live
Binnenland

Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na een lockdown van enkele maanden zette Nederland woensdag 28 april de eerste stap in het openingsplan. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws.

Webredactie8 May 2021 11:17

Advertentie

Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat andere lidstaten veel meer tijd nemen.

ANP-430598403.jpg
beeld ANP

De EU-landen moeten het nog eens worden over de regels voor de QR-code waarmee reizigers straks kunnen aantonen dat ze het coronavirus niet bij zich dragen. Als dat volgens plan lukt, worden die 21 juni van kracht. Maar de lidstaten hebben dan nog zes weken de tijd om ze in te voeren, memoreert Rutte.

Nederland wil na 21 juni „geen tijd verliezen” en mikt op „dagen, maximaal één à twee weken” om zelf van start te gaan, zei Rutte na overleg met de andere EU-leiders.

Met het coronacertificaat kunnen reizigers straks bewijzen dat ze zijn ingeënt, negatief zijn getest of recent een besmetting hebben doorgemaakt en daardoor zijn beschermd. Daardoor moeten landen, met het zomerseizoen voor de deur, weer veilig toeristen en andere reizigers kunnen ontvangen.

7521 nieuwe coronagevallen, gemiddelde weer iets omhoog

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 7521 nieuwe coronagevallen geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 51.545 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Die weekcijfers geven een gemiddelde van 7364 meldingen per dag, waarmee het gemiddelde na drie dagen van daling weer iets omhoog gaat.

Het aantal sterfgevallen steeg met 29, dat zijn er 7 meer dan een dag eerder. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want sterfgevallen door corona worden soms pas na een tijdje doorgegeven. In de afgelopen zeven dagen zijn 151 sterfgevallen geregistreerd.

BioNTech wil armere landen coronavaccins verkopen tegen kostprijs

De Duitse farmaceut BioNTech wil coronavaccins tegen kostprijs kunnen verkopen aan armere landen. Maar dat lukt volgens de fabrikant van één van de coronavaccins alleen als overheden, producenten en internationale en nationale organisaties samenwerken om de bevoorrading van armere landen vanuit de bestaande productielocaties te ondersteunen. Ook moeten er nieuwe productielocaties bijkomen, vindt BioNTech.

Het vrijgeven van patenten op coronavaccins, waar nu over wordt gesproken om de virusuitbraak sneller in te kunnen dammen, is volgens BioNTech geen goed idee. De patenten zorgen niet voor belemmeringen in de aanvoer van vaccins, zegt een woordvoerster. Juist het opvoeren van de productiecapaciteit kan de pandemie sneller stoppen. Daarnaast is het maken van de vaccins een complex proces en loopt de kwaliteit van een vaccin gevaar als de basisvoorwaarden voor productie er niet zijn. Volgens de woordvoerder klopte berichtgeving dat BioNTech tijdelijk het patent op het coronavaccin vrij zou geven niet.

Afgelopen week schaarden de Verenigde Staten zich achter een plan van India en Zuid-Afrika om patenten voor coronavaccins vrij te geven. Ontwikkelingslanden betogen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) al langer dat de kennis achter de vaccins niet beschermd zou moeten worden, zodat ook minder rijke landen snel grote delen van de bevolking kunnen vaccineren tegen Covid-19.

Veel farmaceuten zien niks in het voorstel. Als ze door het bekendmaken van beschermde kennis minder verdienen aan hun vaccins, vrezen ze ook minder geld over te houden om te kunnen innoveren. Daarnaast denken ze dat de maatregel niet effectief is. Slechts weinig landen zouden de capaciteit hebben om ook daadwerkelijk meer vaccins te produceren als ze daar toestemming voor krijgen, zo klinkt het vanuit de sector.

Ruim veertig coronapatiënten minder in ziekenhuis

In de ziekenhuizen liggen 2478 coronapatiënten, 43 minder dan op vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het totale aantal opgenomen patiënten van zaterdag is het laagste sinds medio april. Op 17 april waren het er 2428 en op 18 april net als nu precies 2478. Eind april piekte het tot net boven de 2700.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1700 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 24 minder dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares bedraagt 778, dat zijn er 19 minder dan op vrijdag.

Op de ic zijn de afgelopen 24 uur 37 mensen nieuw opgenomen, op de verpleegafdelingen 264. Vrijdag ging het respectievelijk om 44 en 243 patiënten. Vergeleken met vorige week is het gemiddeld aantal nieuwe opnames ongeveer gelijk.
In totaal zijn nu 1184 ic-bedden bezet, waarvan dus 778 door mensen met Covid.

Zes deelnemers testreis Gran Canaria positief

Zes deelnemers aan een testvakantie van Corendon naar Gran Canaria zijn positief getest op corona. Deze reizigers moeten daar tien dagen in isolatie blijven. Ze worden wel nogmaals getest voor alle zekerheid. Corendon-topman Steven van der Heijden bevestigde een bericht hierover van RTL Nieuws. De mensen voelen zich volgens hem niet ziek.

De besmette toeristen verblijven in een aparte vleugel van een hotel, afgescheiden van de andere gasten. De andere 183 deelnemers aan de reis vliegen zaterdagmiddag als gepland naar Nederland.

Politie treedt op tegen deelnemers mars in Barneveld

In Barneveld treedt de politie op tegen mensen die meelopen in een mars tegen de coronamaatregelen, die is georganiseerd door Police for Freedom. Verschillende deelnemers krijgen ervan langs met de wapenstok, zo is te zien op livebeelden van de mars op Facebook.

De mars begon om 12.00 uur bij kasteel De Schaffelaar en zou daar ook weer moeten eindigen. De gemeente had 1,5 uur de tijd gegeven om het vertrek „ordentelijk af te wikkelen”. Maar het lijkt erop dat veel deelnemers ervoor kiezen om zich daar niet aan te houden. De stoet loopt door een drukke winkelstraat.

Burgemeester Jan Luteijn van de Gelderse gemeente kondigde zaterdagochtend een noodbevel af. De optocht was niet aangemeld en de locatie was tot 10.00 uur geheim gehouden. Er lopen honderden, mogelijk een paar duizend mensen mee. Ze scanderen teksten als „Liefde, vrijheid, geen dictatuur”.

‘Mars van de menselijke verbinding’ van start in Barneveld

In Barneveld zijn honderden mensen samengekomen om een ‘Mars van de menselijke verbinding’ te lopen. Gewapend met gele paraplu’s, trommels, spandoeken en vlaggen zijn ze verzameld bij het kasteel De Schaffelaar om van daaruit te gaan lopen.

De mars „voor het behoud van onze grondrechten” is georganiseerd door Police for Freedom. Volgens de website zijn daarbij politiemensen, veteranen, marechaussees, zorgpersoneel en docenten aangesloten.
Een woordvoerder van de gemeente Barneveld kon nog niet zeggen hoe de begeleiding deze zaterdag wordt aangepakt. Tot 10.00 uur zaterdagochtend was niet bekend waar de protestmars precies zou plaatsvinden.

Deal rond: Pfizer levert EU nog eens 1,8 miljard vaccins

De Europese Unie kan de komende twee jaar rekenen op nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech. Het contract met de vaccinfabrikant is beklonken, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

De commissie kondigde een maand geleden al aan dat een nieuwe bestelling op stapel stond. Brussel heeft bij verschillende vaccinmakers al miljarden doses besteld, meer dan genoeg om alle ongeveer 450 miljoen EU-burgers in te enten. Maar mogelijk blijkt het nodig om de prik te herhalen of duiken er virusmutanten op die een extra dosis vergen. Daarop wil de commissie voorbereid zijn.

Veel coronapatiënten houden last van brein

Patiënten met langdurige coronaklachten hebben opvallend vaak problemen met hun brein. Ruim een derde van de mensen die aanklopten bij de gespecialiseerde hulpverleners van C-support ervaart problemen met concentratie, 30 procent heeft moeite met dingen onthouden. Ook houdt een aanzienlijk deel van de patiënten last van hoofdpijn, schrijft het AD.

Advertentie

Ruzies op werkvloer lopen hoog op door corona

Het aantal werknemers en werkgevers dat ruzie met elkaar heeft, is fors toegenomen. Het aantal arbeidsconflicten steeg de eerste maanden van dit jaar met maar liefst 33 procent, schrijft De Telegraaf.

Dat is een opmerkelijke ontwikkeling omdat juist het aantal ontslagen 10% lager ligt dan dezelfde periode vorig jaar. De steunmaatregelen van de overheid doen dus hun werk, toch ziet verzekeraar Interpolis het aantal rechtshulpverzoeken fors toenemen.

Studie: geen ernstiger ziekteverloop bij corona door ibuprofen

Het nemen van ontstekingsremmers zoals ibuprofen zorgt niet voor hogere risico’s op ernstige symptomen of de dood bij een coronabesmetting, komt naar voren uit een nieuwe studie. Het gaat om het meest omvangrijke onderzoek van zijn soort tot nu toe.

België opent terrassen weer en schaft avondklok af

De Belgische terrassen mogen zaterdag na dik een half jaar weer open. Wie vervolgens moeite heeft om op tijd thuis te komen hoeft zich bovendien geen zorgen te maken over de avondklok want die wordt afgeschaft.

De versoepelingen zijn verantwoord nu het coronavirus in België alweer weken voorzichtig op zijn retour lijkt, denken de autoriteiten. Ze wilden daartoe eigenlijk vorige week al overgaan, maar namen wat langer de tijd uit angst te hard van stapel te lopen.

Voor het eerst meer dan 4000 coronadoden in één etmaal in India

India heeft zaterdag een recordaantal coronadoden in de afgelopen 24 uur gemeld. Voor het eerst waren dat er meer dan 4000.

In totaal werden er in India in het afgelopen etmaal 4187 overlijdens als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Het totale dodental in India komt daarmee op 238.270 te staan, het twee na hoogste ter wereld.

Vorig liveblog

Klik hier voor het liveblog van vrijdag.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer