live
Binnenland

Basisscholen op 25 januari niet open

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 9 februari in een harde lockdown. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie16 January 2021 08:04

Advertentie

Onderzoek: Problemen bij langere sluiting scholen

Als scholen langer dicht blijven, voorziet 83 procent van werkende ouders problemen of zelfs ernstige problemen bij de combinatie van werk, opvang en thuisonderwijs. Dat meldt vakbond FNV op basis van een peiling onder ruim 1250 leden en niet-leden.

De problemen worden al voorzien als de sluiting van scholen en opvang langer duurt dan tot 19 januari. „We zien dat werkende ouders op hun tandvlees lopen en uitvallen”, aldus bestuurder Judy Hoffer van de FNV.

Strenge avondklok in Frankrijk ingegaan

In de strijd tegen het coronavirus is in Frankrijk zaterdag klokslag 18.00 uur een strenge avondklok ingegaan. De komende twee weken moeten de inwoners steeds tussen 18.00 uur en 06.00 uur binnenblijven. Alleen wie van of naar zijn werk gaat mag de straat op, maar ook ouders die hun kinderen brengen of halen van school en kinderdagverblijf.

Basisscholen op 25 januari niet open

Het kabinet zal het advies van het Outbreak Management Team (OMT) overnemen, en basisscholen en de kinderopvangcentra niet op 25 januari openen. Dat melden ingewijden.

Het OMT is bezorgd over de Britse variant van het coronavirus. Door het virus worden meer mensen besmet met het coronavirus. Het is vrijwel zeker dat het kabinet het advies overneemt, meldt de NOS.

Het kabinet kondigde begin deze week een verlenging van de lockdown tot 9 februari af, maar hoopte de kinderopvangcentra en basisscholen al eerder open te kunnen doen. Daarvoor werd een advies aan het OMT gevraagd. Dat pakt nu negatief uit.

Een deel van het kabinet spreekt zondag met leden van onder meer het OMT in het Catshuis. Daar staat ook de vervroegde opening van de basisschool op de agenda. Dinsdag is er dan weer ministerieel crisisoverleg over de coronacrisis.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen bedroeg zaterdag 2360. Dat zijn er 109 minder dan een dag eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS)

Van die patiënten liggen er 666 op de intensive care, een daling van negentien. De verpleegafdelingen behandelen 1694 mensen met Covid-19, negentig patiënten minder dan vrijdag. Vijf Nederlandse Covid-patiënten liggen op een intensive care in Duitsland. Dat zijn er evenveel als een dag eerder.

In de Nederlandse ziekenhuizen werden 247 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zes meer dan vrijdag. Hiervan zijn er 35 opgenomen op de intensive care, elf meer dan vrijdag en 212 op de verpleegafdelingen, vijf minder dan de dag ervoor.

RIVM meldt fors minder positieve coronatests

Tussen vrijdag- en zaterdagochtend zijn 5340 nieuwe coronagevallen geteld. Een dag eerder werden er 6093 gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar dit is bijgesteld naar 6062.

Op donderdag meldde het RIVM ruim 6500 nieuwe gevallen over het voorbije etmaal en op woensdag meer dan 6100.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 98 tegen 96 op vrijdag en 88 op donderdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

web-graphic16.jpg
beeld RD
„Inmiddels meer dan 200 gevallen van ‘Britse variant’"

In Nederland zijn inmiddels iets meer dan 200 gevallen van de ‘Britse’ variant van het coronavirus vastgesteld. Dat bevestigt het RIVM aan het AD. Een week geleden stond de teller nog op 96 stuks, aldus de krant.

Slechts bij een klein deel van de gevonden besmettingen is er een directe link met het Verenigd Koninkrijk, meldt een bron aan het dagblad. Dat duidt er volgens de krant op dat de Britse variant zich al breder heeft verspreid in Nederland. Aangenomen wordt nu dat tussen 1,5 procent (voor Nederland als geheel) en 5 procent (voor sommige regio’s) van de coronagevallen worden veroorzaakt door de Britse variant.

Kerken in Engeland worden prikcentra

Meerdere kerken in Engeland worden ingezet als prikcentra. In de kathedraal in Lichfield in Noord-Engeland zijn vrijdag de eerste mensen gevaccineerd, zaterdag is de kathedraal in Salisbury in het zuiden van Engeland omgetoverd tot prikpost. In de meeste regio’s worden kerkdiensten alleen online gehouden zodat de gebouwen leegstaan.

Michael Fabricant uit Lichfield, die namens de Conservatieven in het Britse parlement zit, beschreef eerder op Twitter de kerk als „het meest glamoureuze vaccinatiecentrum van Groot-Brittannië”. Een vertegenwoordiger van de kerk zei: „Ik hoop dat het een symbool is van hoe kerken kunnen samenwerken om dit geweldige vaccin te helpen verspreiden.”

Het vaccin van de Universiteit van Oxford en het farmaceutische bedrijf AstraZeneca, dat in Groot-Brittannië al is goedgekeurd, kan worden vervoerd en bewaard bij koelkasttemperaturen, waardoor het gemakkelijker te gebruiken is buiten ziekenhuizen en speciaal uitgeruste vaccinatiecentra. In apotheken en huisartsenpraktijken vinden al vaccinaties plaats.

Noorwegen wijzigt advies coronavaccinatie na 23 sterfgevallen

Laten gezondheidsmedewerkers goed overwegen wie ze wel of niet inenten. Dat is de boodschap van een aangepast advies van de Noorse autoriteiten. Aanleiding is de dood van 23 hoogbejaarden kort na het ontvangen van een prik.

Corona heeft ook invloed op jaarlijkse actie Kerkbalans

De jaarlijkse actie Kerkbalans is in 2021 anders dan anders. Ook op de grootste landelijke geldwervingsactie in Nederland hebben de coronamaatregelen grote invloed.

Advertentie

Minder ziekenhuisopnames in België, jeugd tobt

De aantallen ziekenhuisopnames in België laten voor de tweede opeenvolgende dag een daling zien en ook het aantal besmettingen stijgt minder fors. Tegelijkertijd melden experts dat de jongeren lijden onder de beperkingen, staat in een rapport aan een adviescommissie van de Belgische regering.

Er liggen zaterdag volgens de meest recente cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano 1877 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (-2 procent), van wie 343 patiënten intensieve verzorging nodig hebben (-1 procent). In de periode van 6 tot en met 12 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 51,7 mensen door het coronavirus, 17,4 procent minder dan in de week daarvoor.

Het sterftecijfer aan Covid-19 is opgelopen tot 20.352. Sciensano zegt dat het aantal coronabesmettingen in België nog altijd blijft stijgen, maar de toename lijkt zich wel minder sterk door te zetten.

Een adviescommissie op het gebied van corona en psychologie heeft vastgesteld dat 65 procent van de Belgische jongeren het mentaal moeilijk had tijdens de eerste coronagolf, in het voorjaar van 2020. Ook recente cijfers en onderzoek aan verschillende universiteiten tonen volgens Het Nieuwsblad aan dat jongeren erg kwetsbaar zijn voor de psychologische tol van de coronamaatregelen. Daarom wordt de overheid opgeroepen „dringend meer aandacht” te hebben voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar.

Zij zouden volgens het advies alternatieve bubbels moeten kunnen vormen, zoals studenten, zodat zij buiten de familiale bubbel een klein sociaal netwerk kunnen onderhouden, uiteraard met inachtneming van de overige coronaregels. „De huidige maatregelen zijn op maat van een typische familiale situatie gemaakt”, aldus de experts. „Niet op basis van pakweg studentenhuisvesting.”

De overstap van de ene naar een andere bubbel zou alleen kunnen plaatsvinden na een negatieve coronatest. De onderzoekers suggereren daarom dat de jongeren zich eenvoudig en goedkoop kunnen laten testen.

Aantal coronabesmettingen in Duitsland neemt met 18.678 toe

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Duitsland is het afgelopen etmaal met 18.678 toegenomen, meldt het Robert Koch instituut, de Duitse evenknie van het RIVM. In totaal zijn er nu 2.019.636 bevestigde besmettingen in Duitsland geregistreerd. Het aantal sterfgevallen steeg de afgelopen 24 uur met 980. Het totale aantal doden in Duitsland komt daarmee op 45.974 te staan.

427126158.jpg
Een juf op een school in Dinslaken overhandigt lesmateriaal aan een van haar leerlingen. beeld EPA/SASCHA STEINBACH
India begonnen aan „grootste en historische vaccinatiecampagne"

Na bijna 152.000 geregistreerde slachtoffers als gevolg van Covid-19 is India zaterdag begonnen met de uitvoering van een ambitieus plan om voor eind juli 300 miljoen van de 1,3 miljard inwoners te vaccineren. Een medewerker van een overheidsziekenhuis in Delhi was de eerste Indiër die werd ingeënt.

Het is de bedoeling dat op de eerste dag van de campagne circa 300.000 medewerkers in de gezondheidszorg een prik krijgen. Daarvoor zijn verspreid over het hele land 3006 inentingscentra ingericht. Daarachter gaat een enorme logistieke operatie schuil qua toediening, registratie en distributie van het vaccin.

„India begint vandaag met ’s werelds grootste vaccinatiecampagne”, zei premier Narendra Modi in een televisietoespraak. „Geen enkel land heeft in de geschiedenis een inentingscampagne op deze schaal uitgevoerd.”

Naar schatting 30 miljoen mensen die werken in de gezondheidszorg en andere mensen met vitale beroepen, onder wie militairen en andere veiligheidsfunctionarissen, krijgen als eerste een prik. Daarna volgen 270 miljoen mensen boven de 50 jaar of kwetsbare mensen.

De Indiase bevolking wordt gratis ingeënt met twee vaccins: Covishield ontwikkeld door AstraZeneca en de Britse Oxford University en het Covaxin van eigen bodem, ontwikkeld door farmaceut Bharat Biotech.

India is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen door de pandemie met meer dan tien miljoen vastgestelde besmettingen.

Aantal passagiers burgerluchtvaart in 2020 met 60 procent gedaald

Als gevolg van de coronapandemie daalde het aantal passagiers van luchtvaartmaatschappijen in 2020 met 60 procent, heeft de ICAO, de burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties (VN) vrijdag bekendgemaakt.

Strenge avondklok van kracht voor heel Frankrijk

Voor alle Franse departementen geldt vanaf zaterdag een strenge avondklok. Tussen 18.00 uur en 06.00 uur moeten de Fransen binnenblijven. Alleen wie van of naar zijn werk gaat mag de straat op, net als ouders die hun kinderen brengen of halen van de school en het kinderdagverblijf.

De strenge avondklok was in een kwart van het land al van kracht, maar premier Jean Castex kondigde de maatregel deze week voor het hele land af. De avondklok geldt zeker voor de komende twee weken.

Het aantal corona-infecties wil in Frankrijk maar niet dalen, waardoor de druk op de ziekenhuizen nog altijd groot is. Inmiddels telt het land ruim 69.000 coronadoden.

Vanaf maandag wordt er ook strenger gecontroleerd aan de grenzen van het land.

UZ Gent kan niet starten met vaccinatie door vertraging Pfizer

Het Universitair Ziekenhuis in Gent (UZ Gent) kan zaterdag nog niet starten met de vaccinatie van ziekenhuispersoneel. Dit komt door het nieuws over de vertraagde leveringen van het vaccin van Pfizer en BioNTech, meldt het ziekenhuis. „We vinden het bijzonder jammer”, aldus het Gentse ziekenhuis, „in de eerste plaats voor de 24 verpleegkundigen en artsen, maar ook voor alle andere zorgverleners in de ziekenhuizen.”

Er zouden ruim 37.000 vaccins beschikbaar worden gesteld om te beginnen aan een vaccinatiecampagne bij het ziekenhuispersoneel. Die zouden de eerste beroepsgroep in België zijn om, na de bewoners en medewerkers van woonzorgcentra, in aanmerking te komen voor vaccinatie.

Vrijdag werd echter duidelijk dat vaccinproducent niet in staat is om de beloofde leveringen te garanderen. Dat zorgt ervoor dat de nieuwe fase in de vaccinatiecampagne wordt opgeschort. „We hebben deze avond het nieuws vernomen dat de leveringen van Pfizer vertraging oplopen, waardoor het onduidelijk is hoeveel vaccins er overblijven voor de ziekenhuizen en eerstelijnszorg”, zegt een woordvoerder. „We hebben daarom besloten om de geplande vaccinatie van zaterdagochtend uit te stellen. We zijn solidair met onze collega’s van de andere ziekenhuizen en wachten op het quotum van de overheid. We staan te popelen om de eerste vaccins toe te dienen.”

Pfizer kondigde vrijdag aan eind januari en begin februari tijdelijk wat minder vaccins te kunnen leveren, omdat de labels moeten worden aangepast en omdat de fabriek in het Belgische Puurs wordt uitgebreid.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet nog niet wat de tijdelijke dip in de levering van het vaccin van Pfizer/BioNTech betekent voor de vaccinatiestrategie in Nederland, aldus een woordvoerster vrijdag. Ook het ministerie van Volksgezondheid weet op dit moment niet of en wat voor gevolgen dit heeft voor Nederland. Daarover wordt overleg gevoerd met Pfizer, liet een woordvoerster van het departement weten.

Het aanpassen van de labels en het uitbreiden van de fabriek levert Pfizer uiteindelijk meer op dan de 2,2 miljoen vaccins die in het eerste kwartaal al voorzien waren voor Nederland alleen. Hoeveel meer is nog niet goed te zeggen. Een woordvoerder van de Nederlandse vestiging van het bedrijf verwacht dat er eind februari of begin maart al een „aanzienlijke verhoging van de beschikbare doses” zal zijn.

De vaccins die bedoeld waren voor het UZ Gent en al ontdooid waren, zullen toegediend worden in de woonzorgcentra die zaterdag worden geleverd.

„Geef kwetsbaren voorrang bij bezorging boodschappen"

Supermarkten zouden hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen en kwetsbare mensen voorrang moeten geven bij de bezorging van boodschappen. Daarvoor pleit ouderenorganisatie ANBO bij het consumentenprogramma Kassa.

Het lukt veel mensen niet om boodschappen bezorgd te krijgen omdat bezorgdiensten overbelast zijn. Het is zo druk omdat meer mensen dan normaal boodschappen laten bezorgen wegens het coronavirus. Ook zijn de kosten van bezorgdiensten vaak erg hoog.

ANP-358059897.jpg
beeld ANP ROBIN UTRECHT

„Als zij echt niet terechtkunnen bij de landelijk georganiseerde bezorgdiensten, moeten lokale supermarkten het stokje overnemen en zelf aan huis bezorgen”, vindt ANBO-directeur Anneke Sipkens.

ANBO en Kassa zeggen veel meldingen binnen te krijgen van kwetsbare mensen die al sinds februari vorig jaar moeten terugvallen op familie en vrienden voor de boodschappen. In sommige gevallen zijn die familieleden eigenlijk ook te kwetsbaar om dat te doen.

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zou voorrang geven ‘privacy-technisch’ niet mogelijk zijn. Het bureau adviseert mensen hulp te vragen van vrienden of bekenden of anders met buurtgenoten samen boodschappen te doen om zo de kosten te verlagen. „Als het echt niet lukt, zijn er vrijwilligers van het Rode Kruis op wie je een beroep kunt doen”, zegt een woordvoerder tegen Kassa.

De uitzending van Kassa met het onderwerp is zaterdagavond om 19.05 uur op NPO1.

Britse coronavariant vastgesteld bij medewerkers ziekenhuis Goes

Bij een aantal medewerkers van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes is de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. De besmette mensen zijn inmiddels weer herstellende, laat het ziekenhuis weten. De GGD is op de hoogte gesteld en die zal bepalen of er vervolgstappen nodig zijn. Volgens de Zeeuwse krant PZC gaat het om vier medewerkers.

Het ziekenhuis drukt medewerkers, patiënten en bezoekers op het hart de coronaregels na te leven. „Gelukkig zijn onze collega’s weer herstellende, maar het heeft ons er wel toe aangezet alle maatregelen zowel onder medewerkers als voor onze patiënten en bezoekers nogmaals onder de aandacht te brengen en waar nodig aan te scherpen”, zegt Sjors van Lieshout van het ADRZ. „Respecteer de regels van de lock-down, blijf thuis, bij klachten laat je testen, draag een mondmasker en houd vooral afstand.”

Het ziekenhuis laat verder weten dat patiënten met een afspraak gewoon bij het ADRZ terechtkunnen. „Het ziekenhuis doet er alles aan zo veilig mogelijke zorg te bieden. Ze hebben daar wel de medewerking van ons allemaal bij nodig.”

Biden zet rampenbestrijding in tegen coronavirus

De komende Amerikaanse president Biden gaat de rampenbestrijding inzetten tegen het coronavirus. Hij doet een beroep op het nationale FEMA-agentschap, dat gaat helpen bij het coördineren en uitvoeren van grootschalige vaccinaties.

Biden wil verspreid over de Verenigde Staten duizenden inentingscentra opzetten. Het eerste doel is een prik voor alle 65-plussers en hulpverleners in de frontlinie, zei de nieuwe president bij de presentatie van zijn vaccinatieplannen. Eerder had Biden al gezegd dat hij wil dat er in de eerste honderd dagen van zijn bewind 100 miljoen doses tegen Covid-19 worden toegediend.
Hij zal meteen na zijn beëdiging op 20 januari stappen ondernemen zodat de productie van alle benodigde spullen, van vaccinflesjes tot spuiten, wordt opgeschroefd.

Bruls stoort zich aan vaccinatielobby’s

Voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls stoort zich aan de voorrang die specialisten zoals ic-arts Diederik Gommers krijgen binnen het vaccinatieproces. Dat zegt hij in een tv-programma van Omroep Gelderland.

Bruls vindt het niet terecht dat er is afgeweken van het advies van de Gezondheidsraad, die adviseerde de bewoners van verzorgingstehuizen eerst in te enten. „Ik heb me verbaasd en me eraan gestoord dat professionele specialisten die meneer Gommers vertegenwoordigt, via televisie hun lobby starten en dan hun zin lijken te krijgen. En dat week af van het advies van de Gezondheidsraad”, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Bovendien schept dit volgens hem ook een precedent voor andere beroepsgroepen zoals huisartsen, leraren, politiemensen en boa’s. „Dat krijg je als je toegeeft aan een lobby van specialistische ziekenhuizen.”

Bruls deed zijn uitspraken naar aanleiding van een opmerking van columniste Annemarie Haverkamp. Zij wil dat haar gehandicapte 16-jarige zoon wordt gevaccineerd, maar die komt hiervoor nog niet in aanmerking vanwege zijn leeftijd.

"Basisscholen eind deze maand nog niet open"

De basisscholen gaan waarschijnlijk niet voor het einde van de maand weer open. Daarvoor is het aantal coronabesmettingen nog altijd te hoog en blijft de situatie rond de Britse variant te onzeker, laten leden van het Outbreak Management Team (OMT) aan het AD weten.

ANP-426823364.jpg
beeld ANP BART MAAT

„We weten nog niet genoeg over de exacte rol van de Britse variant bij kleine kinderen”, zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy tegen de krant. „Dat blijft onzeker. En dat maakt het lastig om een advies te geven, het is een duivels dilemma. We hebben te maken met een variant waarvan we niet alle eigenschappen goed kennen en tegelijkertijd vindt iedereen het basisonderwijs van enorm belang om snel te heropenen.” Volgens Illy verplaatsen Nederlanders zich nog altijd te veel, door bijvoorbeeld niet thuis te werken.

Een ander OMT-lid, dat anoniem wil blijven, uit in de krant zijn zorgen over de Britse variant. „De aanwijzingen zijn steeds sterker dat het lastiger strijden wordt tegen deze variant”, zegt hij. „We moeten zo lang mogelijk voorkomen dat deze versie alles overneemt. Het kan helpen dat we al in lockdown zaten toen deze opkwam, maar het baart ons zorgen.”

Het kabinet sprak eerder de hoop uit dat kinderopvangcentra en basisscholen op 25 januari open kunnen, al hangt dat wel af van de uitkomsten van een RIVM-onderzoek naar de Britse mutatie voor scholen. Dit weekend stuurt het OMT een nieuw advies naar het demissionaire kabinet.

Eerder deze week riepen vijftig organisaties het kabinet op om naar alternatieven te zoeken voor de schoolsluiting. Ze vrezen voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. „De vraag is niet of scholen dicht moeten, maar hoe ze veilig open kunnen blijven”, stelden de organisaties, waaronder het Trimbos-instituut, Jantje Beton, Kids Rights, de Nederlandse GGZ, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en UNICEF Nederland.

Nieuw liveblog

De redactie start een nieuw liveblog. Het vorige liveblog is hieronder terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer