Economie

„Meer natuur nodig waar mensen onbekommerd terechtkunnen”

„We ruimen meer zwerfafval op dan voor corona, er ligt nu andere rotzooi dan voorheen.” Voor boswachter Mirjam Eikelenboom is het verschil met de tijd voor de coronapandemie haast tastbaar. „Twee jaar geleden vonden we nooit mondkapjes of koffiebekers.”

Theo Haerkens
26 April 2021 16:06
Boswachters zoals Mirjam Eikelenboom van het Zuid-Hollands Landschap hebben het door corona drukker gekregen. beeld Theo Haerkens
Boswachters zoals Mirjam Eikelenboom van het Zuid-Hollands Landschap hebben het door corona drukker gekregen. beeld Theo Haerkens

Vooral het plastic afval is de boswachter van het Zuid-Hollands Landschap een doorn in het oog. „Het ontsiert natuurgebieden en vormt de beruchte plastic soep waar dieren last van hebben. Hoeveel vogels kunnen binnenkrijgen, zie je pas als een dode vogel tot ontbinding komt . Dan biljkt soms zijn maag vol zit met plastic rommel.”

Dat meerkoeten afval gebruiken voor de bouw van hun nest is wel bekend. Maar Eikelenboom ziet dat de vogels soms gladde plastic fritesbakjes als basis kiezen. „Zo’n nest wordt zwaarder als er eitjes worden gelegd. Dan kan het gaan glijden en vallen, zodat het legsel verloren gaat.”

De nieuwe bezoekers in de natuurgebieden –„vaak chillende jongeren”– moeten nog wel eens worden gecorrigeerd. Eikelenboom maakt er geen geheim van dat boswachters liever niet steeds met het vingertje wijzen. „We zijn meer gaan communiceren waaróm het belangrijk is je aan de regels te houden. Vooral in het voorjaar zijn vogels kwetsbaar. Ze hebben hun energie nodig om eieren te leggen en voor hun jongen te zorgen. Ze hebben dan niet meer de kracht om te vluchten als ze steeds worden gestoord.”

Reekalfjes

In deze periode worden ook de reekalfjes geboren. „Vanochtend zag ik tegenover ons bezoekerscentrum in Rockanje nog een drachtige reegeit.”

Reegeiten laten hun kalfjes achter om te gaan eten, ze vertrouwen helemaal op de schutkleur en het feit dat de jongen geen geur bij zich dragen, waardoor roofdieren ze niet gemakkelijk vinden. „Een mooi mechanisme”, vindt Eikelenboom. „Wandelaars die zo’n jong tegenkomen, denken snel dat het verlaten is, ook al is de moeder in de buurt. Als ze het dan aaien, neemt het de geur van mensen over. Dan wordt zo’n kalf verstoten.”

Onbekommerd

Boswachters en boa’s halen na zonsondergang ook nogal eens jongeren uit de natuurgebieden. „Wij spreken mensen aan. Iedereen is welkom, want ”bekend maakt bemind”. Maar houd je wel aan de regels. Als we dat uitleggen, begrijpen negen van de tien mensen dat best.”

Dat ze soms een grote mond krijgt, is voor Eikelenboom niets nieuws. „Het zijn zeker niet alleen nieuwe bezoekers die de bordjes aan de ingang niet lezen of de regels aan hun laars lappen. Ook mensen uit de buurt die heel goed weten dat ze hun hond aan de lijn moeten houden, laten hem soms toch los lopen.”

Wandelaars die de drukte willen vermijden gaan ook de koeienpaadjes op en de paadjes die de Exmoorpony’s door het struweel in de duinen hebben gemaakt. „Het gevolg is dat de rustgebieden voor dieren steeds kleiner worden”, concludeert de boswachter.

„Corona laat zien dat we eigenlijk meer natuur nodig hebben waar mensen onbekommerd terechtkunnen.”


Heeft u een tip voor deze serie? Mail het naar econ@rd.nl

Werk & corona

Deel 15 van een serie artikelen waarin mensen vertellen welke gevolgen de coronacrisis heeft voor hun werk. Volgende week maandag deel 16.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer