Politiek

Het is nog te vroeg voor de zeepkist

DEN HAAG (ANP) - Her en der delen politici al folders uit. Of ze gaan gehuld in jas met partijlogo de straat op om met de kiezer te praten. Zeepkisten en verkiezingsposters worden klaargezet. De verkiezingsdatum is geprikt en dus kan de campagne beginnen. Of toch niet?

12 May 2012 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 21:03
Kay van der Linde. Foto ANP
Kay van der Linde. Foto ANP

„De kiezer heeft maar een aandachtsspanne van een week of acht’‘, stelt spindoctor Kay van de Linde, in het verleden betrokken bij de campagnes van de LPF, Rita Verdonk en Pim Fortuyn. ,Het is dus niet goed om nu al te beginnen. Dat moet je echt over de vakantie heen tillen’‘, schat hij.

Op 12 september mag de kiezer weer naar de stembus. Eerder was lastig, vond de Tweede Kamer, juist vanwege de vakantie. Demissionair premier Mark Rutte had een oogje op 5 september, omdat Prinsjesdag dan met de nieuwe Kamer kon worden gevierd, maar dat zagen een aantal partijen niet zitten. Vooral in het noorden had dat kunnen leiden tot problemen, omdat de zomervakantie daar pas op 2 september afloopt.

Maar of vroeg campagne voeren dan handig is? Philip van Praag, politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam, vindt van niet. ,Je zit met de zomer, waarin politiek gezien weinig gebeurt. Partijen kunnen zich nu dus beter nog even bezighouden met de voorbereiding van de campagne.’‘ Bovendien kan er in vier maanden nog veel gebeuren, voegt Van de Linde toe. ,De situatie kan in een paar maanden tijd totaal anders zijn. Daar moet je rekening mee houden, want je campagne moet wel actueel zijn.’‘

André Krouwel, politicoloog bij de VU en maker van het Kieskompas, denkt ook dat de zeepkisten nog even in de schuur moeten blijven. Hij adviseert politici om zich nu te richten op het enthousiasmeren van de achterban. ,Het is nu tijd om de strategie uit te zetten, dan kan straks de strijd in een keer losbarsten.’‘

Vooral de partijen die al een leider in het zadel hebben zitten, kunnen zich de komende tijd goed voorbereiden. ,Mark Rutte van de VVD kan zich bijvoorbeeld nu klaarmaken voor de strijd. Zodra de lijsttrekkersverkiezing van het CDA dan achter de rug is, kan hij op dag één al de nieuwe leider aanvallen’', stelt Krouwel, die dat een goede uitgangspositie noemt.

De partijen die nu in een interne leiderschapsstrijd zijn verwikkeld, zoals GroenLinks en het CDA, kunnen ook wel wat voordeel hebben. ,Als ze het momentum tenminste vast weten te houden tot de verkiezingen”, zegt Krouwel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer