De tijd begint voor Laschet te dringen
De Duitse christendemocraat Armin Laschet valt dezer dagen niet te benijden. De premier van Noordrijn-Westfalen is kanselierskandidaat voor de CDU/CSU en wordt geacht bondskanselier Angela Merkel op te volgen. Het is de vraag of hij dat gaat redden nu hij in de peilingen steeds verder wegzakt.
Laschet heeft als minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen de nodige ervaring opgedaan, maar daar valt in de verkiezingscampagne tot dusver weinig van te merken. Toegegeven, zijn start was niet ideaal. Het partijbestuur sprak zich in april voor hem uit als kanselierskandidaat, maar de partijleden hadden liever Markus Söder (CSU), de premier van Beieren. Uiteindelijk trok Laschet aan het langste eind, maar de strijd liet overduidelijk zien dat hij door zijn eigen partij niet breed wordt gedragen.
Gelukkig voor Laschet won de CDU vervolgens begin juni de deelstaatverkiezingen in Saksen-Anhalt. De overwinning leidde ertoe dat zijn partij landelijk in de peilingen steeg.
De laatste weken staat de barometer ongunstig voor de Duitse christendemocraten. Het is Laschet zelf die zich dat mag aanrekenen. Bij de overstromingen, drie weken geleden, stond Laschet op de achtergrond breed te lachen toen president Frank-Walter Steinmeier zijn medeleven betuigde met de getroffen burgers. Deze beelden blijven Laschet achtervolgen. Keer op keer wordt hem gevraagd waarom hij lachte. Het antwoord blijft hij steeds schuldig. De foto’s in combinatie met zijn ontwijkende antwoord zijn dodelijk.
Daarbij komt nog dat hij miljarden aan steun heeft beloofd, maar de getroffen burgers merken er niets van. Inwoners vroegen er deze week naar, omdat de nood hen aan de lippen staat. Ook nu had Laschet geen antwoord.
Vorige week kwam daar de beschuldiging bij dat Laschet twaalf jaar geleden bij het schrijven van een boek plagiaat heeft gepleegd. Het was een nieuwe klap.
Zondag bracht Laschet een bezoek aan Polen. Menigeen stelde dat hij bij de oosterburen weinig te zoeken had en dat hij orde op zaken moest stellen in zijn eigen deelstaat.
Blijkbaar is die kritiek bij Laschet en de partijleiding binnengekomen. Gisteren kondigde de kanselierskandidaat aan zijn verkiezingscampagne op te schorten vanwege de watersnoodramp. Gezien de opiniepeilingen een verstandig besluit. Op dit moment ziet slechts 17 procent van de ondervraagden in Duitsland het zitten met Laschet als kanselier. De CDU zelf staat op 25 procent; en dat is niet veel.
Door zich in te spannen voor de ondergelopen gebieden en hun burgers kan Laschet het geschonden vertrouwen terugwinnen. Met nog twee maanden te gaan is nog van alles mogelijk, maar de tijd begint wel te dringen voor hem en de Duitse christendemocraten.
Nu al speculeren Duitse kranten over een coalitie van drie partijen inclusief CDU, maar ook over een regering zonder christendemocraten. Dat laatste moeten we in ieder geval niet wensen.