Israël vindt lichaam van gijzelaar in de buurt van ziekenhuis
Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen in Israël na de aanval van Hamas op Israël op zaterdag 7 oktober.
Advertentie
De webredactie sluit dit liveblog. Het nieuwe liveblog van vrijdag is te lezen via deze link.
De Hamasleider Ismail Haniyeh is vol vertrouwen dat zijn Palestijnse militante beweging de oorlog tegen Israël gaat winnen, meldt nieuwszender Al Jazeera.
Hij zei in een toespraak geen enkele twijfel te hebben dat de Palestijnen in staat zijn om het Israëlisch offensief in de Gazastrook te overleven en dat ze zullen overwinnen. „Als de vijand wil dat het een lange strijd wordt, kunnen wij het nog langer volhouden.”
Volgens Haniyeh hebben de grootschalige Israëlische bombardementen van de laatste weken en de grondoperatie nog tot niks geleid. „Deze plannen zijn mislukt en de vijand is er niet in geslaagd om een van zijn doelen te behalen of gijzelaars te bevrijden.”
Haniyeh, die al jaren in Qatar woont, dankte ook de bondgenoten van Hamas uit de regio. De militante beweging wordt onder meer gesteund door Iran, de Libanese Hezbollah-beweging en de Jemenitische Houthi-rebellen.
De Israëlische krijgsmacht zegt een lichaam van een gijzelaar te hebben gevonden in de buurt van het Al Shifaziekenhuis in Gaza-Stad. Volgens de Israëlische krant The Times of Israel zou het gaan om een 65-jarige Israëlische vrouw: Yehuddit Weiss.
De krant schrijft dat het lichaam lag bij wapens van Hamas die waren gevonden door Israëlische troepen. Zij zijn al dagen actief in de omgeving van het ziekenhuis omdat daar een basis van Hamas zou zijn. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn de troepen ook het ziekenhuis zelf ingegaan.
Het lichaam van Weiss zou al naar Israël zijn gebracht om te worden geïdentificeerd. Volgens The Times of Israel is haar man op 7 oktober gedood, de dag dat zij gegijzeld werd. Het is niet duidelijk hoe de vrouw om het leven is gekomen en wanneer.
Op meerdere stations in Nederland wordt donderdagavond gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de situatie in Gaza. In de hal van het centraal station van Amsterdam houden tientallen mensen een zogenoemde ‘sit-in’. In Rotterdam hadden zich rond 18.00 uur ongeveer 250 demonstranten verzameld in de stationshal. In Eindhoven en op Utrecht Centraal gaat om ongeveer tweehonderd mensen.
In de hal van Amsterdam Centraal roepen de mensen onder meer ‘cease fire now’, ‘from the river to the sea, Palestine must be free’, ‘Israël is terrorist’ en ‘Israël is crime’. De demonstranten hebben Palestijnse vlaggen meegenomen.
Op het station Rotterdam Centraal zitten de demonstranten op de grond in het midden van de hal, buiten de controlepoorten. Ze roepen op tot een wapenstilstand tussen Israël en Hamas in Gaza. Ook daar klinkt de door sommigen als omstreden beschouwde kreet ‘from the river to the sea, Palestine will be free’. Ook roepen ze ‘Rutte schande, bloed aan je handen’. Er wordt verder gezwaaid met Palestijnse vlaggen.
In Utrecht hoopt initiator Naomi de Bruijn dat de aanwezigen met de actie hun „bezorgdheid en urgentie kenbaar kunnen maken”. Voor haar is de kracht van de sit-in dat die „simultaan op meerdere plekken tegelijk” is. Omstanders op het station zijn gevraagd ook op de grond rondom het groene bord ‘immediate ceasefire’ te gaan zitten. Twee mensen die tegen de demonstratie en bepaalde uitspraken waren, zijn na overleg met de politie weggegaan.
De politie in Rotterdam heeft het deel van de hal waar de betogers zitten met linten afgezet. Hetzelfde geldt voor het protest in Eindhoven. Op het station in Groningen werd donderdag als eerste begonnen met de ‘sit-in’. Daar nemen zo’n zeventig mensen aan deel.
Aan het einde van de middag verzamelde zich voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag ook een groep van zo’n tweehonderd actievoerders voor een sit-in. Op de grond lagen grote vellen met daarop namen van omgekomen Palestijnse slachtoffers in Gaza. Sommige demonstranten hadden ook borden met daarop ‘Never again is now’ en ‘Not in our name’ en ‘Jews demand ceasefire now’.
De groep is op een gegeven moment door de politie gevraagd om naar de overkant van de weg te verhuizen. De actie in Den Haag is georganiseerd door onder meer de Joodse organisatie Erev Rav. Tijdens de sit-in werd de Bijbelse tekst „geen volk zal nog het zwaard trekken tegen een ander volk, geen mens zal meer weten wat oorlog is”.
De grondoperatie in het westen van Gaza-Stad is volgens de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant afgerond. Hij zegt dat het offensief nu een „volgende fase” ingaat, schrijft de krant The Times of Israel.
Gallant was donderdag op bezoek in een commandocentrum van de Israëlische krijgsmacht en sprak daar tevreden over de voortgang. De troepen zouden „zeer, zeer vastberaden” te werk gaan en het hele westen van Gaza-Stad hebben ontdaan van Hamasstrijders en hun middelen.
De Palestijnse Rode Halve Maan meldt een „gewelddadige” Israëlische aanval op het Al Ahliziekenhuis. Dat zou worden belegerd door tanks. Teams van de hulporganisatie zouden niet in staat zijn om bij het ziekenhuis te komen en om de gewonden te helpen.
Bij het Al Ahliziekenhuis was vorige maand ook al een grote explosie. De Palestijnse autoriteiten zeiden dat er zeker vijfhonderd doden waren en wezen Israël aan als schuldige, maar dat land ontkende. Het zou gaan om een afgeweken raket van de Palestijnse groep Islamitische Jihad. Bovendien zou het dodental sterk zijn overdreven.
Israëlische troepen zijn op dit moment ook actief in en bij het Al Shifaziekenhuis. Daar zou de krijgsmacht nu alle complexen afgaan om te zoeken naar wapens en infrastructuur van Hamas.
De Franse president Emmanuel Macron geeft toe dat Europese landen verdeeld zijn over de oorlog tussen Israël en Hamas. De Europese Unie zegt een gemeenschappelijk standpunt in te nemen, maar „er zijn op dit vlak veel verschillen tussen de landen”, zei hij tijdens een toespraak op een Zwitserse universiteit. Buiten werd tegen het Franse standpunt geprotesteerd.
„Het recht van Israël om zichzelf te verdedigen, is geen rechtvaardiging voor bombardementen op burgers, of om kinderen, families, te laten omkomen bij deze bombardementen”, aldus de president. „Het mag geen totale oorlog worden zonder regels.” Macron vindt dat gevechten onmiddellijk gestopt moeten worden.
Uiteindelijk wil Macron een humanitair bestand, al is daar „eerlijk gezegd op Europees niveau geen gedeeld standpunt” over. Dat heeft volgens hem diplomatieke en interne politieke redenen. Zijn eigen regering staat vergeleken met andere Europese landen kritischer tegenover Israël. Ook heeft Frankrijk vorige week een internationale conferentie georganiseerd voor humanitaire steun aan Gaza.
Buiten de Universiteit van Lausanne stonden ongeveer tweehonderd pro-Palestijnse betogers. Ze riepen „Macron medeplichtig” en droegen spandoeken bij zich met teksten als „stop genocide” en „bevrijd Palestina”. Binnen was protest niet toegestaan.
Macron sprak in Zwitserland over het belang van Europa als middel tegen nationalisme en conflicten.
Een paar jaar geleden liep ik met mijn man en zonen door Rotterdam. We aten een ijsje en drentelden door de winkelstraten. Twee jongemannen liepen op ons toe, blokkeerden ons en tuften voor onze voeten, terwijl ze verwensingen uitten. Onze misdaad? Hebreeuws spreken.
Advertentie
De Israëlische strijdkrachten zeggen nog steeds actief te zijn op het terrein van het Al Shifaziekenhuis in de Gazastrook. Elite-eenheden doorzoeken het complex, bericht nieuwssite The Times of Israel.
Israël deed woensdag een inval in het belangrijke ziekenhuis en zegt daar al een aantal wapens te hebben gevonden. De strijdkrachten verwachten dat er nog veel verborgen „terroristische infrastructuur” is.
Eenheden gaan volgens de nieuwssite nu van gebouw naar gebouw. De strijdkrachten zeggen dat vooralsnog geen militairen of ziekenhuismedewerkers gewond zijn geraakt tijdens de doorzoeking.
Israël heeft eerder aangegeven dat zich een commandopost van Hamas bevindt onder het ziekenhuis. Het kreeg bijval van de Verenigde Staten. Hamas en ziekenhuisbestuurders hebben de beschuldiging tegengesproken.
De „ernstige schendingen” van het internationale recht door Israël tegen de Palestijnse bevolking wijzen volgens experts van de Verenigde Naties op een beginnende genocide. Leden van de Israëlische regering en publieke figuren zouden sinds 7 oktober „duidelijk genocidale en ontmenselijkende” taal gebruiken. Bovendien zou het willekeurige Israëlische gebruik van zware en moderne wapens leiden tot een „kolossaal dodental”.
Volgens de VN-experts klinkt in Israël de luide oproep om „het Palestijnse volk te vernietigen”. Bovendien zou Israël hebben getoond dat het in staat is om dat soort intenties uit te voeren en bestaat het risico dat de situatie in Gaza „uitmondt in een genocide met de middelen van de 21e eeuw”. „Daarom moet deze vroege waarschuwing niet worden genegeerd.”
De speciale rapporteurs waarschuwden al eerder voor het risico van een genocide, nu Israël de Gazastrook bombardeert en aanvalt. Dat doet Israël als reactie op de grote en onverwachte aanval van Hamas die 1200 mensen het leven kostte. Sindsdien zijn volgens de Palestijnse autoriteiten meer dan 11.000 doden gevallen in Gaza. Daarnaast is volgens de VN-experts de helft van de civiele infrastructuur vernietigd en is het voor de Palestijnen daardoor onmogelijk om door te gaan met hun leven.
De meer dan dertig rapporteurs zijn door de Verenigde Naties aangesteld om onafhankelijk de mensenrechtensituatie in bepaalde landen te onderzoeken. Ze verbazen zich erover dat de internationale gemeenschap niet eensgezind is in de oproep tot een staakt-het-vuren. Landen zouden zich moeten verenigen om een genocide te voorkomen. De VN-experts veroordelen de acties van Hamas, maar vinden dat Israël de „ongehoorde schendingen” niet kan goedpraten door te zeggen dat het zelfverdediging is. De aanwezigheid van tunnels van Hamas zou geen reden mogen zijn om burgerdoelen aan te vallen en de bevolking disproportioneel te laten lijden.
Israël en de VS zien volgens een Israëlische nieuwszender allebei iets in een internationale troepenmacht voor de Gazastrook als de gevechten er ophouden. De Israëlische staatsomroep KAN11 berichtte donderdag dat de speciale adviseur voor het Midden-Oosten van president Joe Biden, Brett McGurk, daar over heeft gesproken met hoge Israëlische functionarissen. Die functionarissen zouden positief hebben gereageerd op het idee, mede omdat ze geen Palestijnse controle over de strook willen.
Israël wil niet dat er een nieuw Palestijns bestuur komt onder leiding van de Palestijnse Autoriteit die op de Westelijke Jordaanoever zetelt. Ze zouden McGurk hebben gezegd dat Israël niet zelf de Gazastrook wil gaan regeren, maar wel als veiligheidszone kan gaan beschouwen. Premier Benjamin Netanyahu zei pas dat zijn land „de veiligheidscontrole” over de strook na de oorlog wil hebben.
Dat komt neer op een bezetting zoals die van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Biden herhaalde tijdens de APEC-conferentie in San Francisco dat hij daar een tegenstander van is, dat zou volgens hem „een grote fout zijn”. Hij herhaalde ook dat de ‘tweestatenoplossing’ de enige oplossing is. Dat is een Palestijnse staat naast Israël op de door Israël in 1967 bezette gebieden.
McGurks gesprekspartners hebben volgens de berichten van KAN11 tegen hem gezegd dat de Israëlische regering niet denkt aan het teruggeven van stukken Gazastrook aan Joodse kolonisten die er tot 2005 kolonies hadden. De president van Israël, Isaac Herzog, heeft in een donderdag gepubliceerd vraaggesprek met de Financial Times gezegd dat er geen „machtsvacuüm” in de Gazastrook mag zijn en er daarom „een hele sterke troepenmacht moet blijven”.
Duitsland zou in oktober al hebben voorgesteld dat er een VN-macht moet worden gelegerd, terwijl het bestuur in handen van Palestijnen zou moeten komen. De Gazastrook stond voor de Israëlische bezetting in 1967 begon, onder Egyptisch bestuur en kwam na de terugtrekking van de Israëlische bezettingsmacht uit de strook in 2005 onder bestuur van voornamelijk de beweging Hamas
Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen het haventje van Gaza-Stad in handen na gevechten met strijders van Hamas rond de haven. Het leger spreekt van „volledige controle over een sleutelpositie in de infrastructuur” van de Gazastrook.
Het haventje is al sinds 2007 onderdeel van de Israëlische blokkade van de dichtbevolkte kuststrook. Het is voor zover bekend enkel nog gebruikt voor visserij op zeer kleine schaal. Het is de enige haven in de Gazastrook en ligt circa 800 meter ten westen van het ziekenhuiscomplex Al Shifa waar het Israëlische leger aanvallen heeft uitgevoerd.
Het Israëlische leger heeft journalisten van de Britse omroep BBC meegenomen naar het Al Shifa-ziekenhuis in de Gazastrook. Israël wil aantonen dat medische instellingen door Hamas worden gebruikt voor militaire doeleinden.
Het leger van Israël deed deze week een inval in het grootste ziekenhuis van de Gazastrook. De strijdkrachten zeggen dat Hamas een hoofdkwartier onder het complex heeft gevestigd. De Palestijnse beweging spreekt dat tegen.
De Gazastrook is feitelijk afgesloten van de buitenwereld en dat maakt het lastig beweringen van strijdende partijen te verifiëren. De BBC bericht dat het eigen team door Israël in een gepantserd voertuig naar het dichtbevolkte gebied is gereden.
De journalisten kregen vervolgens te zien wat Israël zegt te hebben aangetroffen in het ziekenhuis. Daar zou een aantal geweren verstopt hebben gezeten achter medische apparatuur.
In totaal zouden zo’n vijftien geweren zijn gevonden, evenals granaten en kogelwerende vesten. Een legerwoordvoerder zei dat ook laptops zijn aangetroffen met beelden van gijzelaars.
De journalisten kregen zelf niet te zien wat op de computers stond. Ze konden ook niet praten met artsen of patiënten in het Al Shifa-ziekenhuis.
De BBC geeft ook een beeld van de situatie bij het ziekenhuis en in de omgeving. De journalisten liepen over puin en gebroken glas het gebouw binnen. De straten in Gaza worden vergeleken met een „aardbevingsgebied”, door de enorme verwoestingen.
Internationaal bestaan grote zorgen over de situatie in het ziekenhuis. Daar bevinden zich behalve patiënten ook vluchtelingen die een veilig heenkomen zoeken om de strijd in Gaza. Het ontbreekt volgens artsen aan water, voedsel en brandstof.
De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties waarschuwt dat er echt iets moet veranderen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Volker Türk sprak in een persconferentie over een „vuurzee van geweld” en een „instorting van het meest basale respect voor menselijke waarden” in zowel de Palestijnse gebieden als in Israël.
Türk hekelde de aanvallen op en gijzelingen van Israëli’s door Palestijnse militanten, maar richtte zich ook tot Israël zelf. „Het doden van zoveel burgers kan niet afgedaan worden als nevenschade. De enige winnaar van zo’n oorlog is waarschijnlijk extremisme, en méér extremisme.” Dat heeft het verleden aangetoond, zei Türk. Landen hebben „vele jaren waarschuwingen genegeerd” over de zorgelijke mensenrechtensituatie. Hij noemde ook daarbij Israël, maar zei dat er meer landen zijn die invloed uitoefenen op de strijdende partijen.
Volgens de mensenrechtencommissaris moet direct gevolg gegeven worden aan de resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van de voorbije nacht. Daarin werd „volstrekt helder” opgeroepen tot onder meer langere humanitaire gevechtspauzes.
Türk eiste verder meer humanitaire hulp, een einde aan „collectieve bestraffing” van burgers en vrijlating van de gijzelaars. Uiteindelijk moeten de wapens helemaal neergelegd worden, zei Türk. „Dat is niet alleen noodzakelijk om levens te redden, maar ook om politieke ruimte te maken voor een weg uit deze gruwel.”
Israël is het oneens met de kritiek van de Verenigde Naties op de manier waarop het land oorlog voert in de Palestijnse Gebieden. Het land moet zichzelf kunnen verdedigen, heeft de ambassadeur bij de VN in Genève Meirav Eilon Shahar gezegd. Het internationaal recht is „geen zelfmoordpact”.
De Israëlische ambassadeur deed haar uitspraken na een briefing met de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties. Die heeft gezegd dat zowel Israël als de Palestijnen zich schuldig maken aan ernstige mensenrechtenschendingen. Als een land zichzelf niet mag verdedigen „zonder bekritiseerd te worden terwijl voldaan wordt aan het internationaal recht, zullen terreurorganisaties zich onvermijdelijk steeds meer gesterkt voelen om dit soort methoden te blijven gebruiken, verzekerd van aanhoudende internationale steun”, aldus Eilon Shahar.
Ook de Palestijnse VN-ambassadeur uitte kritiek op de internationale gemeenschap. „U moet in deze kamer wakker worden. Dit is een moordpartij, dit is genocide en het is live op tv te zien. Dit kan niet zo doorgaan”, aldus Ibrahim Khraishi in een bijeenkomst van VN-landen.
Bij een gewapende aanval op een checkpoint tussen Jeruzalem en de bezette Westelijke Jordaanoever zijn volgens de politie zeven mensen gewond geraakt. De autoriteiten zeggen dat drie aanvallers zijn gedood.
De aanvallers kwamen volgens de politie met een voertuig met Israëlische kentekenplaten aan bij de controlepost. Vervolgens zouden ze het vuur hebben geopend.
Volgens de Israëlische ambulancedienst Magen David Adom verkeert een man van zo’n twintig jaar oud in levensgevaar. Drie anderen zouden ook getroffen zijn door kogels, de overige drie gewonden zijn behandeld voor „symptomen van stress”.
Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben een woning van de Palestijnse politicus Ismail Haniyeh van de beweging Hamas in Gaza gebombardeerd. Volgens de Israëli’s is in het pand een politiek en militair hoofdkwartier gevestigd van Hamas.
Ismail Haniyeh (61) was bij de enige relatief vrije verkiezingen in de Palestijnse gebieden in 2006 lijsttrekker van Hamas en hij won die stembusgang ruim. Hij werd premier van Palestina maar president Mahmoud Abbas ontsloeg hem tijdens een conflict tussen Hamas en Abbas’ partij Fatah. Haniyeh bleef echter tot begin 2017 de leider in de Gazastrook die volkomen werd geïsoleerd van de buitenwereld. Hij is nog steeds een topman van de beweging en leidt het politiek hoofdkwartier in Qatar waar hij ook woont.
De Israëlische oppositieleider Yair Lapid heeft premier Benjamin Netanyahu opgeroepen „onmiddellijk” te vertrekken, zonder te wachten op het eind van de oorlog met de Palestijnse militante groep Hamas. Lapid deed zijn oproep in een interview met de Israëlische nieuwszender N12.
„We kunnen het onszelf niet toestaan om een lange weg te gaan onder een premier die het vertrouwen van de mensen heeft verloren”, zei hij.
Vier dagen na de grootscheepse aanval van Hamas op 7 oktober kondigden Netanyahu en een andere oppositieleider, Benny Gantz, een akkoord aan om een noodregering te vormen zolang de oorlog duurt. Lapid zag af van deelname omdat hij vond dat Netanyahu „een onvergeeflijke fout had gemaakt” door de aanval van Hamas niet te voorkomen.
Lapid drong in het interview niet aan op vervroegde verkiezingen, maar ziet liever een motie van wantrouwen in het parlement, wat een nieuwe regering mogelijk zou maken onder leiding van een ander lid van de Likoedpartij van Netanyahu.
„Dit is niet de tijd om verkiezingen te houden”, zei hij. „We moeten kiezen voor een nationale reconstructie met een andere premier van Likoed.”
Likoed reageerde onmiddellijk en noemde Lapids oproep „ten tijde van oorlog” „schandelijk”.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot „verlengde humanitaire pauzes”. Het is de eerste resolutie die door de raad wordt aangenomen over de oorlog tussen Israël en Hamas sinds die 7 oktober uitbrak.
De pauze in de gevechten moet volgens de resolutie „een voldoende aantal dagen” duren om humanitaire hulp toe te laten. Bovendien moeten alle gijzelaars onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. Van de vijftien leden stemden twaalf landen voor de resolutie. Drie landen onthielden zich van stemming: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Rusland.
Vorige maand probeerde de Veiligheidsraad al vier keer een resolutie aan te nemen over de oorlog tussen Israël en Hamas, maar dat liep elke keer stuk. Rusland wil bijvoorbeeld oproepen tot een staakt-het-vuren, maar daar is de VS niet voor. Washington vindt, net als Israël, dat dat Hamas de gelegenheid zou geven om zich te herpakken en om te herstellen. Rusland probeerde woensdag op het laatste moment opnieuw om op te roepen tot een wapenstilstand, maar dat voorstel werd verworpen.
Tientallen Labour-parlementariërs hebben in het Britse Lagerhuis een motie gesteund voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Daarmee gaan ze in tegen het officiële standpunt van de partij en van leider Keir Starmer.
56 Labour-politici steunden de motie, die was ingediend door de Schotse Nationale Partij (SNP). Dat is bijna een derde van de zetels van de partij in het Lagerhuis. Onder hen waren acht leden van Starmers zogenoemde schaduwkabinet, dat ze nu moeten verlaten. Het is in de Britse politiek gebruikelijk dat parlementsleden een stapje terug te doen als ze afwijken van het partijstandpunt. Ze blijven wel lid van de partij en het Lagerhuis.
De stemming was een grote tegenslag voor Starmer, die net als de Britse regering tegen een staakt-het-vuren is in de oorlog tussen Israël en Hamas. In zijn ogen zou dat vooral in het voordeel van Hamas zijn. Starmers partijgenoten die het niet met hem eens zijn wijzen vooral op de vele burgerdoden in Gaza en de slechte humanitaire situatie. Starmer wil wel dat er langere humanitaire pauzes komen in de gevechten zodat er meer hulp aan de bevolking kan worden geboden.
De motie om Israël op te roepen tot een staakt-het-vuren werd niet aangenomen door het Britse parlement.
Israël zegt een commandocentrum van Hamas te hebben aangetroffen in het uitgestrekte Al Shifaziekenhuis in de Gazastrook. Eerder werd door het leger al gemeld dat in het grootste ziekenhuis van het gebied onder meer vuurwapens, munitie en granaten waren gevonden. De Israëlische regering beweert al jaren dat Hamas vanuit kelders onder ziekenhuizen opereert.
Tijdens het doorzoeken van het complex vonden militairen een „operationeel hoofdkwartier” en een ruimte met „unieke technologische middelen die werd gebruikt door de terreurorganisatie.” Zij getuigen ervan dat Hamas het ziekenhuis benut voor terroristische doeleinden, zeggen de strijdkrachten.
Maar volgens het ministerie van Volksgezondheid in de door Hamas bestuurde Gazastrook heeft het Israëlische leger geen wapens gevonden tijdens de inval in het ziekenhuis, die in de nacht van dinsdag op woensdag begon. De bezettingstroepen hebben geen (militaire) uitrusting of wapens in het ziekenhuis aangetroffen, stelt de directeur van het ministerie in een verklaring. De autoriteiten zouden wapens in het hospitaal ook niet toestaan. Een leider van Hamas zegt tegen Al Jazeera dat het Israëlische bewijs van de gevonden wapens gefabriceerd is en noemt het „belachelijk”.
Een door de Palestijnse terreurbeweging Hamas gegijzelde Israëlische vrouw is bevallen tijdens haar gevangenschap in de Gazastrook, meldt het kantoor van de Israëlische premier.
Een vrouw die op 7 oktober door Hamasterroristen werd ontvoerd, is in gevangenschap bevallen, aldus de vrouw van premier Benjamin Netanyahu in een brief die door zijn kantoor is vrijgegeven. „Een van de ontvoerde vrouwen was zwanger. Ze beviel van haar baby in gevangenschap van Hamas”, schrijft Sarah Netanyahu aan de Amerikaanse presidentsvrouw Jill Biden.
Hamas en verwante bewegingen namen tijdens hun aanval begin oktober op Israël naar schatting ongeveer 240 mensen gevangen. Ze werden naar de Gazastrook gebracht. Het is onduidelijk hoeveel er nog in leven zijn. Volgens Hamas zijn gijzelaars gedood door Israëlische bombardementen.
De aanslagen van 7 oktober kregen de naam ”Al-Aqsa Storm”, een verwijzing naar de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg. Daarmee geeft Hamas de operatie een brede Islamitische context. Arabieren in en om Israël geloven namelijk dat Al-Aqsa bedreigd wordt en dat Israël staat te popelen om de Tempelberg over te nemen. Dat betwijfel ik echter.
Een patrouilleschip van de marine vertrekt vrijdagmiddag naar het oostelijke deel van de Middellandse Zee om zodra dat mogelijk is humanitaire hulp te brengen naar de Gazastrook. Ook kan de Zr. Ms. Holland worden ingezet voor evacuaties. Er gaan onder meer een helikopter en een kleine eenheid mariniers mee.
Cyprus werkt in de regio aan een maritieme corridor waarlangs humanitaire hulp naar Gaza moet gaan. Daar zitten meer dan 2 miljoen Palestijnen opgesloten. Op Cyprus zijn ook al een C-130-transportvliegtuig en een eenheid mariniers met het oog op mogelijke evacuaties.
Het Amerikaanse Witte Huis heeft niet van tevoren toestemming gegeven aan Israël om het Al Shifaziekenhuis binnen te vallen. De Palestijnse terreurbeweging Hamas had gezegd dat de Amerikaanse president Joe Biden „volledig verantwoordelijk” was voor de aanval, maar Washington ontkent dat.
Witte Huis-woordvoerder John Kirby zegt dat de Verenigde Staten sowieso geen militaire operaties van de Israëliërs in de Gazastrook goedkeuren. Hij herhaalde de woorden van Biden, die maandag aangaf dat ziekenhuizen beschermd zouden moeten worden.
Israëlische troepen gingen in de nacht van dinsdag op woensdag het Al Shifa binnen, nadat er al dagen hevig gevochten was rond het ziekenhuis. Volgens Israël zou daar een belangrijke basis van Hamas zijn gevestigd, maar die beweging ontkent dat. Israël zegt dat tijdens de operatie wapens zijn aangetroffen.
De club is pas vijf jaar oud, maar heeft duizenden sympathisanten en weet een stevig stempel op de klimaatbeweging te drukken. Extinction Rebellion vervreemdde afgelopen weekend echter een deel van de achterban van zich.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt later woensdag bijeen voor een stemming over gevechtspauzes in de Gazastrook. De ontwerpresolutie die wordt voorgelegd roept om „onmiddellijke en langdurige humanitaire gevechtspauzes en corridors”. De onderbrekingen moeten volgens het voorstel lang genoeg duren om serieuze hulp aan de bevolking te bieden.
Het is mogelijk dat de vijftien leden tellende raad de resolutie aanneemt volgens waarnemers. Er worden wel onthoudingen van stemmen verwacht. Een resolutie wordt aangenomen als er zeker negen stemmen voor zijn en geen van de vijf permanente leden, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS, een veto uitspreekt.
In de Veiligheidsraad dienen de VS doorgaans de belangen van Israël. Dat lijkt bereid tot gevechtspauzes, maar nieuwe onderhandelingen daarover met bemiddelaars inclusief Qatar en daardoor met Hamas hebben nog geen resultaat opgeleverd.
Tien mensen die zondag en maandag Gaza konden verlaten, zijn terug in Nederland. Medewerkers van Buitenlandse Zaken hebben hen begeleid op hun reis vanuit Egypte hierheen, meldt het ministerie.
In ons land worden ze verder opgevangen en begeleid. Het is de tweede groep mensen die uit Gaza terugkeert. Zij verbleven daar toen de oorlog met Israël uitbrak. Eerder werd een groep van zestien mensen teruggehaald.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met nog veertien mensen met de Nederlandse nationaliteit of verblijfsvergunning. We blijven ons inzetten om te zorgen dat ook zij zo snel mogelijk Gaza kunnen verlaten, aldus het ministerie.
Het is voor de Palestijnse autoriteiten steeds moeilijker om in te schatten hoeveel doden er in de Gazastrook zijn sinds de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak. Doordat de gezondheidszorg in Gaza voor een groot deel is ingestort, wordt het lastiger om met officiële aantallen te komen.
De Palestijnse gezondheidsautoriteiten brengen sinds 7 oktober regelmatig een nieuw dodental naar buiten. Volgens de laatste update zijn er 11.320 mensen gedood in het belegerde gebied. Onder hen zijn 4650 minderjarigen. Maar de chaos in de ziekenhuizen van Gaza zorgt voor een onduidelijk beeld van het aantal doden.
De Tweede Kamer debatteert na de verkiezingen van volgende week woensdag over de oorlog in Gaza. Het debat vindt zeer waarschijnlijk plaats op de donderdag na de stembusgang.
De aanvragers van het debat, D66 en SP, wilden nog deze week over de zaak praten, maar een meerderheid steunde woensdag het CDA-voorstel om te wachten tot demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) een hele reeks vragen over de oorlog tussen Israël en Hamas heeft beantwoord.
D66’er Sjoerd Sjoerdsma noemt het uitstel, dat werd gesteund door VVD, PVV, CU, FVD, BBB en SGP, „zeer spijtig”. Jasper van Dijk (SP) omschrijft het als een „enorme tegenvaller” en vindt dat de rechtse meerderheid het kabinet zo uit de wind houdt.
Later deze week bezoekt Josep Borrell Israël, de Palestijnse gebieden en Arabische landen. De Europese topdiplomaat uit zich regelmatig kritisch over Israël.
Het ministerie van Buitenlandse zaken doet aangifte om het lekken van vertrouwelijke stukken. Het is een reactie op recente publicaties in de NRC op basis van vertrouwelijke informatie van het ministerie, laat een woordvoerder van het departement weten.
NRC publiceerde vorige week een verhaal over het sturen van reserveonderdelen voor het F-35 gevechtsvliegtuig vanuit Nederland naar Israël. Dat gebeurde na het begin van de oorlog met Hamas. Juristen van Buitenlandse Zaken waarschuwden voor mogelijke risico’s op schendingen van het oorlogsrecht, maar de export werd niet tegengehouden. Verder berichtte de krant deze week over een stuk van de defensieattaché op de ambassade in Tel Aviv waarin staat dat Israël „onevenredig geweld” gebruikt en doelbewust „civiele infrastructuur” aanvalt in de oorlog met Hamas in de Gazastrook.
„Volgens de Gedragscode Integriteit Rijk dienen ambtenaren zorgvuldig om te gaan met (vertrouwelijke) informatie. Het bewust lekken raakt het functioneren van onze organisatie in de ziel en zaagt aan het onderlinge vertrouwen van collega’s. Het raakt bovendien de veiligheid van onze mensen”, laat secretaris-generaal Paul Huijts van het ministerie in een verklaring weten. Zolang de zaak in behandeling is wil het ministerie er niet verder op ingaan.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat er in de Gazastrook geen veilige plekken meer zijn voor Hamas. „Er is geen plek in Gaza die we niet bereiken”, aldus de premier na een inval in het grootste ziekenhuis van het Palestijnse gebied.
„Ze zeiden tegen ons dat we de buitenwijken van Gaza-Stad niet zouden bereiken en dat hebben we wel gedaan. Ze zeiden tegen ons dat we het Al Shifaziekenhuis niet zouden bereiken en dat hebben we gedaan”. Volgens Israël opereert Hamas in een commandocentrum onder het ziekenhuis, wat door de groepering wordt ontkend.
De inval begon in de nacht van dinsdag op woensdag en is nog steeds bezig. Er wordt gesproken van een „precieze en doelgerichte” operatie tegen Hamas. Een arts in het ziekenhuis zegt dat medewerkers, patiënten en vluchtelingen doodsbang zijn. De Verenigde Naties schatten dat zeker 2300 mensen in het omsingelde ziekenhuis zitten.
De Spaanse premier Pedro Sánchez, die op het punt staat met zijn derde regeringsploeg sinds 2018 aan het werk te gaan, heeft het parlement gezegd dat de nieuwe regering wil werken aan Europese erkenning van de staat Palestina. „Wij veroordelen duidelijk de aanval van Hamas op Israël, maar we verwerpen ook de willekeurige slachting van Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever”, aldus de sociaaldemocraat Sánchez.
Hij sprak op de eerste dag van debatten over de omstreden installatie van zijn nieuwe regering. Zijn linkse coalitie heeft geen meerderheid meer sinds de jongste verkiezingen. Die heeft de oppositie gewonnen, maar niet met voldoende zetels om een regering te vormen. Sánchez heeft volgens hem het probleem opgelost door steun te werven bij kleine separatistische partijen, vooral in Catalonië. Hij heeft hen beloftes gedaan waarmee separatistische afgevaardigden in de Spaanse Tweede Kamer zijn nieuwe regering vier jaar zeggen te steunen.
Het heeft tot massale protesten geleid tegen de installatie van Sánchez, omdat zijn tegenstanders vinden dat Sánchez zo „onwettig de eenheid van het land verraadt en verkoopt voor een paar zetels”. Maar Sánchez rekent erop dat de meerderheid van de Kamer donderdag voor zijn nieuwe regering stemt.
Spanje was in Europa een van de laatste landen die Israël erkenden. Dat was jaren nadat het regime van generaal Franco ten val was gekomen. De eerste premier van democratisch Spanje sinds 1975, Adolfo Suárez, weigerde Israël te erkennen zo lang dat land zich niet terugtrok uit de in 1967 gewonnen gebieden en daar een Palestijnse staat zou komen. Pas in 1986 ging Spanje schoorvoetend over tot erkenning van de staat Israël.
Bij onderhandelingen over een deal in de oorlog tussen Hamas en Israël zou Hamas hebben ingestemd met „de contouren van een deal”. Persbureau Reuters meldt op basis van een anonieme bron dat de organisatie bereid zou zijn om gijzelaars vrij te laten, in ruil voor een tijdelijk bestand van drie dagen en humanitaire hulp.
Er wordt gesproken over de vrijlating van zo’n vijftig burgers die vastgehouden worden in Gaza, zegt een functionaris die gebrieft is over de deal. Israël zou een onbekend aantal Palestijnse vrouwen en kinderen uit de gevangenis vrijlaten en meer humanitaire hulp toelaten tot het oorlogsgebied. Volgens het persbureau kan Hamas zich in grote lijnen in deze afspraken vinden, maar wil Israël nog details uitwerken.
Er wordt over een deal gesproken met bemiddelaars uit Qatar, in samenspraak met de Verenigde Staten. Als er inderdaad vijftig gijzelaars worden vrijgelaten, zou dat het grootste aantal gevangenen zijn dat weer op vrije voeten komt sinds de grootschalige ontvoeringen op 7 oktober.
De Amerikaanse publieke steun voor de Israëlische oorlog tegen Hamas in Gaza brokkelt af. De meeste Amerikanen (68 procent) vinden dat Israël een staakt-het-vuren moet afkondigen in het conflict dat is uitgegroeid tot een humanitaire crisis, blijkt uit een Reuters/Ipsos-peiling.
Ongeveer 32 procent stelt dat „de VS Israël moet steunen”, als antwoord op de vraag welke rol de Verenigde Staten in de strijd zouden moeten spelen. Dat is een daling ten opzichte van de 41 procent ruim een maand geleden, kort na het Hamas-bloedbad in Israël. Het aandeel dat zegt dat „de VS een neutrale bemiddelaar moet zijn” steeg naar 39 procent. Het was 27 procent een maand eerder. Van de ondervraagden vindt 4 procent dat de VS de Palestijnen zou moeten steunen en 15 procent stelt dat de VS helemaal niet betrokken zou moeten zijn.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag in het parlement uitgehaald naar Israël om de oorlog in de Gazastrook. Hij sprak van een „terreurstaat” die in Gaza oorlogsmisdaden en het internationaal recht schendt. Ook herhaalde hij dat Hamas in zijn ogen geen terroristische organisatie is.
Israël zal volgens Erdogan wereldwijd een terreurstaat worden genoemd als het doorgaat met het geweld in de Gazastrook. De Turkse president zegt zich op internationaal niveau in te zullen zetten om de „genocide” te beëindigen en om ervoor te zorgen dat Israëlische kolonisten worden aangemerkt als terroristen.
Erdogan wordt vrijdag in Duitsland verwacht voor ontmoetingen met onder anderen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Duitse president Frank-Walter Steinmeier. Het bezoek is controversieel door de steun die de president heeft uitgesproken aan Hamas en zijn kritiek op Israël. De Duitse regering is het niet eens met Erdogans kritiek en staat achter Israël. Scholz nodigde Erdogan al in mei uit.
De Verenigde Naties en het Rode Kruis hebben alarm geslagen over de inval van het Israëlische leger in het Al Shifaziekenhuis in Gaza. De organisaties eisen dat de patiënten en burgers in het ziekenhuis worden beschermd. Het Internationale Comité van het Rode Kruis is „uiterst bezorgd over de impact op zieke en gewonde mensen, medisch personeel en burgers”, staat in een verklaring. „Alle maatregelen om eventuele gevolgen voor hen te voorkomen, moeten genomen worden”.
„Ik ben geschokt door de berichten over militaire invallen in het Al Shifaziekenhuis in Gaza”, schreef VN-chef voor humanitaire zaken Martin Griffiths op X. Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus was het daarmee eens en berichtte dat de WHO „opnieuw het contact is kwijtgeraakt met het gezondheidspersoneel in het ziekenhuis. We maken ons grote zorgen om hun veiligheid en die van hun patiënten”, aldus Tedros.
De Verenigde Naties schatten dat zich zeker 2300 mensen, bestaande uit patiënten, personeel en ontheemde burgers, in het ziekenhuis bevinden en mogelijk niet kunnen ontkomen door de hevige gevechten. In de nacht van dinsdag op woensdag viel het Israëlische leger het grootste ziekenhuis van de Gazastrook binnen, naar eigen zeggen om een gerichte operatie uit te voeren tegen Hamas.
De telecommunicatie in de Gazastrook dreigt „in de komende uren” volledig weg te vallen, waarschuwen de twee grootste telecombedrijven in het gebied. Paltel en Jawwal zeggen dat onder meer datacenters geleidelijk uitvallen door een gebrek aan brandstof om elektriciteit op te wekken.
Het telefoon- en internetverkeer viel tijdens de oorlog, die op 7 oktober uitbrak, al meermaals tijdelijk weg. Door een groot tekort aan brandstof in Gaza moeten steeds meer diensten en bedrijven hun werkzaamheden staken. Zo is bijvoorbeeld nog maar een beperkt aantal bakkerijen open.
De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat de oorlog van Israël met Hamas „tegen het bestaan van de Palestijnen” is. Abbas zei dit in een toespraak ter ere van de 35e verjaardag van de Palestijnse onafhankelijkheidsverklaring.
„Het is een oorlog tegen het bestaan van de Palestijnen, tegen de Palestijnse nationale identiteit, de identiteit van het land en de identiteit van zijn inwoners”, zei Abbas in Ramallah, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever.
De brandstof die de VN heeft ontvangen voor hulp in Gaza is „lang niet genoeg”. Dat zegt de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) op X. „Er is veel meer nodig. Brandstof wordt gebruikt als een wapen in de oorlog, dit moet stoppen.”
Deze woensdag kwam voor het eerst een tankwagen met brandstof Gaza binnen. Het gebied kampt met ernstige brandstoftekorten, waardoor volgens hulpverleners onder meer medische zorg nagenoeg onmogelijk is geworden in het gebied. De eerste brandstoflevering helpt nauwelijks om daarin verlichting te brengen, zegt UNRWA.
„Zojuist 23.027 liter brandstof uit Egypte ontvangen (een halve tankauto), maar de inzet is door de Israëlische autoriteiten beperkt: alleen voor het vervoer van hulpmiddelen vanuit Rafah”, zegt UNRWA-directeur Thomas White op X. De brandstof zou niet gebruikt mogen worden voor de watervoorziening of voor ziekenhuizen. „Dit is maar 9 procent van onze dagelijkse behoefte om levensreddende activiteiten te kunnen blijven verrichten.”
De Israëlische inval in het ziekenhuiscomplex van Al Shifa in het centrum van Gaza-Stad heeft volgens het leger niet geleid tot schietpartijen in het ziekenhuis. Wel zijn er wapens gevonden in een deel van het complex, aldus een zegsman.
Israël beweert al jaren dat onder het Al Shifaziekenhuis een commandocentrum van de Palestijnse beweging Hamas moet zijn. Met Israëlische militairen in het complex zouden deze beschuldigingen bewezen moeten worden.
De inval is er volgens de Israëliërs een die met precisie wordt uitgevoerd. Ze zeggen ook dat ze hulp in de vorm van voedsel, medische benodigdheden en incubators hebben geleverd aan het ziekenhuis dat niet meer functioneert en van vrijwel alle voorzieningen is afgesloten.
Het hoofd van UNICEF heeft na een bezoek aan Gaza de „verwoestende” taferelen veroordeeld waar ze getuige van was. Catherine Russell bezocht onder andere een ziekenhuis in het zuiden van het Palestijnse gebied en drong er hierna bij de oorlogvoerende partijen op aan „deze verschrikking te stoppen”.
„Wat ik zag en hoorde was afschuwelijk. De kinderen hebben herhaaldelijk bombardementen, ontheemding en verlies moeten doorstaan. Het is in de Gazastrook nergens veilig voor de één miljoen kinderen die in Gaza wonen”, aldus het hoofd van de VN-kinderhulporganisatie in een verklaring.
Een eerste tankwagen met brandstof is vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken, melden Egyptische media en lokale veiligheidsfunctionarissen. Getuigen zeggen dat nog twee tankwagens in de rij staan.
De grensovergang Rafah wordt gebruikt voor de levering van hulpgoederen, maar in beperktere mate dan voor de oorlog tussen Israël en Hamas. Brandstofleveringen werden de afgelopen weken niet toegestaan. Israël zei te vrezen dat de brandstof zal worden gebruikt door Hamas, dat de controle heeft over Gaza.
De Israëlische autoriteiten maakten woensdag bekend dat vrachtwagens van de Verenigde Naties die vanaf Rafah hulpgoederen leveren aan het zuiden van Gaza, bij de grensovergang zullen worden bijgetankt. Dit gebeurt op verzoek van de Amerikaanse regering.
In de Gazastrook is de vraag naar brandstof enorm. Hulporganisaties vrezen dat ze daardoor binnenkort geen hulp meer kunnen bieden. Onder meer ziekenhuizen zitten zonder elektriciteit omdat ze geen brandstof meer hebben voor generatoren. Ook zijn er bakkerijen uitgevallen, waardoor de voedselproductie in de problemen is gekomen.
De Israëlische krijgsmacht (IDF) zegt dat de „precieze en gerichte operatie tegen Hamas” in het Al Shifaziekenhuis in Gaza woensdagochtend nog altijd bezig is. Ook zouden couveuses en babyvoedsel bij het ziekenhuis zijn afgeleverd voor de kleine kinderen die daar liggen. Volgens de IDF wordt het ziekenhuis door Hamas gebruikt als basis. Hamas ontkent dat.
Een functionaris van het ministerie van Volksgezondheid, dat in handen is van Hamas, zei vanuit het ziekenhuis dat er vele tientallen soldaten en commando’s in het ziekenhuis waren. De omstandigheden waren daar voor de inval al slecht, omschrijft de directeur van het ziekenhuis. „Door het ziekenhuiscomplex liggen lichamen verspreid en er is geen stroom meer in het mortuarium.”
De krant The Washington Post belde in de nacht van dinsdag op woensdag met een arts in het ziekenhuis, Ahmed Al Mokhallalati. Hij sprak van „aanhoudende vuurgevechten en bombardementen rond het ziekenhuis”. De verslaggever hoorde tijdens het interview knallen.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Canadese premier Justin Trudeau bekritiseerd voor zijn oproep om het doden van vrouwen en kinderen in de Gazastrook te stoppen. Netanyahu deed dit via een bericht op X, direct gericht aan Trudeau.
Netanyahu schreef onder andere: „Het is niet Israël dat zich doelbewust richt op burgers, maar Hamas is de reden dat burgers onthoofd, verbrand en afgeslacht worden in de ergste verschrikking die Joden sinds de Holocaust is aangedaan.” Ook zei hij: „Terwijl Israël er alles aan doet om burgers uit de gevarenzone te houden, doet Hamas er alles aan om ze bloot te stellen aan gevaar.”
Trudeau drong er dinsdag op een persconferentie in de Canadese provincie British Columbia bij de Israëlische regering op aan om „maximaal terughoudend” te zijn in de strijd tegen Hamas en hij opperde om humanitaire pauzes in te lassen. „De prijs voor gerechtigheid kan niet het voortdurende lijden van alle Palestijnse burgers zijn”, aldus de premier. „De wereld is getuige van deze moord op vrouwen, kinderen en baby’s. Dit moet stoppen”.
Israël heeft toestemming gegeven voor de levering van 24.000 liter diesel voor hulpvoertuigen van de Verenigde Naties (VN) in de Gazastrook. Dat zegt een humanitaire bron dinsdag tegen persbureau Reuters.
De brandstof is alleen bedoeld voor VN-trucks, en niet voor ziekenhuizen, aldus de bron. De Verenigde Staten zouden de VN onder druk hebben gezet om de brandstof te accepteren. Het Israëlische leger heeft dit nog niet bevestigd.
Woensdag zouden vrachtwagens die het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in Gaza gebruikt mogen bijtanken bij de Egyptische grensovergang Rafah, meldt de Amerikaanse nieuwssite Axios op gezag van Amerikaanse en Israëlische bronnen.
Door het grote gebrek aan brandstof in de door Israël belegerde Gazastrook zijn al verschillende ziekenhuizen uitgevallen en kan de watervoorziening niet meer draaiende worden gehouden. Israël heeft tot dusver niet toegelaten dat brandstof het Palestijnse gebied binnenkomt, uit angst dat die bij Hamas terecht zal komen.
Het Israëlische leger (IDF) is in het Al Shifa-ziekenhuis in de Gazastrook een aanvalsoperatie gestart tegen Hamas. Dat meldt de IDF in de nacht van dinsdag op woensdag via X.
In een verklaring zegt de IDF: „Gebaseerd op informatie van de inlichtingendiensten en een operationele noodzaak voeren de IDF-troepen een precieze en gerichte operatie uit tegen Hamas in een specifiek gebied van het Shifa-ziekenhuis.”
„De IDF-strijdkrachten bestaan uit medische teams en Arabischsprekenden, die een specifieke training hebben gevolgd om zich voor te bereiden op deze complexe en gevoelige omgeving, met de bedoeling dat er geen schade wordt toegebracht aan de burgers”, klinkt het nog in de verklaring op X.
Eerder meldde nieuwszender Al Jazeera dat het Palestijnse gezondheidsministerie door de IDF op de hoogte werd gebracht van de aankomende operatie. Volgens Israël bevindt zich een commandopost van Hamas onder het Al Shifa-ziekenhuis. Dat bevestigde dinsdag zijn bondgenoot de Verenigde Staten, naar eigen zeggen op basis van informatie van de eigen veiligheidsdiensten.
Hamas zegt dat Israël die verklaring van de Amerikanen als „groen licht” heeft aangegrepen voor zijn militaire operatie in het ziekenhuis. „We houden de bezetter en VS-president Joe Biden volledig verantwoordelijk voor de aanval op het Al Shifa-ziekenhuis”, liet Hamas weten aan persbureau Reuters.
De Verenigde Naties schatten dat zeker 2300 patiënten, personeelsleden en ontheemde burgers zijn gestrand in het ziekenhuis, het grootste van de belegerde Gazastrook. Zij hebben niet kunnen ontsnappen door de hevige gevechten.
Israël is snel steun aan het verliezen van bevriende landen in de oorlog met Hamas, zegt Frans Timmermans aan tafel bij Beau. „Ik zie geen enkele reden waarom ze niet tot een staakt-het-vuren zouden overgaan”, vindt de lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bovendien.
„Wat heeft Israël hier nog aan?” vraagt Timmermans zich af als de situatie bij het Al Shifaziekenhuis ter sprake komt. Israëlische strijdkrachten hebben het complex omsingeld en zeggen dat Hamas zich hier schuilhoudt. Het ziekenhuis ontkent dat laatste en maakt melding van beschietingen.
Door haar handelen verliest Israël niet alleen steun, vindt Timmermans, hij vindt het ook geen effectieve manier om Hamas uit te schakelen.
Frans Timmermans vindt het „heel jammer” dat de bekende Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg afgelopen weekeinde bij een grote klimaatmars in Amsterdam ook het conflict in het Midden-Oosten erbij sleepte. Dat zegt de politiek leider van GroenLinks-PvdA in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland.
Thunberg gaf op het podium op het Museumplein het woord terug aan een Palestijnse activiste die eerder was afgekapt omdat zij de omstreden anti-Israëlische leus „from the river to the sea’ had uitgesproken. Deze uitspraak wordt ook gebruikt door terroristische organisaties als Hamas en wordt gezien als een oproep tot de vernietiging van Israël.
Timmermans is niet blij met deze actie van Thunberg, omdat zij daarmee het klimaat „heel erg in een politieke controverse” trekt. „Dan haken mensen af en dat moeten we juist niet hebben.” Hij gaat niet in op de vraag of zij nog het gezicht van de internationale klimaatbeweging kan zijn maar: „ik vind het wel heel moeilijk hoor”.
In Washington zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan uit solidariteit met Israël en om antisemitisme te veroordelen na de Hamas-slachtpartij van 7 oktober. Waarnemers spreken over een tegenreactie na weken van grotendeels pro-Palestijnse demonstraties in de sterk verdeelde Verenigde Staten. Onlangs was in de Amerikaanse hoofdstad nog een enorme demonstratie voor de Palestijnse zaak, waarbij president Joe Biden werd bekritiseerd voor zijn aanhoudende steun aan Israël.
Tijdens de pro-Israëlbetoging bij de National Mall, vlakbij het Capitool, spraken belangrijke parlementsleden de menigte toe. De Israëlische president Isaac Herzog meldde zich per videoverbinding vanuit Jeruzalem.
Deelnemers aan de zogenoemde Mars voor Israël riepen de Palestijnse terreurbeweging Hamas op de gijzelaars vrij te laten die sinds het bloedbad worden vastgehouden.
De Amerikaanse regering wil niet dat ziekenhuizen in de Gazastrook worden gebombardeerd of dat er binnen een vuurgevecht uitbreekt. Dat laat een woordvoerder van het Witte Huis weten nu bondgenoot Israël een aanval op Hamas in het Al Shifa-ziekenhuis uitvoert.
„Wij zijn er geen voorstander van om een ziekenhuis vanuit de lucht te bombarderen en we willen geen vuurgevecht zien in een ziekenhuis waar onschuldige mensen, hulpeloze mensen en zieke mensen die proberen de medische zorg te krijgen die ze verdienen in het spervuur terechtkomen”, aldus een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, die niet bij naam genoemd wilde worden. „Ziekenhuizen en patiënten moeten worden beschermd.”
In de nacht van dinsdag op woensdag kondigde het Israëlische leger (IDF) een „gerichte” operatie aan tegen de terroristische groepering Hamas, waarvan het vermoedt dat deze onder het ziekenhuis een commandopost heeft. Een woordvoerder van de IDF noemt Al Shifa „een centraal knooppunt” van Hamas-operaties, „misschien zelfs het kloppend hart”.
De directeur van het door Hamas geleide Palestijnse gezondheidsministerie zei tegen televisiezender Al Jazeera dat Israëlische troepen het complex vanuit de westelijke kant hebben aangevallen. Een beambte van het ministerie die in het ziekenhuis aanwezig is, zegt dat er tanks zijn en „tientallen soldaten en commando’s in de spoedafdeling”. De troepen doorzoeken de kelder van het ziekenhuis.
Advertentie