De Fontein, kerk met veel ruimte in nieuwbouwwijk Apeldoorn
Geloofsgemeenschap De Fontein in Apeldoorn is sinds zondag een pioniersplek binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Op 9 oktober verbindt dr. A. J. Plaisier zich aan de missionaire gemeente.
Zuidbroek is een nieuwe wijk in Apeldoorn-Noord. Zes jaar geleden was alles er nog weiland. Nu staan er hoge woontorens. Vlak bij die torens bevindt zich Het Kristal, een wijkcentrum en ontmoetingsplek, met winkels, scholen, restaurant en een zorgvoorziening. Een multifunctioneel gebouw.
In de hoge rechthoekige hoofdruimte van het gebouw is weinig meer te zien dan rijen lampen voor lichteffecten aan het plafond, stoelen in verschillende kleuren en kasten voor geluidsapparatuur. Op zondag verandert deze hal in een kerkzaal, zegt Wim Burggraaf, voorzitter van de kerkenraadscommissie van geloofsgemeenschap De Fontein.
Hij wijst aan wat er dan allemaal bij komt: een aantal rijen stoelen voor de 140 tot 180 kerkgangers; een groot scherm met een beamer; een tafel met daarop een kaars, een Bijbel en een bloemstuk; een fluit, gitaar, piano en slagwerk voor de muziekgroep; een katheder voor de voorganger.
Die man of vrouw komt uit de Protestantse Kerk in Nederland, want De Fontein maakt deel uit van de protestantse gemeente van Apeldoorn. De voorgangers komen uit diverse denominaties en zijn niet in een hokje te plaatsen. „Onze geloofsgemeenschap heeft een confessioneel-evangelisch karakter en geeft ruimte aan de charismatische traditie”, legt Burggraaf uit. Zijn statement houdt in dat de leiding zich inhoudelijk wil binden aan Gods Woord en Jezus aanvaardt als Verlosser, en dat de vormen divers zijn.
Burggraaf: „De predikanten hoeven niet in toga voor te gaan en de leden van de kerkenraadscommissie zijn tijdens de dienst niet in het zwart gekleed. Er worden zowel psalmen als gezangen gezongen. De gezangen komen uit Opwekking, het Liedboek en andere bundels. Er is geen orgel; een muziekgroep zorgt voor het begeleiden van de zang. De predikant is vrij in de keuze van een Bijbelvertaling. Meestal wordt de Nieuwe Bijbelvertaling gebruikt, soms de Herziene Statenvertaling.”
Diversiteit is er ook bij doop en avondmaal. „Er is zowel plaats voor de kinder- als voor de volwassenendoop. Als ouders hun kind willen opdragen in plaats van het te laten dopen, dan kan dat. Het avondmaal wordt staande gevierd en kinderen mogen eraan deelnemen. Bezoekers die dat niet doen, kunnen de zegen ontvangen.”
Er komen twee groepen mensen naar de diensten. „De ene wordt gevormd door mensen die uit een andere kerk komen. Dat varieert van Gereformeerde Bond tot evangelisch of rooms-katholiek. De andere groep bestaat uit mensen die voorheen niet naar de kerk gingen. Op hen richten we ons vooral. Er zijn in Apeldoorn meer dan 100.000 mensen die niet naar de kerk gaan. We willen het Woord op een laagdrempelige manier brengen.”
Ervaren andere kerken geen concurrentie? „Er is ruimte voor een confessioneel geluid in de protestantse gemeente Apeldoorn, maar onze activiteiten liggen gevoelig, mede omdat we als kleine gemeenschap, 86 leden, een eigen predikant aantrekken voor vier dagen per week. We zijn voorzichtig. We mikken op onkerkelijke toetreders.”
De Fontein heeft geen plannen om te verhuizen naar een ‘echte‘ kerk, ook niet als de groei stormachtig zou doorzetten. „Als dit gebouw de kerkgangers niet meer kan huisvesten, denken we eerder aan een splitsing dan aan een verhuizing. We zijn nu de enige kerk in de wijk Zuidbroek en willen hier niet weg. We willen zowel kerk in de wijk Zuidbroek als voor heel Apeldoorn zijn. We hopen zo bekend te worden dat iedereen in Zuidbroek weet dat je bij ons moet zijn om meer over Jezus te weten te komen.”
Dr. A. J. Plaisier wordt voor drie jaar missionair predikant in de missionaire gemeente De Fontein in Apeldoorn. Van 2008 tot afgelopen juni was hij scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland.
„We ervaren het als heel bijzonder dat hij hier komt”, zegt Wim Burggraaf, voorzitter van de kerkenraadscommissie, „niet alleen dat het dr. Plaisier betreft, maar ook dat we twee jaar na de start van de diensten al een missionair predikant kunnen aantrekken.”
Dr. Plaisier zal twee dagen per week gemeenteopbouwwerk –zoals catechese, kringwerk en pastoraat– gaan verrichten. Hij is ook twee dagen beschikbaar voor missionaire activiteiten binnen heel de gemeente van Apeldoorn. Hoe dat er precies uit gaat zien? Dat wordt de komende maanden duidelijk, zegt Burggraaf.