Muziek

Gerard de Wit zet Anthoni van Noordt in perspectief

Gerard de Wit uit Zwijndrecht werkt aan een project waarin hij de 17e-eeuwse Nederlandse musicus Anthoni van Noordt in perspectief plaatst.

Redactie muziek
24 June 2017 09:07Gewijzigd op 17 November 2020 01:57
Gerard de Wit achter de klavieren in Zutphen. beeld Minne Modderman
Gerard de Wit achter de klavieren in Zutphen. beeld Minne Modderman

Hoofdmoot van de uitgave vormt de opname van Van Noordts complete ”Tabulatuur-boeck van Psalmen en Fantasyen” uit 1660. De psalmbewerkingen heeft De Wit inmiddels opgenomen op het Baderorgel van de Sint-Walburgiskerk in Zutphen. Van de fantasia’s vertolkt hij er drie op zijn eigen kistorgel van Klop, en drie op zijn Kroesbergenklavecimbel.

De Wit zet het ”Tabulatuur-boeck” in perspectief door de psalmen ook vocaal uit te voeren. Een kwartet (Johannette Zomer, Peter de Groot, William Knight en Jasper Schweppe) zingt de psalmen zowel in het Frans als in het oud-Nederlands in zettingen van de Franse componist Claude Le Jeune. De Franse variant betreft driestemmige zettingen in een Parijse uitgave uit 1602. Bij de oud-Nederlandse versie gaat het om vierstemmige zettingen van Le Jeune in een uitgave van het psalmboek van Petrus Datheen uit 1665. Volgens De Wit zijn Van Noordts psalmbewerkingen mogelijk gebaseerd op de teksten van Datheen.

Daarnaast brengt De Wit ook „de paar overgeleverde werkjes van de rest van de familie Van Noordt.” Het gaat enerzijds om vier sonates van oomzegger Sybrandus van Noordt: een sonate voor blokfluit en continuo, een sonate voor viool en continuo, een arrangement van de tweede sonate voor twee violen, en een sonate voor klavecimbel solo. De laatste is volgens De Wit de eerste in Nederland gecomponeerde klavecimbelsonate.

Daarnaast zijn er werken bewaard gebleven van Jacob van Noordt, broer van Anthoni en vader van Sybrandus: negen werken voor blokfluit solo, gepubliceerd in de bundel ”’t Uitnement Kabinet” uit 1649.

Behalve De Wit (kistorgel en klavecimbel) verlenen de volgende musici hun medewerking aan de uitvoering van deze werken: Johanneke de Wit (blokfluiten), Sandra Wallner (viool), Ester van der Veen (dulciaan) en Anne-Linde Visser (cello).

Het project, dat naar verwachting in november of december verschijnt, komt in een 3-cd-box uit op De Wits eigen label Dutch Baroque Records. Hij spreekt van een „familiedocument.” Volgens hem is iets dergelijks niet eerder verschenen. Ook de driestemmige zettingen van Le Jeune zijn niet eerder op de schijf vastgelegd.

Met zijn cd-box, waarop veel psalmen klinken, wil De Wit een bijdrage leveren aan de herdenking van 500 jaar Reformatie.

Lees ook: Organist Sybrandus van Noordt: eens vermaard, nu vergeten (RD 15-07-2015)

Lees ook: Mysterieuze orgelmeester, expressieve muziek (RD 16-01-2010)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer