Kerk & religie

Geref. gem. ’s-Gravenpolder

Ds. J. Schipper uit Dirksland heeft vrijdagavond de vernieuwde Elimkerk van de gereformeerde gemeente in het Zeeuwse ’s-Gravenpolder geopend. Hij deed dat met de tekst uit Exodus 15:27: „En zij kwamen te Elim.” Van september 1998 tot juni 2006 was ds. Schipper predikant in ’s-Gravenpolder.

28 November 2006 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 04:19
De verbouwde Elimkerk van de gereformeerde gemeente van 's Gravenpolder is vrijdag heropend.
De verbouwde Elimkerk van de gereformeerde gemeente van 's Gravenpolder is vrijdag heropend.

De kerk is sinds oktober vorig jaar grondig verbouwd. Er zijn 440 zitplaatsen bijgekomen, waarmee het totaal komt op zo’n 1550. Bovendien hebben de zalen een reservecapaciteit van nog eens 200 zitplaatsen.De uitbreiding was noodzakelijk omdat het in de kerk erg krap werd, zegt A. van der Ree, secretaris van de bouwcommissie. „Nog belangrijker was dat we veel te weinig zaalruimte hadden. Door de uitbreiding hebben we nu zes forse zalen, die kunnen worden gebruikt voor catechisaties en verenigingswerk.”

Toen zij in 1977 werd gebouwd, telde de kerk aan de Langeweg 700 zitplaatsen. In 1991 kwamen er 400 plaatsen bij. „Vijf jaar geleden ontstonden de eerste plannen om opnieuw uit te breiden. De achterliggende jaren is er een behoorlijke groei geweest.”

De kerkzaal is nu flink groter. Ook is er een nieuwe kansel gekomen. Het orgel verhuisde van de zijkant van de kerk naar een plaats boven de kansel. De uitbreiding van het instrument zal naar verwachting in maart of april gereed zijn. Tot die tijd wordt er gebruikgemaakt van een elektronische orgel. De kerkgangers kwamen ongeveer een jaar lang bijeen in een loods aan de rand van ’s-Gravenpolder.

De kerk staat midden in een woonwijk. De burgerlijke gemeente plaatste om deze reden vraagtekens bij de verbouwing, omdat er weinig parkeercapaciteit is. „Er is nu voor de kerkdiensten ruimte gereserveerd op een parkeerplaats bij een supermarkt en een sporthal. Maar we hebben niet veel plaatsen nodig. De meeste mensen wonen op loopafstand.”

De verbouwde kerk is getekend door architectenbureau Fierloos uit Goes. Aannemings- en installatiebedrijf Bijkerk uit Burgh-Haamstede was de hoofdaannemer. De uitbreiding heeft in totaal ongeveer 3,5 miljoen euro gekost.

Restauratie in Halsteren
De Martinuskerk in Halsteren, bij Bergen op Zoom, wordt in 2008 gerestaureerd. Er worden inmiddels acties gehouden om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. De kerk is inclusief de toren eigendom van de protestantse gemeente Halsteren/Nieuw-Vossemeer.

Volgens Gea Ros, lid van de restauratiecommissie, is de kerk in een redelijke staat, maar is het wel van belang groot onderhoud te doen. Er moet vrij veel aan gebeuren. „Het voegwerk van de kerk en de toren wordt vervangen en de leien en het loodwerk aan het dak worden opgeknapt. Bovendien worden de voorzetramen aan de noordkant verplaatst van de buitenkant naar de binnenkant van de kerk. Ook worden de kerkdeuren nagekeken.”

Het bedehuis wordt elke zondag nog voor een kerkdienst gebruikt. Met zo’n 150 bezoekers zit de kerk dan ongeveer halfvol. Het gebouw stamt gedeeltelijk uit de veertiende eeuw. Na die tijd is het diverse keren gerestaureerd en zijn er delen bijgebouwd. De restauratie gaat ongeveer 850.000 euro kosten. Het grootste deel komt uit subsidies, ongeveer 100.000 euro is voor rekening van de gemeente.

Brugkerk gerestaureerd
De renovatie van de hervormde Brugkerk aan de Schuilenburgerweg te Amersfoort is voltooid. Het interieur van de kerk en van een aangrenzende zaal is opgeknapt en gedeeltelijk vernieuwd. Het podium is uitgebreid, waardoor het orgel moest worden verplaatst. Op zondag 17 december wordt de eerste dienst na de voltooiing gehouden.

Rechtszaak hhg Montfoort
De hersteld hervormde gemeente (hhg) in Montfoort wil via de Utrechtse bestuursrechter afdwingen dat ze kerkdiensten mag blijven houden in de loods op het industrieterrein. Vrijdag dient er een kort geding waarin de hhg de beslissing van de gemeente om de kerkdiensten niet langer te gedogen, aanvecht. Dat heeft scriba C. van der Wijngaard gisteren bevestigd.

Intussen tekent de hhg bij de commissie van beroep- en bezwaarschriften protest aan tegen het besluit van de gemeente Montfoort om voor elke dag dat de kerk activiteiten organiseert in de loods aan de Mosterdmolenweg 5000 euro te eisen, tot een maximum van 50.000 euro. De gemeente heeft toegezegd dat op verzoek van de rechtbank de gedoogsom niet zal worden opgeëist voordat er uitspraak is gedaan. Oorspronkelijk zou het dwangsombesluit op 23 november zijn ingegaan.

De hhg maakt sinds april gebruik van de loods aan de Mosterdmolenweg, na een scheuring in de hervormde gemeente van Montfoort in verband met het SoW-proces. Aanvankelijk gedoogde de burgerlijke gemeente de kerkdiensten op het industrieterrein, maar na klachten van omwonenden verbood de gemeente de diensten per 1 november op straffe van een dwangsom. De gemeente wilde zo overleg afdwingen tussen de hersteld hervormd gemeente en de hervormde gemeente (PKN) over gezamenlijk gebruik van de oude kerk in Montfoort. Volgens Van der Wijngaard is dat overleg stukgelopen omdat de twee gemeenten het niet eens kunnen worden over de aanvangstijden van de diensten.

YfC opent centrum in Alkmaar
De christelijke jongerenorganisatie Youth for Christ Nederland (YfC) heeft vorige week in Alkmaar-Koedijk jongerencentrum The Mall geopend. Het centrum is bedoeld voor jongeren van elke etnische en religieuze achtergrond uit de wijk rond The Mall aan de Saskerstraat. Jongerenwerker Dayene Bekker: „Met The Mall willen we jongeren helpen een stabiele persoonlijkheid te worden. We organiseren er groepsactiviteiten waarmee we jongeren uit de buurt een veilige, ontspannende en leuke vrijetijdsbesteding willen geven.” Youth for Christ is met The Mall, zijn jeugdwelzijnswerk, in vijftien Nederlandse steden en wijken actief.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer