Kerk & religie

Australische kerken schorten band met GKV op

BALDIVIS. De Free Reformed Churches in Australië (FRCA) schorten de band op met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) in Nederland.

Redactie kerk
26 June 2015 12:16Gewijzigd op 15 November 2020 20:00
De synode van de FRCA in Baldivis. beeld rev. Wes Bredenhof/yinkahdinay.wordpress.com
De synode van de FRCA in Baldivis. beeld rev. Wes Bredenhof/yinkahdinay.wordpress.com

Dat heeft de generale synode van de FRCA vrijdag besloten. De kerkvergadering kwam deze week bijeen in Baldivis, een voorstad van de West-Australische stad Perth.

De Australische kerken zullen het opschorten van de zusterkerk­relatie in een brief meedelen aan de GKV-synode van 2017, die samenkomt in Meppel. Ook wordt een afvaardiging gestuurd om een toelichting te geven op het besluit.

De FRCA vragen de GKV terug te komen op „afwijkingen” van de Schriftuurlijke leer. Als de GKV-synode daarvan geen blijk geeft, kan de volgende landelijke vergadering van de Australische kerken besluiten tot het definitief verbreken van de band met de kerk in Nederland.

Schrift

Reden om de band op te schorten zijn de zorgen die de FRCA al langere tijd hebben over de manier waarop de GKV omgaan met de trouw aan de Schrift, de uitleg van Bijbelse gegevens in de huidige tijd (de hermeneutiek), de mogelijke toelating van vrouwen tot de kerkelijke ambten en vermeende Schriftkritiek aan de Theologische Universiteit Kampen, de instelling waar predikanten van de GKV worden opgeleid.

Vorig jaar bezochten Australische afgevaardigden tot tweemaal toe de generale synode van de GKV om hun zorgen kenbaar te maken.

Op de vergadertafel van de Aus­tralische synode lagen twee voorstellen over de band met Nederland. Het eerste was het meest verstrekkend en hield in dat de zusterkerkrelatie met de GKV verbroken zou worden. Uit een peiling tijdens de synode bleek dat daarvoor onvoldoende steun was, zei ds. R. D. Anderson, predikant in Australië, vrijdag desgevraagd. Wel bleek de kerkvergadering unaniem van mening dat er voldoende aanleiding is om de zusterkerkrelatie te herzien.

Tijdens de Australische kerkvergadering bleek geen draagvlak voor het nu al verbreken van de banden met de GKV, ook al is dat in de toekomst niet uitgesloten, zegt ds. Anderson. „We willen in gesprek blijven. Het is Bijbels om elkaar in liefde te blijven vermanen.”

Het opschorten van de zusterkerkrelatie betekent dat Nederlandse GKV-predikanten geen preekbevoegdheid meer hebben in Australië. Ook kunnen predikanten in Nederland niet meer beroepen worden door Australische kerken, tenzij een roepende kerk in Australië vooraf van de classis toestemming krijgt voor het uitbrengen van het beroep. Reisattestaties, waarmee Nederlanders die op bezoek zijn in Australië toelating kunnen vragen aan het heilig avondmaal, worden getoetst door de plaatselijke kerkenraad. Ds. Anderson: „In het verleden gaf zo’n attestatie toegang tot het avondmaal, nu zal een plaatselijke kerkenraad in Australië bezoekers eerst bevragen op trouw in leer en leven.”

Twee afgevaardigden van de Nederlandse kerken, ds. J. Plug uit Kolham en J. de Jong (deputaat betrekkingen buitenlandse kerken), spraken de vergadering deze week toe. Zij riepen de Australische kerken ertoe op om de band met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt niet te verbreken, aldus ds. Anderson.

Ds. M. Oosterhuis, algemeen secretaris van deputaten betrekkingen buitenlandse kerken, zei gisteravond desgevraagd dat de GKV in het verleden de bezwaren van de Australische kerken nadrukkelijk hebben beoordeeld, gewogen en afgewezen. Hij denk niet dat de synode daar nu een ander standpunt over zal gaan innemen. „Dat zal inderdaad leiden tot een breuk met de FRCA, tenzij er daar een bezinning op gang komt. Er zijn harde woorden gesproken over onze universiteit, dat men het spoor bijster zou zijn.”

Bijbelvertaling

De FRCA-synode besloot deze week om de English Standard Version (ESV) van de Bijbel te aanvaarden voor gebruik in de kerken. Ook is afgesproken om een aangepaste versie samen te stellen van het Book of Praise, dat in gebruik is bij de Canadese zusterkerken, de Canadian Reformed Churches. De Australische versie van dit boek zal afwijken op het gebied van de liturgie: zo bevat zij minder gezangen dan de Canadese versie. Ook wijkt de kerkorde van de Australische kerken, die in het boek wordt opgenomen, licht af van de Canadese evenknie.

De FRCA-synode besloot tot het aangaan van een zusterkerkrelatie met de Reformed Churches of New Zealand.


Zie ook:

Australische zusterkerk stuurt aan op breuk met GKV (RD, 27 februari 2015)

Synode Australische zusterkerk vermaant GKV in brief (RD, 6 mei 2013)

Zusterkerken bezorgd over vrijgemaakten (RD, 17 mei 2002)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer