„RK-Kerk moet eigen zonde erkennen”
UTRECHT – De Rooms-Katholieke Kerk moet de aanwezigheid van het kwaad in eigen gelederen zonder enige terughoudendheid onder ogen zien. Pas dan kan zij recht doen aan de slachtoffers van seksueel misbruik en opnieuw teken en instrument zijn van de overwinning van het kwade door het goede.
Dat stelt de Tilburgse theoloog prof. dr. Erik Borgman in de bundel ”Grensoverschrijdingen geduid. Over seksueel misbruik in katholieke instellingen”, die maandag in Utrecht officieel wordt gepresenteerd.
Prof. Borgman denkt dat de Rooms-Katholieke Kerk het moeilijk zal vinden om de aanwezigheid van het kwaad in haar midden te erkennen en te aanvaarden. „Met name in de tweede helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw heeft de Rooms-Katholieke Kerk met kracht geclaimd de instantie te zijn waardoor Gods heiligheid te midden van de zondige en aan het kwaad vervallen wereld zichtbaar present is.”
Volgens de Tilburgse hoogleraar is de kerk geen plaats van licht te midden van een verder duistere wereld. „Het duister van kwaad en zonde zijn ook in de kerk te vinden, zoals het licht van Gods verlossing ook buiten de kerk schijnt. De gevallen van seksueel misbruik van kinderen en jongeren zijn voor de Rooms-Katholieke Kerk reden boete te doen, vergeving te vragen en zich te bekeren. Maar het feit dat deze gevallen aan het licht zijn gekomen, is juist daarom reden tot dankbaarheid. Jezus Christus, die zich volgens het evangelie identificeert met de lotgevallen van kinderen, spreekt als verrezene en verheerlijkte langs deze weg de kerk aan.”
Dr. Anke Bisschops, pastoraal psycholoog aan de theologische faculteit van Tilburg University, schrijft dat seksueel misbruik van kinderen in de vorige eeuw relatief veel plaatsvond omdat er destijds veel kinderen in internaten aan de –vaak buitensporig grote– macht van volwassenen overgeleverd waren.
Dergelijke internaten bestaan in Nederland nauwelijks meer. „Priesters en religieuzen hebben tegenwoordig nog maar weinig toegang tot kinderen en jongeren. Geen van de meldingen bij Hulp&Recht van na 1990 gepleegd misbruik heeft dan ook betrekking op minderjarigen. Dat betekent echter niet dat er geen risico meer is van seksuele grensoverschrijdingen door religieuzen en pastoraal werkenden, al zal dat tegenwoordig eerder misbruik van volwassenen betreffen.”
De commissie-Deetman, die onderzoek doet naar seksueel misbruik van minderjarigen in rooms-katholieke instellingen, presenteert vrijdagochtend haar eindrapport. Dan zal blijken wat de omvang en de aard van het misbruik zijn.