Muziek

Weblog: Dick Sanderman in Engeland (III)

OXFORD – Dick Sanderman uit Rijssen is vrijdag 24 februari naar Engeland vertrokken. Zaterdagavond geeft hij een concert in Oxford, daarna gaat hij naar Londen. Op deze plaats houdt hij een weblog bij.

Dick Sanderman
27 February 2012 07:56Gewijzigd op 14 November 2020 19:35
Foto Dick Sanderman
Foto Dick Sanderman

Zaterdag 25 februari – 2

De Keble College Music Society vroeg me een thematisch programma samen te stellen voor het concert. Binnenkort komt Sietze de Vries hier een concert geven dat wordt aangekondigd als ”The Art of Improvisation”. Thema voor mijn concert is ”Four Centuries of Dutch Organ Music”.

Vier eeuwen Nederlandse orgelmuziek, ’t is snel gezegd, maar de invulling is nog niet zo simpel. Natuurlijk, we hebben ‘oude schrijvers’ als Sweelinck en Van Noordt, we hebben genoeg keuze in romantische en moderne orgelliteratuur. Maar daartussen valt een gat: in de tijd van Bach en Händel werd in Nederland kennelijk vooral geïmproviseerd.

Als opvulling van dat gat speel ik een Nederlandse transcriptie van een Bach-aria: het Agnus Dei uit de Hohe Messe, voor orgel bewerkt door Litzau. Van Sweelinck speel ik een Echo Fantasia, van Van Noordt de variaties over Psalm 24. Uit de romantiek komt de Fantasie-Sonate in d van Samuel de Lange sr.

In ”Aeolsharfe” van Gerard Bunk heb ik drie potloden nodig om hoge tonen vast te zetten op de Vox Celeste, als uitbeelding van die ”harpe aeolienne”. Daaronder spelen beide handen dan een karakterstuk. Van Hendrik Andriessen klinkt het Premier Choral.

Het programma is chronologisch opgebouwd, alleen heb ik wel een binnenkomer gekozen uit de twintigste eeuw: ik begin met de Toccata van Marius Monnikendam, een stuk uit 1936 dat hij opdroeg aan Charles Tournemire. En ik eindig met een eigen compositie over Psalm 78: voor mijn doen een tamelijk modern stuk, maar ’t klinkt hier geweldig. Zo ook Andriessen en Monnikendam: dat is muziek die dit orgel op het lijf geschreven is.

We hebben veel tijd besteed aan het zoeken van mooie registraties voor Sweelinck en Van Noordt: dat gaat niet vanzelf op dit orgeltype.

Het publiek komt erg laat, de opkomst is niet groot, maar de organisatoren zijn tevreden: de concertserie hier moet nog op gang komen, en er zijn wel concerten geweest die slechter bezocht werden. Erg leuk om een Nederlandse bezoekster te ontmoeten, iemand die ook orgel speelt en in Oxford als wetenschapper aan een onderzoek werkt.

Als me wordt gevraagd het concertprogramma even mondeling toe te lichten, denk ik wel even: oeps, had me dat nou eerder gevraagd, dan had ik m’n praatje even kunnen voorbereiden. Maar vooruit, in m’n beste Engels vertel ik toch maar wat over de te spelen muziek.

Klokslag 21.00 uur klinken de laatste tonen van Psalm 78: de timing is in elk geval goed. Na afloop is er nog eeen ”cheese & wine party”, de kaas ongetwijfeld vanwege de Nederlandse concertgever.

De vriendengroep van Leonard is goed vertegenwoordigd. Leuke mensen, overal vandaan, van Frankrijk tot Texas toe. Het collegiale systeeem is gebaseerd op de gedachte dat je als student niet alleen met vakgenoten omgaat, maar dat je op je college een leefgemeenschap vormt met mensen uit de meest uiteenlopende studierichtingen. Mooi om te zien hoe goed dat in de praktijk werkt.

Het concert is uitstekend ontvangen, ik krijg veel waarderende woorden. Alle reden tot dankbaarheid – en nu maar hopen dat ik vannacht wat beter

slaap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer