Piet mag niet zwart en sint geen kruis op z’n mijter
Het is zo zoetjesaan zélf een traditie aan het worden: de kritiek op roetzwarte Pieten en de christelijke Sinterklaas. Laatste ontwikkeling: sint moet het kruis van z’n mijter halen. Het CDA heeft verontruste Kamervragen gesteld.
Sinterklaas mag dan in de gereformeerde gezindte omstreden zijn vanwege zijn rooms-katholieke herkomst, dat geldt niet minder in sommige multi-etnische steden.Kritiek is er nu op Amsterdam, waar de sint het –overigens al sinds 2006– zonder kruis op zijn mijter moet stellen omdat de bevolking „multi-etnisch” van samenstelling is en de sint een „universele figuur” moet zijn – en dat lukt blijkbaar niet met kruis. In plaats daarvan werkt de sint in de hoofdstad met drie andreaskruisjes op zijn mijter, zoals ze in het wapen van Amsterdam staan. Het CDA vindt dat niets en wil dat het kruis gewoon weer terugkomt.
Deze week stelden de Kamerleden Koppejan en Schinkelshoek daarover vragen aan de ministers Plasterk en Ter Horst.
In Antwerpen gebeurt hetzelfde: ook daar mag de kindervriend niet langer getooid met kruis op openbare scholen verschijnen. Verontruste Vlamingen voegden de man in tabberd zaterdag bij zijn intocht toe dat hij een „valse sint” was.
„Het doodzwijgen van rooms-katholieke tradities is allang niet nieuw meer”, zei de woordvoerder van de Belgische kardinaal Godfried Danneels vorig jaar al. „Zo mag er in bepaalde scholen niet meer over Sint-Nicolaas worden gesproken, maar uitsluitend over Sinterklaas. Maar wie verder zoekt, komt vroeg of laat toch uit bij de christelijke oorsprong.”
In de multiculturele samenleving moet ook Zwarte Piet met z’n kroeshaar en dikke, rode lippen het ontgelden. In 2006 probeerde het Sinterklaasjournaal van de NPS politiek correct te zijn door de Pieten alle kleuren van de regenboog te geven. Die beslissing werd het jaar daarop teruggedraaid.