Kerk & religie
Kerk gg Kootwijkerbroek wordt uitgebreid

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente (gg) aan de Kosterijweg in Kootwijkerbroek wordt uitgebreid. De gemeente Barneveld heeft de vergunning voor de verbouw afgegeven.

Van onze correspondent
beeld gereformeerde gemeente Kootwijkerbroek
beeld gereformeerde gemeente Kootwijkerbroek

Dat heeft Goos Mulder, voorzitter van de bouwcommissie, meegedeeld.

De kerk, die nu 1800 zitplaatsen telt, krijgt er ruim 300 zitplaatsen bij, zodat het totale aantal op ruim 2100 uitkomt. Er komen zowel zitplaatsen op de begane grond als op de galerij. De opvallende puntkap met vier schuine kanten zal plaatsmaken voor een rechte kap. De kerkenraad heeft bepaald dat dit de laatste uitbreiding wordt.

Tegelijkertijd wordt er groot onderhoud verricht. Dat is met name voor het oudste gedeelte van de kerk, dat uit 1974 dateert, hard nodig. Verder wordt het asbest op het dak verwijderd, komt er goede ventilatie en komen er duurzaamheidsmaatregelen, zoals het plaatsen van een warmtepomp, zonnepanelen en isolatie. „We hopen dat het gebouw er voor de komende dertig jaar tegen kan.”

Om de nieuwe installaties goed te laten functioneren, is er besloten om de verbouwing niet gefaseerd uit te voeren. Hierdoor wordt de oorspronkelijke raming overschreden. De gemeente gaat sparen. Een van de manieren om geld binnen te krijgen is de verkoop van het boek “Petrus een volgeling van zijn Meester” van de plaatselijke predikant ds. G. Beens, verkrijgbaar bij De Boekenhoeve in Kootwijkerbroek (info@deboekenhoeve.nl). In december beslist de gemeente wanneer de bouw start. De bouwcommissie rekent op een maximale inzet van vrijwilligers en bedrijven.

De gg in Kootwijkerbroek begon in 1954 als afdeling van de gemeente Barneveld en werd in 1960 geïnstitueerd. Het aantal leden steeg van 254 in 1960 naar 2400 nu. De gemeente werd gediend door de predikanten A. Kok (1969-1971), C. Wisse (1972-1985), P. Blok (1986-2003) en G. Beens (2004-heden).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer