Onrust in Edese wijk Veldhuizen is weer terug
EDE. De onrust in de wijk Veldhuizen in Ede is weer terug. Vier nachtelijke autobranden en een serie vernielingen in een paar dagen spreken boekdelen. Onder buurtbewoners lijkt er sprake van gewenning.
De stenen vlogen uitgerukte agenten maandagavond om de oren. De politie kwam in actie nadat er ruiten van een school waren gesneuveld aan de Boekhorst. Eenmaal ter plaatse smeet een jongere een steen naar de politiewagen. Ook bij het uitstappen werden de agenten getrakteerd op een projectiel.
Net voor middernacht brandden er drie auto’s uit aan dezelfde straat. Een uurtje later gaat een vierde auto in vlammen op aan de Schoonenburg. Zondagnacht was er al sprake van brandstichting bij winkelcentrum de Lindenhorst.
Capuchons
Een buurvrouw zag het zondagnacht allemaal vlak voor de deur van haar huis gebeuren. „Vanuit mijn raam kon ik alles zien. De brand. De rook. Er was politie bij en later waren er mannen in witte pakken. Deze nacht had ik geen last van de autobranden, ik sliep. Maar mijn twee poezen waren erg onrustig. Ja, dieren merken het wel.”
Volgens haar gaat het om een groep jongeren. „Ik ken ze niet. Overdag zie ik ze nooit. Het waren allemaal jongens met capuchons. Maar er zitten ook meisjes tussen. Want die hoorde ik zondagnacht gillen.”
De onrust geeft een onveilige wijk, vertelt ze. Maar angstig is ze er zelf niet van. „Nee. Ze zijn hier al zo lang bezig. Met oud en nieuw was er ook al trammelant. Zelf heb ik ook geen auto die ze in brand kunnen steken. Dat scheelt.”
De bejaarde dame vraagt zich af wat de jongelui bezielt. „Wat schieten ze hiermee op? Hebben ze niet wat beters te doen? Ze willen gewoon vernielen. Bij mijn buurvrouw ging ook een het raam aan diggelen.”
Wat er precies moet gebeuren, zegt ze niet te weten. Toch komt ze wel met een idee. „Lindenhorst, het winkelcentrum dat leeg staat, moeten ze zo snel mogelijk afbreken. Daar hangen ze nu vooral rond. Hoe langer duurt tot de sloop, hoe erger het wordt. Al gaan ze daarna misschien weer ergens anders heen.”
Voor een 11-jarige buurtbewoner die aan de Brederhorst woont, is het niet de eerste keer dat de onrust in de wijk zo dichtbij komt. „Toen ik vijf jaar oud was, vloog er een steen door de ruit van mijn slaapkamer. Ik schrok wakker. Dat kan ik me nu nóg herinneren. Mijn moeder kwam in paniek naar boven rennen.”
De jongen durft zich niet goed uit te spreken over wat de reljeugd in zijn wijk aanricht. Hij peinst er ook niet over om zijn naam te noemen. „Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, maar ik vind het redelijk dom dat ze andermans auto’s in de fik steken. Ik ben wel blij dat het geblust is, want het had ook erger kunnen aflopen, het was vlak naast mijn huis.” Grinnikend: „Het is hier in ieder geval niet echt de beste en veiligste wijk.”
Zelf kent hij geen van de daders. „Het is altijd raak rond het buurtcentrum. Ruzie en zo. Je hoort en ziet er vaak politie. Er komen daar eigenlijk alleen allochtonen. Ik hoop dat ze de daders kunnen oppakken en dat het weer snel rustig wordt.”
Geen fort
Politiewoordvoerder Simen Klok zegt dat de politie er alles aan doet om de rust weer te laten keren in de wijk. „Je kunt er zeker van zijn dat wij, als er zulke dingen gebeuren, alert zijn en maatregelen nemen. Anders zijn we geen knip voor de neus waard. Welke maatregelen precies, hangen we niet aan de grote klok. We zijn in gesprek met de gemeente. In ieder geval willen we niet dat de wijk een soort fort wordt.”
Klok roept bewoners op verdacht gedrag direct te melden. „Blijf opletten en als je getuige bent, meld je dan. Desnoods anoniem.”
Twee verdachten zijn al ingerekend, vertelt de woordvoerder. „Degenen die de stenen naar de agenten gooiden zijn op heterdaad betrapt en aangehouden.” Het gaat om twee jongens van 15 en 19 jaar uit Ede. „De agenten hadden de situatie helemaal onder controle.”
Al jaren onrustig in Edese wijk Veldhuizen
l ”Veldhuizen A” komt op 11 september 2001 groot in het nieuws. Marokkanen zouden de straat op zijn gegaan om de aanslagen op de Twin Towers in New York te vieren. Achteraf blijkt het bericht overdreven.
l Sinds 2004 wordt er in Veldhuizen ingezet op een herstructurering. Het moet de leefsituatie en bevolkingsopbouw verbeteren. Uiteindelijk loopt het project vertraging op en in 2016 is het nog steeds niet voltooid.
l Ongeregeldheden in de wijk lopen zo hoog op dat burgemeester Van der Knaap op 5 september 2008 besluit om voor een periode van zes maanden een samenscholingsverbod in te voeren. Dit om overlast door Marokkaanse jongeren tegen te gaan. Uiteindelijk duurt het verbod ruim anderhalf jaar.
l De gemeente Ede presenteert in 2010 een integratieplan ”Het verschil mag er zijn, samenleven in Ede”. In Veldhuizen streeft de gemeente naar meer onderling contact tussen wijkbewoners van verschillende etnische afkomst en naar het terugdringen van criminaliteit.
l Uit een onderzoek in 2014 blijkt echter dat bijna 40 procent van de jongeren (12 tot 24 jaar) van Marokkaans-Nederlandse afkomst in Ede in de periode van 2008 tot 2012 in aanraking kwam met de politie. Dat is bijna 4 keer zo hoog als het percentage van alle Edese jongeren.
l Een aantal jaren blijven grote incidenten uit. Maar nu blijkt –het integratieplan ten spijt– er weinig te zijn veranderd in de wijk. Tijdens de jongste jaarwisseling terroriseren een groep jongeren de wijk en richten vernielingen aan. Tegen een politieauto met daarin burgemeester Van der Knaap, die een avondje meekijkt met de politie, wordt een steen gegooid.