OpinieCommentaar

Scholz moet Erdogan klare wijn schenken

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz ontvangt vrijdag de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Berlijn. Het bezoek is uiterst omstreden bij onze oosterburen.

Hoofdredactie
16 November 2023 13:25Gewijzigd op 16 November 2023 13:30
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz. beeld AFP, Odd Andersen
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz. beeld AFP, Odd Andersen

In Duitsland gingen diverse stemmen op de ontmoeting te schrappen. Daarbij werd verwezen naar Erdogans uitspraken, waarin hij de bloeddorstige terroristen van Hamas na de moord 7 oktober op meer dan 1200 Israëli’s vrijheidsstrijders noemde. De bombardementen van Israël tegen de militaire steunpunten van Hamas in de Gazastrook bestempelde hij als „misdaden tegen de menselijkheid”. Hij trok zelfs het bestaansrecht van de Israëlische staat in twijfel.

De Duitse regering liet begin deze week weten dat de ontvangst van Erdogan doorgaat. Vooraanstaande christendemocraten schaarden zich overigens achter dit besluit. Professor Burak Copur, directeur van het Centrum voor onderzoek naar en preventie van radicalisering in Essen, sprak zijn afkeuring erover uit: „Als het Duitsland ernst was met de indrukwekkende toespraken van president Steinmeier en minister Habeck over antisemitisme en als deze de mening van Duitsland vertegenwoordigen, dan had de bondskanselier op deze heldere woorden daden moeten laten volgen.”

Copur stelde bijzonder treffend dat de ontmoeting om zakelijke redenen had moeten worden afgezegd. „Nu blijft het bij mooie woorden en laat Duitsland weer eens zien dat belangen op het gebied van migratie en veiligheid zwaarder wegen dan het bestrijden van het antisemitisme.”

Waarom laat Scholz het bezoek van Erdogan doorgaan? „In een moeilijke en complexe wereld moet ook met lastige klanten worden gesproken”, aldus lid van de Groenen Anton Hofreiter. „Het is niet voldoende alleen met degenen te spreken met wie men het eens is.”

Waar het Duitsland in de kern om gaat zijn, zoals Copur aangaf, de veiligheidsbelangen. Het verbreken van de betrekkingen met Ankara kan het land in de armen van China en Rusland drijven. Turkije heeft bovendien vier miljoen met name uit Syrië afkomstige vluchtelingen opgenomen en verhindert dat deze ontheemden naar Europa doortrekken. En dan zijn er nog de nauwe economische betrekkingen. Regeringswoordvoerders zeggen ter geruststelling dat Duitsland achter Israël blijft staan.

Maar zal Scholz Erdogan aanspreken over Ditib? Dat is een Turks-islamitische vereniging met 900 moskeeën, waarin imams uit Turkije voorgaan. Via deze voorgangers brengt Erdogan de drie miljoen Turkse moslims in Duitsland islamistische waarden bij. Als Scholz de Turkse leider ontmoet, moet hij hier een einde aan maken, was deze week de teneur in de Duitse media. Die hebben een terecht punt.

Dat Scholz met Erdogan in gesprek gaat is dubieus. Nu hij het doet mag worden verwacht dat als hij akkoorden met Erdogan sluit hij het niet tegen iedere prijs doet. En, dat hij laat zien waar het Westen voor staat. De bondskanselier moet bij het diner klare wijn schenken.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer