Binnenland
Rijkswaterstaat draait pijlen om

Rijkswaterstaat gaat de komende jaren een nieuw ontwerp voor de blauwe borden gebruiken. De richtingpijlen wijzen daarop niet langer naar beneden, maar omhoog. Woensdagnacht zijn de nieuwe borden opgehangen bij knooppunt Lunetten (A27) in Utrecht.

ANP
Uit onderzoek blijkt dat deze visuele aanpassing leidt tot een betere doorstroming en veiliger rijgedrag.
Verder worden bedrijventerreinen, toeristische en recreatieve locaties consequent op aparte borden vermeld. De komende twaalf tot vijftien jaar worden de borden op basis van het reguliere onderhoud in heel Nederland vervangen.

Het voordeel van de omhoogwijzende pijl is dat afsplitsingen bij meerdere rijstroken makkelijker kunnen worden aangegeven dan bij de oude ’vallende’ pijl. De nieuwe pijlrichting sluit bovendien aan bij de routeweergave van navigatiesystemen in auto’s en op de borden in andere delen van Europa.

Op knooppunt Velperbroek bij Arnhem is de nieuwe bewegwijzering getest. Uit de pilot bleek onder meer dat de gemiddelde rijsnelheid toeneemt met maximaal 10 km/u en dat de file een half uur eerder begint af te nemen. De positieve resultaten van de test hebben Rijkswaterstaat doen besluiten de nieuwe bewegwijzering in het hele land toe te passen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer