderheid in de Bondsdag te bemachtigen.
Deze wetenschap leidt in de Duitse media tot tal van speculaties: wie gaat met wie regeren? Wordt het CDU/SPD/Groenen? Of CDU/SPD/FDP? Of komen de christendemocraten buitenspel te staan en wordt het SPD/Groenen/FDP? Dat zou dramatisch zijn voor de christendemocraten.
Met dergelijke scores neemt de twijfel over Laschet als kanselierskandidaat hand over hand toe. Steeds meer christendemocraten vragen zich af of ze met Markus Söder, de minister-president van Beieren, niet beter af waren geweest.
De Neue Osnabrücker Zeitung vroeg het donderdag Laschet op de man af. Hij antwoordde met een duidelijk „nee.” Hij had geen enkele zelftwijfel. Hij voegde eraan toe: „We moeten er alles aan doen dat de volgende regering door de christendemocraten wordt geleid. Juist in crisistijden staat de CDU garant voor stabiliteit.”
CDU-afgevaardigde Sylvia Pantel riep vrijdag Laschet ertoe op af te treden als de partij over twee weken er niet beter voor staat in de peilingen. Het is zeer de vraag of Merkel met haar inzet zaterdag het tij voor de partij en voor Laschet weet te keren.