live
Binnenland

Vrees voor nieuwe coronagolf

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 9 februari in een harde lockdown. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie15 January 2021 06:48

Advertentie

Britse variant coronavirus in zorginstelling Ermelo

Drie cliënten en twee medewerkers van een zorginstelling in Ermelo zijn besmet met de Britse variant van het coronavirus. Een woordvoerster van de zorginstelling, ’s Heeren Loo, bevestigt vrijdag berichtgeving hierover door Omroep Gelderland.
Het gaat om een zorginstelling waar mensen wonen met een verstandelijke beperking. In totaal wonen daar bijna achthonderd mensen.

De drie wonen samen met elkaar in een huis samen met nog eens drie anderen. Mogelijk zijn ook die andere drie besmet geraakt. De GGD doet onderzoek. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de besmetting is.

Ernst Kuipers vreest voor nieuwe coronagolf door Britse variant

De Britse variant van het coronavirus kan in maart tot een nieuwe coronagolf in Nederland leiden. Daarmee kan de druk op de ziekenhuizen nog groter worden dan die al is geweest.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft berekend wat de gevolgen van de Britse variant kunnen zijn, zodat de overheid en de zorg zich kunnen voorbereiden. Volgens de berekeningen kan half maart het punt worden bereikt dat meer Nederlanders de Britse variant hebben dan een andere variant.

Wereldwijd dodental door pandemie passeert 2 miljoen

Sinds het begin van de coronapandemie zijn wereldwijd meer dan 2 miljoen mensen overleden aan het virus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. De grens van 1 miljoen werd eind september overschreden.

In totaal 40.000 medewerkers acute zorg gevaccineerd

In totaal 40.000 zorgmedewerkers in de acute zorg hebben het coronavaccin van Pfizer toegediend gekregen. Dat betekent dat op de laatste dag van de vaccinaties nog zo’n duizend extra mensen zijn ingeënt. Afgelopen maandag kwam de laatste lading flacons binnen bij de ziekenhuizen, die tot en met vrijdag gebruikt konden worden.

Ziekenhuizen regio Utrecht bereiden zich voor op code zwart

Ziekenhuizen in de regio Utrecht bereiden zich voor op code zwart nu de Britse coronavariant in de regio is opgedoken. Dat zeggen John Taks, voorzitter van de raad van bestuur van het Diakonessenhuis en Jan-Willen Fijen, intensivist en medisch hoofd van de ic in een interview met het AD. Wanneer code zwart wordt afgekondigd, moeten medici kiezen wie zij wel en wie niet behandelen op de intensive care.

Pfizer levert eerst wat minder en daarna juist meer vaccins

Farmaceut Pfizer levert eind januari/begin februari tijdelijk wat minder vaccins tegen corona, omdat de labels moeten worden aangepast en vooral omdat de fabriek in het Belgische Puurs wordt uitgebreid. Beide acties leveren uiteindelijk meer op dan de 2,2 miljoen vaccins die in het eerste kwartaal al voorzien waren voor Nederland alleen.

AFP_8YU2JZ.jpg
beeld AFP, Christoph Stache

Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse vestiging. Recent kwam toestemming om op het label te zetten dat er niet vijf, maar zes doses uit één flacon konden worden gehaald, iets wat in de praktijk ook al hier en daar was gebleken. Dat alleen al levert uiteindelijk flink meer prikken op.

Wat de uitbreiding van de fabriek oplevert, is nog niet exact te zeggen. „Als onderdeel van de normale productiviteitsverbeteringen om de capaciteit te verhogen, moeten we wijzigingen in het productieproces en de faciliteit aanbrengen waarvoor aanvullende wettelijke goedkeuringen nodig zijn”, aldus de zegsman.

Hij verwacht dat er eind februari/begin maart al een „aanzienlijke verhoging van de beschikbare doses” zal zijn. „Pfizer werkt hard om meer doses te leveren dan oorspronkelijk dit jaar werd voorspeld, met een nieuwe doelstelling van 2 miljard doses in 2021 voor de hele wereld”, licht hij verder toe.

Minder dan 2500 coronapatiënten in ziekenhuizen

Voor het eerst in weken liggen minder dan 2500 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het aantal opgenomen coronapatiënten daalde vrijdag met 33 tot 2469. Dat is het laagste aantal sinds 27 december.

De verpleegafdelingen behandelen 1784 mensen met Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn er dertig minder dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met drie naar 685.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat het aantal opgenomen patiënten de komende periode blijft dalen, maar langzamer dan eerder gedacht.

Werkgevers: Crisisaanpak grootste prioriteit na val kabinet

Het is goed dat het kabinet ook in demissionaire status de hoogste prioriteit blijft geven aan de aanpak van de coronacrisis. Tegelijkertijd is het onmiddellijke vertrek van minister Eric Wiebes (Economische Zaken) een „aderlating”, melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de val van het kabinet Rutte III.

De twee lobbyorganisaties voor het Nederlandse bedrijfsleven hameren op het belang van „noodzakelijke aanpassingen” aan het steunpakket voor ondernemers. Premier Mark Rutte maakte dinsdag nog bekend dat Wiebes samen met de ministeries van Financiën en Sociale zaken werkt aan ruimere compensatieregelingen voor bedrijven die zijn geraakt door de verlengde, harde lockdown.

Piloot breekt start af omdat Nederlander mondkapje weigert

Een piloot in Duitsland heeft de start van een vlucht afgebroken omdat een Nederlander aan boord weigerde een mondkapje op te doen. De gezagvoerder maakte rechtsomkeert naar een plek op de luchthaven van München waar vier agenten de Nederlandse passagier uit het vliegtuig haalden.

Tegen de weigeraar is een aanklacht ingediend, melden Duitse media. De vlucht naar Zuid-Afrika kon met vertraging alsnog doorgaan.

Advertentie

Iets meer dan 6000 nieuwe coronagevallen

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 6093 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan het gemiddelde van afgelopen week, toen in een doorsnee-etmaal 6166 positieve tests werden gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Schermafbeelding 2021-01-15 om 15.31.57.png
beeld RD

Op donderdag meldde het RIVM ruim 6500 nieuwe gevallen en op woensdag meer dan 6100.

In de afgelopen zeven dagen zijn 43.161 mensen positief getest, tegen bijna 54.000 de week ervoor. Nog een week eerder kwamen er ruim 61.000 meldingen binnen en de week daar weer voor zelfs bijna 80.000.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 96, tegen 88 op donderdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

Amsterdam telde wederom de meeste nieuwe coronagevallen. In de hoofdstad testten 271 inwoners positief. Rotterdam volgt met 172 vastgestelde besmettingen. In Den Haag kwamen 135 gevallen aan het licht, in Eindhoven 104 en in Tilburg 85.

Het totaalaantal coronagevallen kwam vrijdag boven de 900.000 uit. Sinds het begin van de uitbraak eind februari zijn 901.730 Nederlanders positief getest. Het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk hoger. Van 12.869 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

Horecabranche: Vertrek Wiebes helpt crisisaanpak niet

De gevolgen van het vertrek van minister Eric Wiebes van Economische Zaken voor de aanpak van de coronacrisis zijn nog onduidelijk, „maar het maakt de zaken er niet gemakkelijker op”. Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van horecabranchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de val van het kabinet. Wiebes zal geen deel meer uitmaken van het demissionaire kabinet.

De horeca is een van de hardst getroffen sectoren door de coronapandemie, doordat eet- en drinkgelegenheden al maanden gedwongen dicht zijn om besmettingen te voorkomen. Het ministerie van Economische Zaken zit samen met twee andere ministeries middenin onderhandelingen over ruimere steun aan benadeelde ondernemers.

„De val van het kabinet moet niet ten koste gaan van het coronacrisisbeleid. Wij gaan ervan uit dat het kabinet in zijn totaliteit zich in blijft zetten voor de aanpak van de coronacrisis”, zegt Willemsen. „Economische Zaken en Klimaat is hét departement dat voor ondernemers zou moeten staan. Als de baas daarvan opstapt, helpt dat niet. Ik hoop dat iedereen daar zijn werk goed kan blijven doen.”

EU discussieert over ‘coronapaspoort’ om vrij te reizen in EU

De EU-leiders zullen volgende week tijdens een coronatop via een videoverbinding discussiëren over de mogelijkheid om mensen die tegen Covid-19 zijn ingeënt vrij te laten reizen in de EU. Vooral zuidelijke vakantielanden willen een ‘coronapaspoort’ invoeren om gevaccineerde toeristen zonder verplichte quarantaine en het overleggen van een negatieve Covid-19-test te kunnen verwelkomen.

EU-bronnen bevestigen dat de kwestie wordt besproken maar het ligt heel gevoelig. Zolang niet iedereen kan worden gevaccineerd zou zo’n document om onbelemmerd te kunnen reizen discriminatie in de hand werken. Er zijn ook privacy-bezwaren.

Volgens de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, die in een brief aan de Europese Commissie pleit voor een Europees erkend coronapaspoort, zouden mensen daardoor ook worden gestimuleerd om zich te laten inenten tegen Covid-19.

Oslo waarschuwt voor gebruik vaccin bij hoogbejaarden en zieken

De Noorse gezondheidsdienst heeft gewaarschuwd dat het vaccineren met coronavaccins van zeer oude en doodzieke mensen risico’s met zich meebrengt voor de patiënt. In het land zijn 23 mensen overleden kort nadat ze hun eerste dosis van een coronavaccin hadden gekregen, aldus het Noorse geneesmiddelenagentschap.

AFP_8YU2NV.jpg
beeld AFP, SEBASTIEN BOZON

In het onderzoek naar de sterfgevallen zijn vooralsnog aanwijzingen dat in dertien gevallen de zeer oude zwakke patiënten heftige reacties hadden op relatief milde bijverschijnselen van de coronavaccinatie. Zelfs heel milde bijwerkingen van het vaccin kunnen ernstige consequenties voor de patiënt hebben.

Het is een opvallend ernstige waarschuwing uit Oslo, terwijl in heel de wereld nieuwe coronavaccins worden ontwikkeld, geproduceerd en toegediend. De Noorse gezondheidsautoriteiten hebben ook laten weten dat ze komende week ongeveer 8000 vaccins minder krijgen dan voorzien van de farmagiganten Pfizer en BioNTech. Die leveren aan Europa dan minder omdat ze zeggen druk te zijn met het opschalen van de productie.

Friese GGD vreest meer uitbraken in verpleeghuizen

De GGD in de provincie Friesland vreest voor meer corona-uitbraken zoals in een verpleeghuis in Surhuisterveen. „We hebben nu nog niet het beeld dat het virus overal zit, dat er op andere plekken zo’n grote groei plaatsvindt. Daar kijken we wel naar, het blijft daar bij incidentele gevallen. Maar dat is wel onze angst”, laat een woordvoerder weten.

De gezondheidsdienst wil begin volgende week met plannen komen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Mogelijk worden bewoners en medewerkers van andere tehuizen vaker preventief getest.

In woonzorgcentrum ’t Suyderhuys in Surhuisterveen zijn ongeveer honderd besmettingen vastgesteld. Het gaat om meer dan vijftig medewerkers en 45 bewoners. Enkele bewoners zijn overleden. De bewoners van ’t Suyderhuis mogen voorlopig geen bezoek krijgen en blijven in hun eigen appartement. Uit steekproeven blijkt dat zeker twee bewoners de Britse variant hebben, die besmettelijker is dan eerdere versies. „Voor de maatregelen maakt dat niet uit, je hoeft niet het precieze aantal te weten. Als twee mensen de Britse variant hebben, ga je ervan uit dat iedereen het heeft en richt je daar je maatregelen op in”, aldus de GGD.

Ook Drenthe kampt met corona-uitbraken in verpleeghuizen. In afgelopen twee weken zijn 190 bewoners van 25 verzorgingshuizen positief getest. In de gemeente Emmen is de Britse variant bij iemand vastgesteld.

Portugal vindt Britse inreisban absurd

Het Britse besluit om vluchten uit Portugal te weren vanwege de Braziliaanse variant van het coronavirus is absurd en nergens op gebaseerd, vindt de Portugese minister van Buitenlandse Zaken Augusto Santos Silva. Volgens hem is deze wellicht besmettelijkere variant niet geconstateerd in zijn land. Hij heeft zijn Britse collega Dominic Raab om opheldering gevraagd.

De Britten laten ook geen passagiers uit Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela meer toe. Portugal werd uit voorzorg aan de lijst toegevoegd vanwege het vele vliegverkeer met het Portugees sprekende Brazilië.

Vluchten uit Brazilië naar Portugal blijven mogelijk, maar passagiers moeten wel een goede reden aangeven. Toerisme valt daar niet onder. Reizigers moeten een negatieve coronatest overleggen. De Portugese minister zei dat zijn land geen beperkingen op het vliegverkeer heeft ingesteld nadat de Britse virusvariant aan het licht kwam. Hij gelooft in de „waarde van wederkerigheid.”

De Britse transportminister Grant Shapps zei vrijdag dat de Braziliaanse mutatie ernstig genoeg is om de ban te rechtvaardigen. De variant, die gelijkenissen vertoont met de Britse en Zuid-Afrikaanse mutant, is inmiddels vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. Deze varianten zijn volgens wetenschappers wel besmettelijker, maar zorgen niet voor ernstiger ziektesymptomen. Volgens Shapps werken vaccins ook tegen de Braziliaanse virusversie.

Rechter: Britse verzekeraars moeten betalen voor coronasluitingen

Britse verzekeraars hebben voor de hoogste rechtbank van het Verenigd Koninkrijk een nederlaag geleden in een conflict over verzekeringsclaims rond de coronapandemie. Na een beroep van de financiële waakhond FCA oordeelde het Supreme Court dat zes verzekeraars duizenden ondernemers wel degelijk moeten vergoeden voor de schade die zij door de eerste lockdown in het voorjaar hebben geleden.

De verzekeraars en de FCA stonden tegenover elkaar in een zaak over veertien verzekeringspolissen voor kleine- en middelgrote ondernemers. Daarin stonden bepalingen dat de ondernemers vergoed moeten worden als hun bedrijf schade lijdt door ziektes of van overheidswege opgelegde sluitingen. Een lagere rechtbank oordeelde al dat mkb’ers op basis van een aantal polissen recht hadden op geld.

De Britse financiële waakhond spande het proces aan als testproces, met het doel meer duidelijkheid te verschaffen over de rechten van zakelijke polishouders. Zo hoeven zij niet over elk geschil rond de polissen zelf naar de rechter te stappen. In een aantal gevallen betaalden verzekeraars namelijk wel probleemloos uit, terwijl claims ook vaak werden afgewezen. „Tienduizenden kleine bedrijven en mogelijk honderden duizenden banen zijn hiervan afhankelijk”, aldus de FCA.

De zaak draait lang niet om alle verzekeringen die mkb’ers kunnen afsluiten tegen gederfde inkomsten. De meeste verzekeringen compenseren die alleen als ze het gevolg zijn van schadegevallen, stelt de FCA. Toch kunnen verzekeringsclaims van mkb’ers wegens de lockdowns in de papieren lopen . De Britse branchevereniging voor verzekeraars schat dat haar leden 900 miljoen pond, omgerekend 1 miljard euro, kwijt zullen zijn aan uitkeringen wegens lockdowns.

Duits coronaoverleg Merkel en premiers vervroegd

Bondskanselier Angela Merkel wil volgens Duitse media nog strengere coronamaatregelen en daarom wordt het volgende overleg van haar met de deelstaatministers over de verspreiding van het coronavirus vervroegd. Het wordt nu dinsdag gehouden in plaats van de laatste week van januari.

427062588.jpg
Merkel. beeld EPA, Filip Singer

In de ogen van Merkel houden de Duitsers zich niet aan de coronamaatregelen die door het Duitse federale stelsel vaak op deelstaatsniveau worden bepaald en afgedwongen. Sommige media zeggen dat Merkel er dinsdag een ‘megalockdown’ door wil drukken.

Door het strengere beleid zouden onder meer de kinderopvang en onderwijsinstellingen helemaal sluiten, de bewegingsvrijheid van mensen nog sterker worden ingeperkt in tijd en in afstand en zou het economisch leven op een nog lager pitje komen te staan. Vooral dat laatste vrezen velen in de hoofdstad en de deelstaten. Het zou ook de industrie zwaar treffen en die is volgens critici van strenge coronamaatregelen nu juist de motor die het land in deze crisis draaiende houdt,

Het Robert Koch-Instituut, het Duitse RIVM, meldde vrijdag ondertussen dat het aantal besmettingen veel lager uitviel dan een week geleden. Het instituut maakte op vrijdag 8 januari nog melding van bijna 32.000 nieuwe coronabesmettingen: ongeveer 10.000 meer dan deze vrijdag. Nu registreerde het ongeveer 22.400 nieuwe besmettingen, de laagste stijging op een vrijdag in ongeveer twee maanden.

Duizenden Chinese dorpelingen naar quarantainecentra gebracht

China heeft ruim 20.000 plattelandsbewoners overgebracht naar quarantainecentra. Het gaat om inwoners van dorpen rond Shijiazhuang, een miljoenenstad in de provincie Hebei. Dat gebied wordt gezien als het epicentrum van een nieuwe uitbraak.

AFP_8YT6FQ.jpg
beeld STR / CNS / AFP

China treedt al langer hard op om verspreiding van het virus tegen te gaan. Toch stijgt het aantal besmettingen de afgelopen tijd weer sneller. De Chinese autoriteiten maakten vrijdag bekend dat landelijk nog eens 144 coronagevallen zijn vastgesteld: het hoogste aantal sinds afgelopen maart. In het noordelijke Hebei zitten al vele miljoenen mensen in lockdown.

Staatsmedia berichten dat nu ook duizenden plattelandsbewoners naar quarantainelocaties zijn gebracht. Die zijn volgens zender CCTV gevestigd in hotels. Er wordt in het gebied ook een enorm „medisch observatiecentrum” neergezet met duizenden bedden.

De autoriteiten zouden zich onder meer zorgen maken omdat veel inwoners van landelijke gebieden behoorlijk op leeftijd zijn. Ook gaan volgende maand naar verwachting veel Chinezen op familiebezoek in de dorpen vanwege het Chinees Nieuwjaar. Dan zou het virus zich verder kunnen verspreiden.

China maakte eerder deze week melding van het eerste sterfgeval door het coronavirus in acht maanden. De autoriteiten in het circa 1,4 miljard inwoners tellende land hebben sinds de eerste uitbraak melding gemaakt van ruim 97.000 besmettingen en bijna 4800 sterfgevallen, aanzienlijk minder dan in veel Westerse landen.

Export eurolanden bijna op niveau van voor pandemie

De eurolanden hebben in november 1 procent minder geëxporteerd dan in dezelfde maand van 2019. Daarmee kwam de uitvoer van de eurozone weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

In totaal exporteerden de eurolanden voor 196,7 miljard euro aan goederen in november. De import daalde op jaarbasis met 4,2 procent tot 170,9 miljard euro, waarmee het handelsoverschot neerkwam op 25,8 miljard euro.

Nadat het coronavirus wereldwijd om zich heen begon te grijpen, kelderde de export van de eurozone in april nog met bijna 30 procent. Daarna zette het herstel in. Gemeten over de periode van januari tot en met november ligt de export 10,2 procent lager dan een jaar eerder.

De Europese Unie als geheel exporteerde in november 1,5 procent minder, terwijl de import met 6,2 procent daalde.

Nederland helpt Peru met signalering corona in water

Nederland gaat in Peru onderzoek doen naar hoe je coronasporen in afvalwater het beste kunt vinden. De resultaten moeten leiden tot een systeem dat vroegtijdig waarschuwt en zo verdere Covid-19-uitbraken in Peru voorkomt. Dat meldt de Helpdesk Water, onderdeel van Rijkswaterstaat. Peru is een van de meest door het virus getroffen landen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onderzoekinstituut Deltares gevraagd om de ‘verkenning’ uit te voeren samen met KWR, de organisatie die SARS-CoV-2 als eerste in afvalwater aantrof. Samen gaan ze de haalbaarheid uitdenken voor een systeem in de stad Chiclayo, het grootste economische, commerciële en toeristische centrum aan de noordkust van het land.

Ze zijn nog op zoek naar Peruaanse deelnemers aan het onderzoek.

Ministerie doneert 5 miljoen mondkapjes aan Armoedefonds

Stichting Armoedefonds heeft van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 5 miljoen wegwerpmondkapjes gekregen. Dat meldt de stichting vrijdag. Volgens de hulporganisatie heeft het ministerie dit gedaan vanwege „de zichtbare nood aan beschermingsmiddelen bij mensen in armoede”.

Het kunnen aanschaffen van mondkapjes is voor minima niet vanzelfsprekend, zegt een woordvoerder van het Armoedefonds. „Terwijl je ze wel nodig hebt voor een bezoek aan een supermarkt of ziekenhuis. Wij vinden het belangrijk dat mondkapjes voor iedereen beschikbaar zijn, dus ook voor mensen die moeilijk kunnen rondkomen. Deze bijdrage van het ministerie helpt daarbij.”

De mondkapjes worden de komende weken door lokale organisaties die armoede bestrijden in heel Nederland uitgedeeld aan mensen die het financieel lastig hebben.

België scherpt regels reizigers uit VK en elders buiten EU aan

België scherpt de regels aan voor reizigers die uit het Verenigd Koninkrijk komen of uit andere landen buiten de Europese Unie. Ook wie minder dan 48 uur op Britse bodem of elders buiten de EU heeft verbleven, moet een reisformulier invullen waaruit blijkt of hij of zij in quarantaine moet. Niet-Belgen moeten bij aankomst bovendien een recente negatieve coronatestuitslag kunnen tonen.

AFP_8YT79H.jpg
Een partij van het Modernavaccin wordt geleverd aan een ziekenhuis in Antwerpen. beeld AFP, ERIC LALMAND

Deze regels golden al voor mensen die aankomen met de boot of het vliegtuig. Ze worden nu ook van kracht voor reizigers met de trein en de bus die uit een zogeheten rode zone komen, laat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden weten. Bijvoorbeeld met de Eurostar uit Londen.

Sinds varianten van het coronavirus om zich heen grijpen, klonk de roep om reizen aan banden te leggen steeds luider. Dat zou moeten voorkomen dat België het Verenigd Koninkrijk, dat bijna bezwijkt onder de toename van patiënten met de nog besmettelijker Britse virusmutant, achterna gaat.

„Huisartsbezoek daalde tijdens eerste lockdown met een vijfde"

Het aantal huisartsbezoeken lag tijdens de eerste lockdown 20 procent lager dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dokters zagen vooral minder senioren en minder jonge kinderen. Dat meldt het Erasmus MC op basis van een bevolkingsonderzoek in Rotterdam en de huisartsenregistratiedatabase Rijnmond Gezond.

Veel klachten waarvoor geen hulp gezocht werd, leidden niet tot blijvende gezondheidsschade, zo is vastgesteld. „Toch zijn er zorgen over het deel van onbeantwoorde klachten dat wel (directe) medische aandacht nodig had”, melden de onderzoekers.

Van de bevolkingsonderzoeksdeelnemers met medische klachten die geen zorg hebben gezocht of gekregen, rapporteerde ruim een derde (36 procent) symptomen die kunnen duiden op ernstige, onderliggende ziektes, zoals hartaandoeningen, beroertes of kanker.

„Het is daarom, juist nu, van groot belang dat mensen met medische klachten zorg blijven zoeken. De zorg is toegankelijk en veilig, ook tijdens een lockdown’, zegt huisarts en onderzoeker Evelien de Schepper van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC.

WHO-team in China ondanks quarantaine alvast aan de slag

Het internationale team dat in China de herkomst onderzoekt van het coronavirus, gaat vanuit quarantaine alvast aan de slag. „Het werk begint vandaag, op dag 1”, schreef onderzoeker Peter Daszak op Twitter. Hij zei dat alvast digitaal zal worden vergaderd met Chinese collega’s.

Het team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) arriveerde donderdag in Wuhan, de miljoenenstad waar het virus voor het eerst opdook. Er ontbraken wel twee teamleden. Die kwamen niet door een gezondheidscheck in Singapore. Ze zouden antilichamen tegen het coronavirus in hun bloed hebben gehad. Zeker een van die onderzoekers zou na een nieuwe test alsnog zijn toegelaten.

De andere teamleden hebben hun intrek genomen in een hotel in de metropool. Daar staan bewakers bij de ingang en is de parkeerplaats afgesloten. Zoöloog Daszak schreef op de berichtensite dat de internationale experts goed worden behandeld door hun Chinese gastheren. Ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans maakt deel uit van het team.

De Australische viroloog Dominic Dwyer zei dat de agenda voor de onderzoeksreis nog niet helemaal vaststaat. Hij wil graag een bezoek brengen aan onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen en de markt in Wuhan die eind 2019 is gelinkt aan besmettingen.

De trips kunnen voorlopig nog niet plaatsvinden. Dwyer zei dat teamleden tijdens de verplichte quarantaine van twee weken in hun kamers moeten blijven. „De kamers zijn ruim. Ze hebben iedereen spullen voor bewegingsoefeningen gegeven en maaltijden worden bezorgd”, vertelde de Australiër. Die zei dat hij gewichten, een springtouw en een yogamat heeft.

Onderzoek naar de herkomst van het coronavirus ligt politiek erg gevoelig. Het virus verspreidde zich over de wereld en heeft volgens officiële cijfers aan zo’n 2 miljoen mensen het leven gekost. De Verenigde Staten hebben de Chinese autoriteiten verweten niet transparant te zijn geweest toen het virus om zich heen begon te grijpen.

Onderzoek naar corona onder Q-koortspatiënten

Onderzoek moet uitwijzen of mensen die eerder Q-koorts hebben gehad een grotere kans hebben op het krijgen van Covid-19. Ook wordt gekeken of een infectie met Covid-19 ernstiger verloopt bij mensen die ook Q-koorts hebben gehad. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de GGD Hart voor Brabant, het Nivel en het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Bij de uitbraak van het coronavirus werden in het voorjaar van 2020 enkele regio’s in Noord-Brabant zwaar getroffen. In deze regio’s kwam van 2007 tot en met 2009 ook vaak Q-koorts voor, geeft het RIVM aan.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het RIVM deden van 2011 tot en met 2013 onderzoek onder mensen die in de periode van 2007 tot en met 2009 een acute Q-koortsinfectie hadden. De deelnemers die destijds toestemming gaven opnieuw te worden benaderd voor vervolgonderzoek ontvangen in januari een oproep van het RIVM om een vragenlijst in te vullen. Mensen kunnen zich dus niet zelf opgeven. De deelnemers wordt onder meer gevraagd of ze het afgelopen jaar gezondheidsklachten hebben gehad die (mogelijk) te maken hebben met Covid-19. Als dat zo is, wordt gevraagd of zij getest zijn, hun huisarts hebben bezocht en/of in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Het vragenlijstonderzoek loopt tot en met 5 februari. De gegevens daaruit worden vervolgens vergeleken met gegevens over de meldingen van mensen met Covid-19 in deze regio in 2020 en 2021. De verwachting is dat de resultaten later dit jaar kunnen worden gepubliceerd.

Economie VK met 2,6 procent gekrompen in november

De economie van het Verenigd Koninkrijk is in november met 2,6 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand. Het was de eerste maand waarin Engeland voor de tweede keer in lockdown ging wegens de snelle verspreiding van het coronavirus.

AFP_8YQ8KJ.jpg
Regent Street, Londen. beeld AFP, Niklas HALLE'N

Door de nieuwe beperkingen kregen vooral de vakantieverblijven en eetgelegenheden zware klappen, waardoor de gehele dienstensector op maandbasis met 3,4 procent kromp. De industrie produceerde ook een fractie minder. De bouwsector bleef daarentegen groeien, maakte het Britse nationale statistiekbureau bekend.

Economen hadden op een zwaardere economische krimp gerekend. In doorsnee gingen ze ervan uit dat het bruto binnenlands product met 4,6 procent zou dalen ten opzichte van oktober.

Gevangene met coronavirus in VS alsnog ter dood gebracht

De Amerikaanse autoriteiten hebben in Terre Haute (Indiana) alsnog een gevangene ter dood gebracht die besmet was geraakt met het coronavirus. Een rechtbank had eerder deze week opdracht gegeven de executie van de 52-jarige Corey Johnson uit te stellen, maar dat besluit is teruggedraaid in hoger beroep.

Drugscrimineel Johnson is veroordeeld voor het doden van zeven mensen. Er ontstond in de aanloop naar zijn executie juridisch getouwtrek over het lot van Johnson en een andere terdoodveroordeelde, omdat ze het coronavirus hadden opgelopen. Een rechter oordeelde dat ze tijd moesten krijgen om te herstellen om onnodig lijden te voorkomen, maar het hooggerechtshof vond dat uiteindelijk niet nodig.

De executie van de tweede terdoodveroordeelde, Dustin Higgs (48), kan nu ook doorgaan. Die staat voor later op vrijdag gepland. Het gaat om de laatste federale executie die tijdens het presidentschap van Donald Trump staat gepland. Higgs is veroordeeld voor het ontvoeren en vermoorden van drie vrouwen.

De regering van Trump liet federale executies vorig jaar hervatten, nadat die 17 jaar hadden stilgelegen. In staten die de doodstraf kennen, zijn in die periode wel mensen ter dood gebracht. De aankomende president Joe Biden staat bekend als een tegenstander van de doodstraf. Hij wil die op federaal niveau niet meer laten uitvoeren.

Johnson richtte zich in een schriftelijke verklaring tot de nabestaanden van zijn slachtoffers. „Ik had eerder willen zeggen het me spijt, maar ik wist niet hoe. Ik hoop dat jullie vrede zullen vinden.”

RIVM-onderzoek: vertrouwen in aanpak corona daalt

Het vertrouwen van Nederlanders in het coronabeleid van de Nederlandse overheid daalt. Was in november nog 58 procent van de Nederlanders (zeer) positief over de aanpak van de overheid, rond de jaarwisseling was dat nog maar 45 procent. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek onder ruim 51.000 Nederlanders samen met de GGD’en.

Ook als mensen Nederland vergelijken met andere landen is de afname fors: waar ons land het in november volgens 43 procent van de Nederlanders het in vergelijking met andere landen (veel) beter doet, was rond de jaarwisseling nog maar 21 procent deze mening toegedaan. Daarnaast hebben de deelnemers vergeleken met de vorige meting minder het idee dat de overheid verschillende maatschappelijke belangen goed afweegt (van 63 procent naar 55 procent) en haar besluiten goed toelicht (van 63 procent naar 56 procent).

Het gaat om een groot onderzoek van het RIVM, de GGD’en en de GGD GHOR Nederland, met als doel beter te begrijpen hoe mensen denken over de coronamaatregelen, wat hun drijfveren zijn zich hieraan te houden en wat de impact op mensen is. De meest recente resultaten komen uit de negende meting. Die vond plaats van 30 december tot en met 3 januari.

Aantal bedrijven groeide vorig jaar ondanks coronacrisis

Het aantal bedrijven in Nederland is vorig jaar toegenomen ondanks de coronacrisis. Wel was de stijging lager dan in 2019, meldt de Kamer van koophandel (KVK) op basis van zijn Jaaroverzicht Bedrijvendynamiek. Er waren iets meer starters dan een jaar eerder, maar veel meer ondernemers die besloten hun bedrijf stop te zetten.

In totaal stopten er ruim een vijfde meer ondernemers dan in 2019 voor een totaal van 159.041. Tegelijkertijd waren er 3 procent meer starters dan een jaar eerder, waarmee het aantal nieuwe ondernemingen op 236.589 uitkwam. Daarmee groeide het aantal ondernemingen met 78.312, ofwel 4 procent, tot een kleine 2,1 miljoen. Ook het aantal faillietverklaringen was opvallend. Dat nam met 15 procent af. Daarbij spelen de steunpakketten van de overheid mogelijk een rol.

Het percentage vrouwelijke ondernemers steeg minimaal en kwam uit op 37 procent. Ondernemers zijn gemiddeld 46 jaar oud, maar starters zijn gemiddeld 34 jaar oud. Het aandeel starters dat niet in Nederland is geboren ligt op 23 procent tegen 16 procent voor alle ondernemers.

Aantal coronagevallen in Duitsland passeert de 2 miljoen

Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn in Duitsland 2 miljoen besmettingen vastgesteld. Vrijdag meldde het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, dat er in de afgelopen 24 uur ruim 22.300 nieuwe coronagevallen zijn gerapporteerd. Donderdag ging het om ruim 25.000 nieuwe besmettingen.

427099071.jpg
beeld EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Het totale aantal vastgestelde coronagevallen komt daarmee uit op 2.000.958. Verder rapporteerde het RKI in het afgelopen etmaal 1113 coronadoden. Het dodental stijgt daardoor naar een kleine 45.000.

Donderdag werd bekend dat de Duitse regering aan een avondklok denkt om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Het openbaar vervoer wordt mogelijk tijdelijk stilgelegd om verplaatsingen en daardoor infecties zo veel mogelijk te voorkomen. De krant Bild sprak over een megalockdown maar benadrukte dat er nog geen knopen zijn doorgehakt.

Rode Kruis gaat GGD verder ondersteunen bij vaccinatieprogramma

Het Rode Kruis gaat in nog tien regio’s ondersteuning bieden aan de GGD’en bij hun vaccinatieprogramma’s. Vanaf vrijdag zet het Rode Kruis EHBO’ers in in de regio’s Flevoland, Brabant Zuid-Oost, Groningen, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Zuid, IJsselland en Zaanstreek-Waterland. Zij observeren mensen een kwartier na de vaccinatie en verlenen zo nodig EHBO.

Daarnaast levert het Rode Kruis in Zuid-Holland-Zuid ook een arts aan de vaccinatielocatie in Dordrecht. Deze arts is verantwoordelijk voor gezondheidschecks; houdt toezicht op de prikkers; en ondersteunt waar nodig de EHBO’ers. Hosts van het Rode Kruis ondersteunen ook in de regio Midden- en West-Brabant en Twente. Zij verwelkomen mensen die worden gevaccineerd en wijzen hen de juiste weg. In Twente helpen er altijd twee EHBO’ers in de wachtruimte en één bij de ingang. En in Hollands Midden gaan de vaccinaties van start; daar levert het Rode Kruis prikkers, hosts én EHBO’ers.

Het Rode Kruis biedt sinds 6 januari ondersteuning met EHBO-hulpverleners op verschillende vaccinatielocaties in het land.

Laatste dag van vaccinatie voor medewerkers acute zorg

Vrijdag wordt de laatste groep personeel in de acute zorg gevaccineerd tegen het coronavirus. De houdbaarheid van de voor hen gereserveerde vaccins van de farmaceuten Pfizer-BioNTech verloopt aan het einde van de dag. Het aantal ingeënte medewerkers staat volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) momenteel op 39.000, een stijging van vijfhonderd ten opzichte van een dag eerder.

Dat zijn zo’n 6000 personen meer dan aanvankelijk beraamd. Het ministerie van Volksgezondheid reserveerde 33.000 vaccins voor personeel in de acute Covid-zorg, waaronder ic-verpleegkundigen en ambulancepersoneel. Omdat ziekenhuizen zes in plaats van vijf doses uit één flacon haalden en bovendien zuinig omsprongen met de lading, pakte het aantal ingeënte personen een stuk hoger uit.

Afgelopen maandag werd de laatste lading vaccins vanuit het landelijk distributiepunt in Oss naar de ziekenhuizen verstuurd. Ontdooid vaccin is maximaal vijf dagen houdbaar en kan na vrijdag dus niet meer worden gebruikt.

De vaccinatie van de sector acute zorg ging vorige week woensdag van start. Het was tevens het landelijk startschot van de vaccinatiecampagne. Sindsdien hebben ook verpleeghuismedewerkers een prik gekregen. Vanaf maandag 18 januari komen de kwetsbare bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking aan de beurt.

CNV: kwart thuiswerkers wordt gevraagd naar kantoor te komen

Bij meer dan een kwart (27 procent) van de mensen die thuis kunnen werken, vraagt de werkgever toch naar kantoor te komen. 43 procent gaat sowieso nog steeds (gedeeltelijk) naar kantoor. Dat blijkt volgens de CNV uit onderzoek onder ruim 1200 thuiswerkende leden.

Virtueel partijcongres kiest leider Duitse christendemocraten

De Duitse christendemocraten houden vanaf vrijdagavond voor het eerst een virtueel partijcongres als gevolg van de coronamaatregelen. De duizend afgevaardigden van de CDU en de Beierse CSU kijken naar hun beeldscherm en de drie kandidaten voor het partijleiderschap presenteren zich zaterdag vanuit een studio in Berlijn, elk met een toespraak van een kwartier. Daarna gaan de partijleden online de nieuwe leider kiezen van verreweg de grootste politieke familie van het land.

De winnaar wordt waarschijnlijk na de verkiezingen in september de opvolger van bondskanselier Angela Merkel die er na vijftien jaar mee ophoudt. De kandidaten zijn de premier van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, de econoom Friedrich Merz en een buitenlandexpert van de partij, Norbert Röttgen. Het is de bedoeling dat de partijleden zaterdag na 15.00 uur hun beeldscherm kunnen uitzetten en de partij een opvolger voor Merkel heeft.

Ook in rest van Nederland begint vaccinatie verpleeghuispersoneel

Verpleeghuismedewerkers worden al gevaccineerd in Veghel, Houten, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Assen, maar vanaf vrijdag kan dat ook in de rest van het land. Dan gaan de overige negentien vaccinatielocaties van start.

In de komende weken moeten zeker 200.000 zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen worden ingeënt. De animo is zo groot dat alle beschikbare tijden voor prikafspraken binnen een paar dagen waren volgeboekt, en voorlopig is er niet genoeg vaccin beschikbaar om nieuwe afspraken te maken. Ongeveer 65.000 verplegenden moeten enkele weken wachten.

Een van de negentien vaccinatielocaties die vrijdag beginnen, staat op een parkeerterrein bij Schiphol. In Arnhem worden de vaccinaties uitgevoerd op sportcentrum Papendal, de locatie in Enschede is op het terrein van de Universiteit Twente. In andere steden moeten de verpleegkundigen voor de prik naar een evenementencomplex, zoals het MECC in Maastricht, MartiniPlaza in Groningen, de IJsselhallen in Zwolle, WTC Expo in Leeuwarden, de Zeelandhallen in Goes en ECC in Leiden.

In Venlo is een vaccinatielocatie gebouwd op de voormalige Frederik Hendrikkazerne. In Breda is een vleugel van het Amphia Ziekenhuis beschikbaar gemaakt. De andere locaties zijn in Eindhoven, Apeldoorn, Dordrecht, Alkmaar, Lelystad, Huizen, Wijchen en Purmerend.

Politie ziet forse afname aantal woninginbraken in 2020

Het aantal woninginbraken is in 2020 fors afgenomen. Volgens Sybren van der Velden, projectleider woninginbraken bij de nationale politie, is er sprake van een „coronaeffect”. Dat zegt hij vrijdag in gesprek met De Telegraaf. „Je ziet hier onmiskenbaar het coronaeffect. Mensen zijn veel meer thuis en inbrekers worden makkelijker gepakt omdat ze sneller zichtbaar zijn doordat het stil is op straat. We zien in de analyses veel meer heterdaad arrestaties en een gestegen oplossingspercentage”, zegt Van der Velden. „Corona heeft een enorme invloed. We zagen dat het aantal inbraken kelderde bij de aanvang van lockdowns en weer snel steeg als het land weer open werd gegooid.”

Uit de inbraakcijfers van de nationale politie, die in handen zijn van De Telegraaf, blijkt dat in 2020 39.477 inbraken werden gepleegd, tegenover 64.335 in 2015. Het gaat om bijna een halvering in vijf jaar tijd. Van 30.531 inbraken werd in 2020 aangifte gedaan, een kwart minder dan in 2019. Vooral met de afgelopen jaarwisseling was een daling zichtbaar. Er werden toen 67 procent minder inbraken gepleegd dan een jaar eerder. In de kerstvakantie was de daling 53 procent.

Volgens Van der Velden was er wel sprake van een verschuiving. Het aantal inbraken in garageboxen en schuurtjes nam juist toe. „Omdat daar wat minder toezicht is”, verklaart de projectleider. Ook was er door het coronavirus een stijging van de cyber- of internetcriminaliteit, omdat mensen meer online-aankopen doen en doordat oplichters coronagerelateerde vormen van oplichting bedenken, met name via WhatsApp.

Onlineaankopen stijgen verder

Het aantal aankopen op internet blijft stijgen, evenals het aantal mensen dat op internet bestelt en het bedrag dat wordt uitgegeven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Honderden schrijvers omarmen campagne voor noodlijdende winkels

Bijna tweehonderd schrijvers hebben inmiddels online een oproep geplaatst aan hun lezers om iets te bestellen bij noodlijdende lokale boekwinkels. De hashtags #Steunjeboekhandel en #Steundeboekhandel waren donderdag vrijwel de hele dag trending op sociale media.

Auteurs van alle leeftijden en genres hebben zich de afgelopen dagen aangesloten bij het initiatief: van Herman Koch tot Jan Terlouw, van Simone van der Vlugt tot Simon de Waal, van Isa Hoes tot Jean-Marc van Tol en van Nhung Dam tot Ronald Giphart. Ook veel kinderboekenschrijvers hebben op hun socials een oproep geplaatst.

De schrijvers roepen het publiek op om massaal boeken te bestellen bij lokale ondernemers. Veel mensen weten niet dat lokale winkels ook bezorgen tijdens de coronacrisis.

De Nederlandse boekenbranche lanceerde donderdag een grote landelijke campagne om de honderden lokale boekhandels te redden die door de coronacrisis op omvallen staan. Het initiatief komt van boekenkoepel CPNB en boekverkopersbond KBb.

Mensen bijeen in loods in Lijnden, 66 bekeuringen

De politie heeft donderdagavond samen met handhavers van de gemeente Haarlemmermeer een einde gemaakt aan een bijeenkomst in een loods aan de Raasdorperweg in het Noord-Hollandse Lijnden. Alle 66 aanwezigen hebben een boete gekregen vanwege het overtreden van de coronamaatregelen, aldus de politie. Of er een feestje aan de gang was, kon een politiewoordvoerster niet zeggen.

In coronajaar 2020 overleden 15.000 meer mensen dan verwacht

Vooral vanwege de uitbraak van het coronavirus stierven in 2020 ruim 15.000 meer mensen dan verwacht. Ook vorige week lag het aantal sterfgevallen hoger dan gebruikelijk. Dat meldt statistiekbureau CBS.

De onderzoekers hebben op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends ingeschat hoeveel mensen waren overleden bij normale omstandigheden. Zo konden ze bepalen hoeveel meer sterfgevallen er vorig jaar waren dan te verwachten viel. Vooral tijdens de eerste golf van het coronavirus in het voorjaar stierven veel mensen. Maar ook tijdens de hittegolf in augustus en tijdens de tweede coronagolf die begon in het najaar was de sterfte buitengewoon hoog.

Vorige week overleden volgens een eerste schatting 4000 mensen, 650 meer dan normaal. Een week daarvoor lag het aantal sterfgevallen nog 800 hoger dan gebruikelijk.

Tijdens de tweede golf die nu gaande is, zijn tot dusver 8200 meer mensen komen te overlijden dan verwacht. Dit zijn vooral ouderen vanaf 80 jaar. Maar er zijn ook veel meer 65- tot 80-jarigen overleden dan normaal. De statistici krijgen pas later informatie over de doodsoorzaak en kunnen dan pas vaststellen hoeveel van deze mensen ook aan Covid-19 zijn overleden.

Vorig liveblog

Het vorige liveblog is hieronder terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer