Aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 28 april in lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Zorgminister Hugo de Jonge heeft een nieuw advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over het AstraZeneca-vacccin. Hij vraagt aan de raad of nieuwe informatie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA aanleiding geeft „om de leeftijdsgrens waarboven het AstraZeneca-vaccin kan worden ingezet te verlagen”. Vrijdag meldde het EMA, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen voor alle volwassenen.
Momenteel worden AstraZeneca-prikken alleen gezet bij 60- tot 64-jarigen.
De Jonge verzoekt de Gezondheidsraad zich ook uit te buigen over het eventueel verkorten van de periode tussen de eerste en de tweede prik. De raad wordt naar „een optimaal interval” gevraagd.
Als woensdag de eerste versoepelingen van de strenge lockdown ingaan, ligt de verantwoordelijkheid voor het volgen van de regels als eerste bij de mensen zelf. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen maandag na afloop van het beraad.
Pas als laatste treedt de politie op in de volgorde van handhaving, die met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en via hem met het kabinet is afgesproken. „Je kunt geen regels naleven als je begint met repressies en boetes”, zegt Bruls. „Daar was iedereen het over eens en we zullen de handhavingsvolgorde in overleg met de handhavers gaan uitvoeren.”
Woensdag mogen winkels weer klanten ontvangen zonder afspraak en mogen de terrassen open van 12.00 uur tot 18.00 uur. Ook vervalt woensdag om 04.30 uur de avondklok. Verder mogen weer twee personen thuis op bezoek komen, zijn theorie-examens voor een rijbewijs weer mogelijk en wordt het maximum aantal mensen bij een uitvaart verhoogd naar honderd.
Na de burgers zelf zijn bijvoorbeeld horecaondernemers en winkeliers verantwoordelijk voor de handhaving. Daarna kunnen brancheorganisaties hun leden aanspreken. Het vierde element zijn de landelijke inspecties. „We hebben met het kabinet afgesproken dat die meer worden ingezet dan het afgelopen jaar”, zegt Bruls. „Zij kunnen een goede rol spelen, omdat zij gaan over hoe bedrijven zich aan wet- en regelgeving houden.” Als vijfde is de gemeente aan zet en kan een burgemeester bijvoorbeeld een straat afsluiten als het er te druk wordt. Als laatste komen pas de boa’s en politie in actie.
Het CBR gaat extra mogelijkheden regelen om theorie-examens in te kunnen halen die de afgelopen tijd niet door konden gaan door de coronacrisis. Vanaf woensdag mag het CBR weer theorie-examens afnemen voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart. Daarbij krijgen inhaalkandidaten voorrang en komen er extra openingsmomenten op zaterdagen en avonden.
„Het vergroten van het aantal examenplekken maakt het ook mogelijk om een al gereserveerd examen te verplaatsen naar een eerder of later moment”, meldt de instantie. Normaal kunnen mensen een theorie-examen één keer verplaatsen. Nu kan dat vijf keer. „Het verplaatsen naar een later moment kan normaal tot een week voor je examen. Tot en met 15 mei kan dit nog tot een dag voor je examen”, aldus het CBR.
Het reserveren van een nieuw theorie-examen kan voor de periode vanaf augustus. Ook hiervoor komen extra plekken beschikbaar. Verder kan het soms gebeuren dat er voor nieuwe examens al vóór 1 augustus een plekje vrijkomt, zo stelt het CBR.
Turkije gaat in de strijd tegen corona de komende weken vrijwel helemaal op slot. Van donderdag 29 april tot 17 mei geldt er een nationale lockdown waarbij de scholen en winkelcentra dicht zijn. Restaurants mogen alleen open blijven voor bezorging. Voor een reis naar een andere stad heb je toestemming nodig van de autoriteiten.
De lockdown geldt dus tot na de ramadan, de islamitische vastentijd. De traditionele gemeenschappelijke maaltijden waren al verboden.
Bij de aankondiging van de maatregelen wees president Erdogan op het stijgende aantal besmettingen en sterfgevallen. Turkije moet het aantal nieuwe gevallen terugdringen tot onder de 5000 per dag of anders een enorme prijs betalen, zei hij. Het regime in Ankara zag zich al gedwongen eind maart maatregelen aan te scherpen, nadat ze een maand daarvoor nog waren versoepeld.
Veel vertalers van het platform Bible and Book Ministry, die zich met het vertalen van de Bijbel en Bijbelse lectuur bezighouden, zijn op dit moment ernstig ziek door het coronavirus, meldt projectcoördinator Barry van der Schoot op LinkedIn. „Wilt u meebidden voor hun welzijn en een voorspoedig herstel?”
Het is zowel voor ondernemers als de samenleving van groot belang dat testen voor toegang snel wettelijk mogelijk wordt. Dat schrijven ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer die woensdag debatteert over de Tijdelijke wet testbewijzen Covid-19.
„Voor ondernemers is het belangrijk dat het instrument van toegangstesten beschikbaar is om hun zaak eerder of op grotere schaal weer te kunnen openen dan op grond van het epidemiologisch beeld mogelijk zou zijn. Zeker voor een sector als de evenementenbranche is de verwachting dat testen voor toegang nog geruime tijd noodzakelijk zal zijn om überhaupt iets te kunnen ondernemen. Met testen worden bovendien besmette mensen eruit gepikt die zich anders niet zouden laten testen. Zo draagt het dus bij aan het indammen van het virus.”
De organisaties wijzen erop dat het ook met het oog op de toekomst verstandig is om wetgeving en infrastructuur hiervoor paraat te hebben. Bij mogelijke mutaties van het virus die aan het vaccin ontsnappen zijn dan minder strikte lockdowns nodig, met dus ook minder maatschappelijke schade.
Duitsers die volledig tegen het coronavirus zijn gevaccineerd of zijn hersteld van Covid-19 komen mogelijk in aanmerking voor meer vrijheden. Sommige coronamaatregelen zouden dan niet meer voor hen gelden, net als bij mensen die recent negatief zijn getest op het virus.
Een besluit is echter nog niet genomen, bleek maandag na afloop van overleg tussen bondskanselier Angela Merkel en leiders van deelstaten. Zij sprak van een „eerste discussie” die in de loop van volgende maand zou moeten zijn afgerond. In juni kan een digitaal vaccinbewijs beschikbaar zijn voor mensen die zijn ingeënt.
Uiterlijk in die maand wordt afgestapt van het voorrang geven aan bepaalde groepen bij het vaccineren, als het aan Merkel ligt. „Dat wil niet zeggen dat iedereen dan meteen kan worden ingeënt. Maar dan kan iedereen proberen om een vaccinatieafspraak te krijgen.”
Sommige deelstaten zijn heel sceptisch en willen snellere versoepelingen, zei de Beierse premier Markus Söder na afloop van het overleg. „We zullen de komende maanden enorme stappen voorwaarts zetten.” Merkel wees echter op de „moeilijke overgangsfase” nu nog maar een deel van de bevolking is gevaccineerd en de zorg nog onder druk staat. Zij kon bijvoorbeeld nog niet zeggen hoe de zomervakantie eruit zal zien en wanneer hotels weer open kunnen gaan. Beide leiders benadrukten het belang van hoop geven aan de bevolking.
Het aantal coronapatiënten op intensivecareafdelingen van Franse ziekenhuizen is weer op hetzelfde niveau als een jaar geleden tijdens de eerste coronagolf. Met in totaal 6001 gevallen op de ic’s is de grens van 6000 overschreden, voor het eerst sinds 17 april 2020, melden de autoriteiten.
—Parijs. beeld EPA, Christophe Petit Tesson–De jongste piek komt op de dag dat in Frankrijk enkele coronamaatregelen zijn versoepeld. Basisscholen en kinderdagverblijven gingen weer open. In regio’s met veel coronagevallen, zoals Parijs en omgeving, zijn nog wel beperkingen. Verder geldt dat een school meteen moet sluiten als er een besmetting wordt vastgesteld.
Het is de bedoeling dat middelbare scholen volgende week hun deuren openen. Ook kunnen inwoners vanaf 3 mei weer op reis in Frankrijk. De onpopulaire avondklok vanaf 19.00 uur blijft nog gelden, maar kan binnenkort iets worden ingekort, aldus president Emmanuel Macron.
Advertentie
In de nacht van dinsdag op woensdag geldt voor de laatste keer de avondklok. Het kabinet stelde de regel op 23 januari in om feesten en late bezoekjes tegen te gaan en zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Vanaf woensdagochtend 04.30 uur is Nederland van deze maatregel af.
Inmiddels demissionair minister-president Mark Rutte zei aan het begin van de coronacrisis dat Nederland nooit een avondklok zou krijgen. Zo’n maatregel zou de vrijheid van mensen te erg inperken en daarnaast herinneren aan de Tweede Wereldoorlog, toen een avondklok gold die ‘spertijd’ werd genoemd. Toch voerde het kabinet de omstreden maatregel op zaterdag 23 januari in. Vanaf die dag mochten Nederlanders tussen 21.00 en 04.30 uur niet op straat zijn.
De ‘uiterste maatregel’ was volgens Rutte en coronaminister Hugo de Jonge nodig om het aantal besmettingen te verminderen. Op die zaterdag was het aantal gemelde positieve coronabesmettingen 5.487.
Het Openbaar Ministerie trekt alle op 28 maart gegeven gebiedsverboden voor het Museumplein in Amsterdam in. Dat zijn er meer dan 300. Het OM doet dat nadat afgelopen vrijdag acht bezwaren tegen het gebiedsverbod voor het plein door de Amsterdamse rechtbank gegrond werden verklaard. Daarmee gold het gebiedsverbod voor de acht mensen die beroep instelden niet meer.
Nu heeft het OM dus besloten alle op 28 maart gegeven gedragsaanwijzingen in te trekken. De rechtbank kwam tot het oordeel dat de inzet van de gebiedsverboden legitiem was. Maar volgens de rechtbank heeft de officier van justitie niet beoordeeld waarom, voorafgaand aan het afgeven van de gebiedsverboden, juist déze personen zich in de komende tijd opnieuw schuldig zouden maken aan ernstige openbare ordeverstoring.
De politie hield op 28 maart ruim 300 mensen aan op het Museumplein omdat zij de oproep negeerden om er weg te gaan. Ze betoogden tegen de avondklok en andere coronamaatregelen.
Horecaondernemers lopen het risico goed personeel te verliezen aan andere zaken als ze niet open gaan woensdag. Dat zegt André Triep, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Kustgemeenten, die 336 paviljoens vertegenwoordigt. Volgens Triep houden horecaondernemers daar ook rekening mee bij het wel of niet openen van hun zaak aanstaande woensdag.
Triep, ook eigenaar van Strandclub WIJ op Scheveningen en voorzitter van de Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen, denkt dat veel ondernemers de rekensom al hebben gemaakt. „Als je meer dan 30 procent omzetverlies hebt, kun je aanspraak maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Stel dat je door open te gaan op 35 procent omzet komt, dan is het niet rendabel. Maar als je dicht blijft, heb je dus een ander probleem en loop je het risico dat je personeel straks misschien weg is omdat er elders wel werk voor ze is.”
Zestien patiënten en elf medewerkers van de locatie Purmerend van het Dijklander Ziekenhuis zijn besmet geraakt met het coronavirus. Op de afdeling neurologie werd vorige week een patiënt positief getest op corona. Bij nadere onderzoeken en tests bleken er uiteindelijk dus 27 mensen corona te hebben opgelopen, ook op de nabijgelegen afdeling cardiologie.
Er zijn direct maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen, aldus het Dijklander. Zo zijn genoemde afdelingen gesplitst in verschillende delen, voor patiënten die negatief getest zijn, patiënten die nog wachten op een uitslag en patiënten die positief getest zijn. De positief geteste medewerkers zijn thuis in quarantaine.
Ziekenhuismedewerkers in delen van de Randstad kunnen deze week rekenen op een taartje tijdens hun werk. Amsterdamse horecazaken delen in totaal 10.000 stukken carrot cake uit om hun waardering te uiten voor het zorgpersoneel in deze coronacrisis.
Onder de noemer #CakesforCare brengt de Stichting Amsterdam Verbindt horecabedrijven samen om ziekenhuismedewerkers te steunen in deze zware tijd. De worteltaarten worden gebakken in de keukens van 23 horecazaken en -instellingen. Ziekenhuizen en priklocaties in Amsterdam, Haarlem en Rotterdam krijgen de traktatie deze week bezorgd.
Het project is een eenmalige samenwerking van onder meer Amsterdam Marriot Hotel, Horeca Vakcollege, Hotel Jakarta, Hutten Catering, Marleenkookt.nl, RAI Amsterdam, ROC van Amsterdam House of Hospitality en THT.
De Italiaanse premier Mario Draghi heeft maandag een groot coronaherstelpakket voor de Italiaanse economie aan het parlement gepresenteerd. Dat pakket ter waarde van 222 miljard euro is volgens Draghi de sleutel tot de toekomstige voorspoed van Italië.
Een groot deel van dat geld zal komen uit een speciaal herstelfonds van de Europese Unie tegen de coronacrisis. Het geld zal onder meer worden gebruikt om de kwetsbare infrastructuur van Italië te verbeteren, maar ook voor ecologische projecten rond duurzame energiebronnen en klimaatverandering. Ook wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld onderwijs, modernisering van openbaar bestuur en digitale innovatie. Daarnaast gaat geld naar het arme zuiden van het land.
Universiteiten richten zich vooral op het organiseren van kleinere werkgroepen en minder op het geven van hoorcolleges. De meestal interactieve werkgroepen zijn moeilijker online te geven, zeggen docenten. Daarbij zijn grote hoorcolleges moeilijk te organiseren als alle studenten 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden.
Maandag zijn de coronamaatregelen voor hogescholen en universiteiten iets versoepeld. Het is de bedoeling dat elke student minstens één keer per week naar de les kan.
De docenten van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam geven vooralsnog alleen werkgroepen. „Die zijn het meest intensief, omdat studenten en docenten veel discussiëren tijdens de werkgroepen,” zegt een woordvoerder van de universiteit. „Hoorcolleges kunnen makkelijk online gegeven worden. Het is in verband met de coronamaatregelen ook ingewikkeld om een college voor honderd studenten te organiseren. Daarom beginnen we op z’n vroegst volgende week met grotere colleges, maar daar hebben we woensdag nog een overleg over.”
„We ruimen meer zwerfafval op dan voor corona, er ligt nu andere rotzooi dan voorheen.” Voor boswachter Mirjam Eikelenboom is het verschil met de tijd voor de coronapandemie haast tastbaar. „Twee jaar geleden vonden we nooit mondkapjes of koffiebekers.”
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal verder gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn bij het RIVM 6257 nieuwe coronagevallen geregistreerd, fors minder vergeleken met de afgelopen dagen. Zondag ging het nog om 8054 nieuwe gevallen, zaterdag om 8091, vrijdag om 9258 en donderdag zelfs om 9599 positieve tests.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 56.581 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 8083 nieuwe besmettingen per dag.
In Amsterdam werden de meeste positieve tests vastgesteld afgelopen etmaal, in totaal 275. Rotterdam telde 226 nieuwe gevallen, gevolgd door Den Haag (218) en Utrecht (106). Ook in Den Bosch werden relatief veel nieuwe besmettingen geturfd, namelijk 96.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 13. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Zondag werden 11 overlijdens geregistreerd.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,4 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 17.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.
Ruim 95 procent van de basisscholen heeft nog geen sneltesten ontvangen, blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder achthonderd scholen. De schoolleiders vinden het onhandig dat de testen nog niet geleverd zijn, omdat het de komende weken meivakantie is en er dan bijna geen personeel aanwezig is op de scholen.
De sneltesten zijn bedoeld voor de leraren van de scholen. Het ministerie van Volksgezondheid had volgens de AVS beloofd om alle testen voor 4 mei bezorgd te hebben.
Ruim 70 procent van de ondervraagde directeuren zegt zich zorgen te maken nu de naschoolse opvang weer opengaat en kinderen uit verschillende scholen en groepen samenkomen. In Nederland zijn ongeveer 6700 basisscholen.
Vakantieland Cyprus maakt het makkelijker voor toeristen en andere bezoekers om het land binnen te komen. Zij hoeven vanaf 10 mei niet meer in quarantaine na aankomst. Een coronavaccinatiebewijs of een negatieve PCR-coronatest van maximaal drie dagen oud zijn vanaf die datum voldoende, maakten de autoriteiten van het eiland in de Middellandse Zee bekend.
De quarantaineverplichting vervalt voor reizigers uit zo’n 65 landen waaronder veel Europese landen, de Verenigde Staten en Israël. Ook Nederlanders kunnen makkelijker naar Cyprus. Voor het land is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. De sector leed vorig jaar zwaar onder de coronacrisis.
Horecaondernemers moeten weer langer wachten op het geld uit de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt meer meldingen te krijgen van leden dat het de RVO, de dienst die de uitbetaling regelt, niet lukt om de afgesproken termijnen te halen. Volgens KHN zorgt dat voor onrust onder de leden.
„De TVL stapelt uitstel op uitstel”, zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts. Volgens de vereniging hebben ondernemers afgelopen week een brief gekregen van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) maar is het niet duidelijk hoeveel langer ze nu weer moeten wachten op hun geld.
In een brief van de RVO staat dat de uitbetaling vertraging oploopt vanwege de „vele duizenden aanvragen” en dat de dienst in plaats van eind april pas half juni een beslissing neemt over de aanvragen. Koninklijke Horeca Nederland, die al sinds het begin van de coronacrisis om volledige compensatie van de vaste lasten met terugwerkende kracht vraagt, heeft vorige week in een brief de RVO om opheldering gevraagd.
Op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen zijn 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het laagste aantal in een maand tijd, komt naar voren uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag naar buiten bracht.
Per saldo is het aantal coronapatiënten op de ic’s met 28 afgenomen. In totaal liggen nu 813 mensen die ernstig ziek zijn door het virus op de ic’s.
Het aantal coronapatiënten op de ic’s schommelt de laatste dagen behoorlijk. Zondag was het totale aantal Covid-patiënten met intensieve zorg nog met 25 toegenomen, zaterdag noteerde het LCPS een afname van 21.
In totaal liggen nu 2572 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er 40 meer. De stijging komt voor rekening van de verpleegafdelingen. Daar kwamen het afgelopen etmaal 212 nieuwe coronapatiënten binnen.
De Europese Commissie neemt juridische stappen tegen vaccinmaker AstraZeneca. De Brits-Zweedse farmaceut levert al maanden veel minder coronavaccins dan is afgesproken, zo licht een commissiewoordvoerder het besluit toe. De commissie en de 27 EU-landen willen dat de farmaceut zich aan het contract houdt en versneld de beloofde doses levert.
Zowel in het eerste als in het tweede kwartaal voldoet de Brits-Zweedse fabrikant bij lange na niet aan zijn verplichtingen. Vrees om de verstandhouding met de farmaceut op het spel te zetten is er volgens een EU-bron niet. Die is al voorgoed verzuurd.
Een handvol EU-landen, onder wie zwaargewichten Duitsland en Frankrijk, zag een gang naar de rechter aanvankelijk niet zo zitten. Ze wilden vooral samenwerken met het bedrijf om toch aan de beloofde vaccins te komen.
De politie heeft afgelopen week in totaal 5176 mensen een bekeuring gegeven omdat ze zich niet hielden aan de avondklok. De politie beëindigde afgelopen weekend veertig illegale feesten en waarschuwde afgelopen week 89 mensen omdat ze zich niet hielden aan de coronamaatregelen.
De storing in de CoronaCheck-app waardoor niet iedereen een testbewijs kreeg die toegang geeft tot een Fieldlab-evenement is dit weekend verholpen. Testen voor Toegang meldt dat bezoekers die geen bewijs op hun app hadden wel met een geprinte QR-code naar uitjes konden.
Ook moesten 150 mensen langer dan een dag wachten op een sneltestuitslag, die normaal binnen een half uur bekend is. Dat kwam door een storing van een paar minuten bij Need Health Care, het bedrijf dat de testen uitvoert en verwerkt. Deze storing is ook verholpen.
De CoronaCheck-app, waarin een negatieve sneltestuitslag wordt omgezet in een QR-code die toegang verleent tot proefuitjes, had moeite met speciale tekens, zoals spaties of streepjes, in namen. Een achtenaam als ’t Hart werd niet herkend. Een woordvoerder van Testen voor Toegang laat weten dat het om uitzonderlijke gevallen ging.
In het vervolg kan iedereen weer een QR-code laten scannen met de app en zo naar evenementen. Testen voor Toegang zegt dat het bedrijf niet vaker zal werken met geprinte bewijzen, omdat het dan moeilijker is om te controleren of het testbewijs daadwerkelijk van de bezoeker is die deze laat zien.
In Brazilië zijn tot zaterdag 67.977 sterfgevallen door Covid-19 geteld sinds begin deze maand. Het land heeft daarmee het record van maart overschreden, toen meer dan 66.000 sterfgevallen werden geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.
Een medewerker van een Duits vaccinatiecentrum heeft toegegeven dat zij zes spuiten heeft gevuld met zoutoplossing in plaats van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. De vrouw had een flesje vaccinvloeistof laten vallen en wilde dat op die manier wegmoffelen.
Zoutoplossing is bij injectie niet schadelijk in kleine doses en er is geen verhoogd risico voor mensen die de injecties hebben gekregen, zei Matthias Pultz, het hoofd van de gezondheidsdienst van de deelstaat Nedersaksen.
Amerikaanse toeristen die volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus mogen aankomende zomer naar de Europese Unie (EU) reizen. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zondag gezegd in een interview met The New York Times.
Niet-essentiële reizen van de Verenigde Staten naar de EU werden meer dan een jaar geleden in de ban gedaan om de verspreiding van Covid-19 te beperken.
In India zijn maandag voor de vijfde dag op rij een wereldwijd recordaantal coronabesmettingen geregistreerd. Ook het aantal overlijdensgevallen als gevolg van het coronavirus is nog nooit zo hoog geweest in het land, meldt het lokale ministerie van Volksgezondheid.
Burgemeester van Eindhoven en voorzitter van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost John Jorritsma had liever minstens een week gewacht met de versoepeling van de coronamaatregelen. „Het was mij een lief ding waard geweest om even te wachten tot het moment dat het écht mogelijk was om die eerste stap te zetten”, zei hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1.
De versoepelingen van de coronamaatregelen zullen niet zorgen voor een piek in het aantal ic-opnames omdat het vaccineren nu echt op stoom is, zegt arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers tegen het ANP. Wel benadrukt hij dat het openen van de terrassen en het schrappen van de avondklok aanstaande woensdag niet moet leiden tot het idee dat „alles nu voorbij is”.
Nederland trekt extra geld uit om India te helpen dat te kampen heeft met een massale toename van het aantal coronabesmettingen. Minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking heeft zondag bekendgemaakt dat er via het Nederlandse en Internationale Rode Kruis 2,5 miljoen euro beschikbaar komt voor coronahulp wereldwijd, waarvan 1 miljoen euro voor India is.
Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is zondag gestegen met 25, de grootste toename sinds 7 april. In totaal liggen nu 841 mensen met corona op de ic’s, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal Covid-19-patiënten op de ic’s is bijna een jaar niet zo hoog geweest als zondag. Op 28 april 2020 lagen er voor het laatst meer coronapatiënten op de intensive cares. Dat waren er op die dag 861.
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen blikken maandag met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vooruit naar woensdag, als de eerste versoepelingen van de strenge lockdown ingaan. Ze bespreken onder meer handhaving van de strikte regels op terrassen. Die moeten om 18.00 uur sluiten. Politie en handhavers maken zich zorgen dat terrasgangers zich om die tijd groepsgewijs gaan verplaatsen naar parken.
Nederland stelt een vliegverbod in voor passagiersvluchten uit India. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur zondag bekendgemaakt. Het vliegverbod gaat maandag om 18.00 uur in en geldt tot tenminste 1 mei. Vluchten met vracht en medisch personeel blijven wel toegestaan.
India kampt momenteel met een zware golf van een nieuwe variant van het coronavirus, die het zorgsysteem in het land ernstig onder druk zet. Zo is er onder meer een ernstig tekort aan zuurstof, voor patiënten die moeten worden beademd. Voor de vierde dag op rij had India zondag het hoogste aantal besmettingen ter wereld. Er werden bijna 350.000 nieuwe besmettingen en 2767 nieuwe coronadoden gemeld.
Advertentie