Pieterskerk Breukelen herdenkt zendeling Bonifatius met gevelsteen
In een muur van de Pieterskerk in Breukelen wordt zaterdag een gevelsteen onthuld om de zendeling Bonifatius te herdenken.
Het monument is een initiatief van de werkgroep ”1300 jaar Bonifatius Breukelen/Woerden”. Bertine Oosthoek-Bogaard, historicus en woordvoerder van de werkgroep, legt uit wat er aan de hand is.
Bonifatius was toch de Apostel der Friezen?
Oosthoek: „Bonifatius is op 5 juni 754 bij Dokkum in Friesland vermoord. Maar toen was hij al langer in ons land en in Duitsland werkzaam. Bonifatius –of Winfried– was een Engelsman die een wetenschappelijke carrière opgaf om in ons land het evangelie te gaan verkondigen. De zendeling zette voor het eerst in 716 voet op Nederlandse bodem, bij Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede. In de jaren 719 en 720 werkte hij in Breukelen, Woerden en Velzen.”
Wat deed Bonifatius in Breukelen?
„Hij bracht er in 719 en 720 het evangelie en doopte er bekeerlingen. Het evangelie vond er spoedig ingang. Vermoedelijk had Bonifatius zich goed verdiept in de natuurreligie. De heidense tempel of gebedsplaats werd al in 720 door hem gebruikt voor de christelijke eredienst. Op dezelfde plaats werden daarna diverse houten kerken gebouwd, vlak bij de plaats waar nu de Pieterskerk staat. Deze naam is afkomstig van Bonifatius zelf. Het jaar 720 is dus het jaar van de komst van het christendom naar Breukelen.”
Is de onthulling niet te laat?
„Er was voor het jaar 2020 een scala aan activiteiten gepland, maar die konden vanwege corona niet doorgaan. Later kwam het idee van de gevelsteen naar aanleiding van contacten met het comité uit Wijk bij Duurstede, waar ook een gevelsteen in de kerk geplaatst is.”
Hoe ziet de gevelsteen eruit?
„De steen toont Bonifatius in zijn monnikspij terwijl hij aan het preken is met zijn ene hand op de Bijbel. Naast hem staan een man en een vrouw die naar hem luisteren. Op de achtergrond zijn huizen en de rivier de Vecht te zien. Het monument is gemaakt door de kunstenaar Serge van Druten, die ook het kunstwerk in Wijk bij Duurstede vervaardigd heeft.”
Staan er nog meer activiteiten op het programma?
„Met Pinksteren is er een gezamenlijke dienst van vijf kerken in Breukelen. Dan wordt ook stilgestaan bij Bonifatius. Hij werd op 5 juni 754 vermoord, net voor Pinksteren. Het Stadsmuseum in Woerden heeft blijvende aandacht voor Bonifatius en de komst van het christendom. Ons comité heeft contacten met Wijk bij Duurstede en Dokkum. In de Friese stad herinnert veel aan Bonifatius. Daar is een standbeeld met bron, een kapel, een museum en een wandeling.Dat krijgen we in Breukelen niet voor elkaar, maar we willen de aandacht voor hem niet laten verslappen. We mogen de man die hier het evangelie bracht niet vergeten.”
> pieterskerk.info