Binnenland

Brabant wil na zuur ook zoet voor vele plannen rond Moerdijk

Bij de vele plannen die worden gemaakt voor de omgeving van haven- en industriegebied Moerdijk wil de provincie Noord-Brabant goede afspraken maken over langdurige compensatie voor betrokken bewoners en (landbouw)bedrijven. „Als we een deel van het zuur krijgen, moeten we ook het zoet krijgen”, stelde gedeputeerde Wilma Dirken (ruimte) vrijdag in een debat met commissieleden.

9 May 2025 14:28Gewijzigd op 9 May 2025 15:16Leestijd 2 minuten

Het gebied rond Moerdijk wordt een belangrijk knooppunt in de energietransitie. In Geertruidenberg wordt het bestaande 380 kV-station uitgebreid en komt een nieuw station waar door windmolens op zee opgewekte energie aan land op het stroomnet wordt gekoppeld. In Moerdijk komt een nieuw 380 kV-hoogspanningsstation. Ook liggen er plannen voor waterstoffabrieken en willen bedrijven verduurzamen en uitbreiden. Verder gaan de buizen van de Delta Rhine Corridor (voor ammoniak en waterstof) van de Rotterdamse haven ook via Moerdijk naar Limburg.

Bewoners en agrariërs in Moerdijk, Drimmelen en Geertruidenberg maken zich grote zorgen over de gevolgen daarvan voor de leefbaarheid. Ze vroegen de provincie grenzen te stellen. „Wat moet echt hier en wat kan ergens anders?”, klonk het. „Goede landbouwgrond moet je beschermen”, waarschuwde Angelique Huijben (ZLTO-bestuurder) voor de gevolgen van de aanleg van kabels en leidingen.

Raoul Nuijten uit Moerdijk wees op drie ambtelijke scenario’s die rondgaan. In een daarvan is geen plaats voor het dorp Moerdijk, in een ander wordt het op termijn opgeslokt door de uitdijende industrie, vertelde hij. Hij wil meer aandacht voor de optie waarin ook wordt gezocht naar ruimte op het haven- en industrieterrein en wordt gekeken naar bedrijven die daar eigenlijk niet horen. Martijn Kneepkens (Geertruidenberg) stelde dat bewoners alle plannen misschien nog het beste overzien. „Partijen praten steeds het liefst over een project. Over de transportbewegingen die nodig zijn. Wij weten dat er daarna weer een project komt. Met weer overlast.”

Dirken snapt „dat mensen snakken naar duidelijkheid”, maar kon die nog niet geven. „We willen alle plannen voor de komende decennia integraal bekijken.” Pas als we meer weten, kunnen we beginnen met inspraak, was haar boodschap.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer