Kerk & religieKerk dichtbij
Gereformeerde gemeente Kootwijkerbroek: van 69 leden in 1960 naar 2400 nu

De kerk van de gereformeerde gemeente in Kootwijkerbroek heeft een grote verbouwing achter de rug. Het aanzicht van het markante gebouw is compleet veranderd.

Jan van Reenen
Interieur van het vergrote kerkgebouw. beeld RD, Anton Dommerholt
Interieur van het vergrote kerkgebouw. beeld RD, Anton Dommerholt

Als je bij de hoofdingang staat, valt op hoe groot het kerkgebouw is. Het hoogste punt van de muur bevindt zich vele meters boven de zeker tien meter brede entree. „Het hele middengedeelte is vernieuwd”, legt diaken H. Donkersteeg uit. „Eerst had de kerk een kenmerkende piramidevorm, nu is het een kruiskerk geworden.”

Het gebouw kan ruim tweeduizend kerkgangers bevatten. Daar is het op berekend, zo blijkt tijdens een ronde eromheen. Er zijn zeker zes ingangen, naast de hoofdentree, waardoor de kerkgangers naar binnen en buiten kunnen.

„Ik schat dat er zeker 250 vrijwilligers waren die met allerlei klussen geholpen hebben” - Henk van Ee, gereformeerde gemeente Kootwijkerbroek

Binnen is te zien wat een enorm karwei de verbouwing geweest moet zijn. Op het vernieuwde podium voor de kansel overzie je de hele kerk, met het benedengedeelte, de drie galerijen en het nieuwe plafond. Er zijn vooral op en onder de galerij bij de hoofdentree zitplaatsen bij gekomen. Opvallend is dat in het hele vernieuwde gedeelte de banken gestoffeerd zijn en aan de rechter- en linkerkant niet.

„De kerk is niet alleen verbouwd, maar heeft ook groot onderhoud ondergaan”, zegt Donkersteeg. „Het betrof onder andere geluid, akoestiek en duurzaamheid. De totale kosten van het hele project zijn mede door de hulp van vrijwilligers binnen de begroting gebleven.”

Henk van Ee, die de vrijwilligers aangestuurd heeft, komt juist langslopen. „Ik schat dat er zeker 250 vrijwilligers waren die met allerlei klussen geholpen hebben”, zegt hij. „De aannemer was er blij mee.”

Het uitgebreide kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Kootwijkerbroek. beeld RD, Anton Dommerholt

Afdeling Barneveld

De kerk telt een stuk of acht zalen, waarvan de grootste 400 mensen kan bevatten. In een ervan vertelt diaken A.C.H. van Vuuren de geschiedenis van kerk en gemeente. „In 1946 hield ds. J. Fraanje uit Barneveld de eerste dienst in een school in Kootwijkerbroek. In 1954, precies zeventig jaar geleden, werd de eerste kerk in gebruik genomen, als afdeling van Barneveld, met driehonderd zitplaatsen. Ds. Chr. van Dam uit Barneveld preekte over 1 Samuël 7:12. De gemeente werd in 1960 geïnstitueerd, met 69 leden.

De eerste verbouwing vond plaats in 1972. De kerk werd vergroot tot zeshonderd zitplaatsen. Daarna kwam er een verbouwing in 1989. Toen is ook het besluit genomen om een nieuw orgel te kopen. Het wordt nu gerenoveerd. Ik ben benieuwd hoe het geluid ervan klinkt in de verbouwde kerk.”

Na 1989 vonden er drie verbouwingen plaats. In 1997 werd een zijvleugel aangebouwd om het groeiende aantal kerkgangers te kunnen bergen. In 2008 kwam er een andere zijvleugel, terwijl er in 2017 meer zalen kwamen. Van Vuuren: „Zoals het er nu naar uitziet, is dit de laatste verbouwing geweest. Meer mogelijkheden om uit te breiden zijn er volgens mij niet.”

Uw aangezicht

De gemeente telt in totaal 2400 leden. Na een lange periode van groei is het aantal nu stabiel. Het is een gemeente met veel jeugd. Van Vuuren: „Naar schatting zijn er vijfhonderd catechisanten, verdeeld over vijftien groepen.”

Hij wijst echter op het betrekkelijke van aantallen en materie. „Het is allemaal onverdiend dat de Heere ons een plek geeft om te kerken. Onze vorige predikant, ds. P. Blok, zei na de verbouwing in 1989: „Welzalig zijn zij die in Uw huis wonen.” Daar gaat het om.”

Van Vuuren merkt op dat de huidige predikant, ds. G. Beens, tijdens de laatste dienst in het tijdelijke onderkomen in Barneveld, op zondag 9 juni, preekte over Genesis 28:17. „Tijdens zijn preek haalde hij de woorden van Mozes aan, die zei: „Indien Uw aangezicht niet medegaan zal, doe ons dan van hier niet optrekken!” Het is het belangrijkste of de Heere met ons meegaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer