live
Buitenlandliveblog oorlog in israël

Hamas-commandopost onder ziekenhuis in Gaza volgens Witte Huis

Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen in Israël na de aanval van Hamas op Israël op zaterdag 7 oktober.

Webredactie14 November 2023 07:01Gewijzigd op 14 November 2023 22:43

Advertentie

Liveblog gesloten

De webredactie sluit dit liveblog.

Ollongren: maatregelen na lek kritisch ambassade-memo over Israël

Defensieminister Kajsa Ollongren is onaangenaam verrast door het lekken van een memo van de Nederlandse ambassade in Israël met scherpe kritiek op het Israëlische optreden in Gaza. Er volgen zeker maatregelen, zegt ze na afloop van overleg met EU-collega’s in Brussel. Wat die zullen zijn, laat ze in het midden.

Het vertrouwelijke document van de defensieattaché van de ambassade in Tel Aviv viel in handen van NRC. Het spreekt onder meer van „onevenredig geweld” van Israël in de Palestijnse Gazastrook. Nederland schuwt tot dusver zulke kritiek. Het kabinet onderstreept steevast het recht van Israël om zich te verdedigen tegen Hamas, al moet het zich daarbij wel aan het internationaal recht houden.

De berichtgeving over het memo geeft maar een selectie weer van alle informatie waarop het kabinet zijn standpunt baseert, zegt Ollongren. Ze is bang dat de angst voor het uitlekken van wat ze schrijven diplomaten parten kan gaan spelen en wijst ook op hun veiligheid. „Ik betreur dit echt.”

In een bericht op het sociale medium X slaat het ministerie van Buitenlandse Zaken een scherpe toon aan. „Het is volstrekt onacceptabel dat zij in hun werk worden belemmerd door zulke berichtgeving in de media”, schrijft het ministerie op het Engelstalige account over het ambassadepersoneel.
Of er aangifte wordt gedaan van het lek wil Ollongren niet zeggen. „Daar wordt ongetwijfeld naar gekeken, hoe we daarmee omgaan.” Maar interne maatregelen volgen „er zeker. Bij Buitenlandse Zaken nemen ze dit natuurlijk ook heel hoog op”.

De berichtgeving over het memo geeft maar een selectie weer van alle informatie waarop het kabinet zijn standpunt baseert, zegt Ollongren. Ze is bang dat de angst voor het uitlekken van wat ze schrijven diplomaten parten kan gaan spelen en wijst ook op hun veiligheid. „Ik betreur dit echt.”

Of er aangifte wordt gedaan van het lek wil Ollongren niet zeggen. „Daar wordt ongetwijfeld naar gekeken, hoe we daarmee omgaan.” Maar interne maatregelen volgen er „zeker. Bij Buitenlandse Zaken nemen ze dit natuurlijk ook heel hoog op”.

Witte Huis: Hamas-commandopost onder ziekenhuis in Gaza

Volgens het Witte Huis bevindt zich inderdaad een commandopost van Hamas onder het Al Shifa-ziekenhuis in de Gazastrook. De Amerikaanse regering noemt het een oorlogsmisdaad. Washington baseert zich op informatie van de eigen inlichtingendiensten.

Israël beweert al steeds dat de militante Palestijnse beweging opereert vanuit ruimtes onder het grootste ziekenhuis van het gebied. De Israëlische strijdkrachten hebben het complex omsingeld.

Hamas en de eveneens radicale Palestijnse Islamitische Jihad gebruiken ook andere hospitalen om gijzelaars vast te houden en voor militaire activiteiten, aldus de Amerikanen. Ze zouden er wapens hebben opgeslagen en voorbereid zijn tegen Israëlische soldaten te vechten.

De Amerikaanse verklaring komt op een moment dat de druk op Israël toeneemt door de blokkade van het uitgestrekte Al Shifa-complex, waar volgens artsen patiënten en mensen die onderdak zoeken onder afschuwelijke omstandigheden zijn gestrand. De Verenigde Naties schatten dat zeker 2300 patiënten, personeelsleden en ontheemde burgers mogelijk niet kunnen ontsnappen door de hevige gevechten. Voorraden zouden bijna zijn uitgeput.

Israël zegt het ziekenhuis zelf niet als doelwit te hebben, maar heeft gezworen Hamas te vernietigen als reactie op de aanvallen van 7 oktober, waarbij naar schatting 1200 mensen omkwamen en ongeveer 240 gijzelaars naar Gaza werden gebracht.

Na pro-Palestijnse demonstratie nu pro-Israël-betoging Washington

In Washington zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan uit solidariteit met Israël en om antisemitisme te veroordelen na de Hamas-slachtpartij van 7 oktober. Waarnemers spreken over een tegenreactie na weken van grotendeels pro-Palestijnse demonstraties in de sterk verdeelde Verenigde Staten. Onlangs was in de Amerikaanse hoofdstad nog een enorme demonstratie voor de Palestijnse zaak, waarbij president Joe Biden werd bekritiseerd voor zijn aanhoudende steun aan Israël.

Tijdens de pro-Israëlbetoging bij de National Mall, vlakbij het Capitool, spraken belangrijke parlementsleden de menigte toe. De Israëlische president Isaac Herzog meldde zich per videoverbinding vanuit Jeruzalem.

Deelnemers aan de zogenoemde Mars voor Israël riepen de Palestijnse militante groep Hamas op de gijzelaars vrij te laten die sinds het bloedbad worden vastgehouden.

Nieuw team Artsen zonder Grenzen aangekomen in Gazastrook

Een nieuw team van vijftien collega’s van Artsen zonder Grenzen (AzG) is via de Egyptische grensovergang Rafah aangekomen in de door Israël belegerde Palestijnse Gazastrook. De groep zal medische teams in het zuiden ondersteunen die op dit moment volledig zijn uitgeput, meldt AzG.

Volgens de internationale organisatie is een staakt-het-vuren nodig om op meer plaatsen te kunnen helpen. Hulp in het noorden van Gaza blijft extreem moeilijk door de onveiligheid en de onvoorspelbaarheid van de bombardementen en grondaanvallen, aldus AzG.

Israël verscherpt kritiek op VN-chef: verdient zijn baan niet

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken heeft felle kritiek geuit op topman António Guterres van de Verenigde Naties. „Guterres verdient het niet om het hoofd van de VN te zijn”, zei minister Eli Cohen in Genève, waar hij overleg voerde met internationale organisaties.

Israël vindt dat de topman van de VN te weinig heeft gedaan om Hamas te veroordelen. „Ik denk dat Guterres zoals alle vrije landen luid en duidelijk moet zeggen: verlos Gaza van Hamas”, zei Cohen in een VN-gebouw. „Iedereen zegt dat Hamas erger is dan Islamitische Staat. Waarom kan hij dat niet zeggen?”

Israël reageerde vorige maand al woedend op een speech van Guterres. Die zei dat de bloedige aanval van Hamas op Israël „niet in een vacuüm” plaatsvond. Hij kreeg daarop het verwijt terrorisme goed te praten. Guterres reageerde geschokt op die reactie en vond dat zijn uitspraken niet goed waren uitgelegd.

Tiental dat Gaza heeft verlaten reist komende dagen naar Nederland

De mensen met een Nederlandse nationaliteit of verblijfsvergunning die de afgelopen dagen de grens van Gaza met Egypte zijn overgestoken, vliegen de komende dagen terug naar Nederland. Dat doen ze met reguliere vluchten vanuit Caïro, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat vanwege de privacy verder geen reisgegevens bekendmaakt.

Wel zal het ministerie het melden als ze veilig in Nederland zijn geland. Momenteel zijn in Egypte tien mensen door medewerkers van Buitenlandse Zaken opgevangen. Van hen zijn zes zondag en vier maandag de grens overgestoken.

Het ministerie laat weten zich in te zetten om de overige veertien mensen met wie het in contact staat uit Gaza te krijgen.

Begin deze maand kwam in Eindhoven een eerste vlucht met Nederlandse evacués uit Gaza aan. Aan boord zaten onder anderen vijftien mensen met een Nederlandse verblijfsvergunning en hun gezinsleden, die in Gaza verbleven toen daar de oorlog met Israël uitbrak.

HRW: onderzoek aanvallen Israël op ziekenhuizen als oorlogsmisdaad

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vindt dat de Israëlische aanvallen op ziekenhuizen in de Gazastrook moeten worden onderzocht als oorlogsmisdaden. De ngo spreekt van „schijnbaar illegale aanvallen” op medische faciliteiten, ambulances en personeel. Dat zou ingaan tegen het internationaal humanitair recht.

„Ondanks de beweringen van de Israëlische krijgsmacht over Hamas’ cynische gebruik van ziekenhuizen, is er geen bewijs getoond dat het afpakken van de beschermde status van ziekenhuizen en ambulances zou rechtvaardigen”, laat HRW weten aan nieuwszender Al Jazeera naar aanleiding van de situatie in het Al Shifaziekenhuis. Volgens Israël houdt Hamas zich daar schuil. Het ziekenhuis ontkent dat en meldt beschietingen op het ziekenhuis. Ook bij andere ziekenhuizen in de Gazastrook wordt gevochten.

De ziekenhuizen in Gaza zijn overvol sinds Israël begon met bombarderen en kampten vrijwel direct met grote tekorten. Inmiddels zijn volgens Hamas nog maar 25 van de 35 ziekenhuizen in het belegerde gebied in gebruik. De rest zou door de gevechten en het gebrek aan brandstof zijn uitgevallen.

Houthi’s zeggen aanvallen op Israël voort te zetten

Houthi-rebellen in Jemen zeggen hun aanvallen op Israël voort te zetten. Houthi-leider Abdulmalik al Houthi zegt dat hun „ogen geopend zijn om continu op zoek te gaan naar Israëlische schepen in de Rode Zee, in de Bab al Mandeb-zeestraat en in Jemenitische wateren”.

De door Iran gesteunde Houthi’s, die in Jemen een burgeroorlog uitvechten met de overheid die door Saudi-Arabië wordt gesteund, hebben al eerder aanvallen uitgevoerd op Israël. De rebellen steunen Hamas in de oorlog van de militante Palestijnse beweging met Israël.

Onder andere de Israëlische kustplaats Eilat zou verschillende keren onder vuur zijn genomen door de Houthi’s met drones en raketten. Israël heeft als reactie daarop extra schepen ingezet op de Rode Zee.

Advertentie

Families van gijzelaars houden mars van Tel Aviv naar Jeruzalem
Families van gijzelaars die door Hamas naar de Gazastrook zijn ontvoerd, houden een mars van Tel Aviv naar Jeruzalem. De menigte vertrok dinsdagmiddag, meldt de Israëlische krant Haaretz. De families wandelen naar het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om duidelijkheid te eisen over het lot van de gijzelaars. De route van Tel Aviv naar Jeruzalem is zo’n 70 kilometer.

Bij de verrassingsaanval tegen Israël op 7 oktober ontvoerde de militante Palestijnse beweging volgens de Israëlische krijgsmacht zo’n 240 mensen. De families willen dat de Israëlische overheid zich inzet voor een deal die zorgt voor de vrijlating van de gijzelaars. Daarbij eisen ze dat alle gijzelaars samen worden vrijgelaten en niet in kleine groepjes worden verdeeld.

Tot nu toe heeft Hamas vier gijzelaars vrijgelaten. Volgens de Palestijnse beweging zijn al tientallen gijzelaars omgekomen bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook. Dinsdag bevestigde de Israëlische krijgsmacht de dood van een ontvoerde militair die is omgekomen in gevangenschap in de Gazastrook.

Israëlische politie onderzoekt seksueel geweld op 7 oktober

De Israëlische politie opent een onderzoek naar „meerdere gevallen” van seksueel geweld die zouden zijn gebeurd op 7 oktober, de dag dat Israël werd aangevallen door Hamas. Er zijn meerdere getuigen van verkrachtingen volgens David Katz, het hoofd van het onderzoeksteam.

Katz heeft een video van een van de getuigenissen laten zien aan verslaggevers. Die persoon vertelde over de aanval van Hamas op een feest en had gezien dat een vrouw slachtoffer was van een groepsverkrachting en daarna werd neergeschoten. Er zijn geen levende mensen die zeggen te zijn verkracht.

Afgelopen week meldden Israëlische media al dat de autoriteiten bezig waren met het verzamelen van bewijzen voor seksueel geweld, maar het zou ook lastig zijn doordat alle slachtoffers snel moesten worden geïdentificeerd. Daardoor was er weinig tijd voor gedegen onderzoek. Toch zijn er wel degelijk bewijzen gevonden, aldus Katz. Hij zegt dat er dode vrouwen zijn aangetroffen zonder broek of onderbroek.

Bij de grootschalige verrassingsaanval kwamen volgens Israël zo’n 1200 mensen om het leven. Sindsdien vecht Israël een oorlog uit met Hamas in de Gazastrook die daar volgens de Palestijnse autoriteiten inmiddels meer dan 11.000 levens heeft gekost.

Scholz hekelt fascisme-uitspraak van Erdogan over Israël

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kan zich niet vinden in kritiek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op Israël. Die verweet het land vorige week zich fascistisch te gedragen. Scholz zei in aanloop naar een bezoek van Erdogan aan Duitsland dergelijke aantijgingen „absurd” te vinden. Hij zei dat Israël een democratie is die zich houdt aan internationale wetgeving.

Erdogan wordt vrijdag verwacht in Berlijn. Hij ontmoet daar Scholz en president Frank-Walter Steinmeier. De Duitse regering zei maandag dat het wil vasthouden aan het geplande bezoek, ondanks de onenigheid over Israël. Een regeringswoordvoerder zei dat Turkije een belangrijke rol speelt in veel kwesties, maar erkende ook dat het eerste bezoek van Erdogan sinds 2020 als „uitdagend” wordt gezien.

De Turkse leider staat bekend als uitgesproken kritisch over Israël en de aanhoudende bombardementen in de Gazastrook. Hij zei vorige week dat de Israëliërs „land hebben ingepikt waar de Palestijnen al duizenden jaren woonden”. Erdogan stelde toen ook dat de legitimiteit van Israël „ter discussie staat vanwege hun fascisme”. Scholz zou van plan zijn de Duitse Israël-standpunten nog eens uit te leggen in het gesprek met de Turkse president.

Autoriteiten Gaza: niet tegen evacuatie baby’s Al Shifaziekenhuis

De autoriteiten in de Gazastrook zijn niet tegen de evacuatie van de baby’s in het Al Shifaziekenhuis naar de Westelijke Jordaanoever, Egypte of Israël. „We geven het meest om het welzijn en de levens van die baby’s”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid.

Het grootste ziekenhuis van de Gaza wordt omsingeld en heeft sinds zaterdag geen stroom meer omdat er geen brandstof meer is voor de generatoren. In het ziekenhuis liggen 36 te vroeg geboren baby’s die eigenlijk couveuses nodig hebben, maar die apparaten kunnen niet worden voorzien van elektriciteit. Op foto’s is te zien dat baby’s nu in dekens zijn gewikkeld en samen op bed liggen.

Het Israëlische leger zegt verplaatsbare couveuses aan te bieden die op batterijen werken zodat de baby’s kunnen worden verplaatst. Maar volgens het lokale ministerie, dat onder controle staat van Hamas, zijn nog geen afspraken gemaakt over een evacuatie. Zeven baby’s en tientallen andere patiënten zouden sinds de stroomuitval zijn overleden.

Minster: Staakt-het-vuren pas mogelijk als beide partijen stoppen

Hulporganisaties roepen het demissionaire kabinet op te pleiten voor een staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas. De oproep voor een humanitaire pauze door het kabinet gaat de organisaties niet ver genoeg. Volgens minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is een staakt-het-vuren echter pas mogelijk als beide partijen daartoe bereid zijn.

De landen van de Europese Unie riepen deze week nog op tot humanitaire pauzes om hulpgoederen naar de Gazastrook te kunnen brengen. Daar zitten ruim 2 miljoen mensen opgesloten in een kuststrook die zwaar gebombardeerd wordt door Israël als vergelding voor de aanval van Hamas. De hulporganisaties zeggen dat humanitaire pauzes te kort duren om goed hulp te kunnen geven aan de mensen in Gaza.

Gevechtspauzes zijn „echt heel belangrijk en heel erg noodzakelijk”, aldus de demissionaire minister. „Voor een staakt-het-vuren is het uiteindelijk randvoorwaardelijk dat bijvoorbeeld Hamas ook bereid is om te stoppen met vechten. Dat ze niet meer de gijzelaars hebben. Dat ze niet meer raketten afschieten. Pas als beide partijen bereid zijn om te stoppen met vechten, dan kom je tot een staakt-het-vuren.”

Ultraorthodoxen zetten zich tijdens oorlog massaal in voor het land

Het is al jaren een heet hangijzer in Israël: de duizenden ultraorthodoxen die geen dienst doen in het Israëlische leger. Mij frustreerde dat ook lange tijd. Totdat ik zag hoe de gemeenschap zich momenteel inzet in het kader van de oorlog.

Nederlandse staat aangeklaagd om houding in Gaza-oorlog

Meerdere hulp- en mensenrechtenorganisaties klagen de Nederlandse staat aan om de houding van Nederland ten opzichte van Israël en de oorlog in Gaza. De organisaties vinden dat Nederland medeverantwoordelijk is voor „schendingen van het oorlogsrecht en een collectieve bestraffing van de Gazaanse burgerbevolking” vanwege de wapenexport naar Israël.

Het kort geding wordt voorbereid door Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum. Zij worden daarin bijgestaan door advocaten Liesbeth Zegveld en Thomas van der Sommen. In het kort geding eisen ze dat de regering in lijn gaat handelen met onder meer de eigen beleidskaders, (grond)wettelijke verplichtingen en internationale afspraken. Want dat gebeurt nu niet, stellen ze.
Volgens de organisaties weigert de regering Israël bijvoorbeeld publiekelijk aan te spreken op wat zij zien als „evident ernstige schendingen van het oorlogsrecht”. Daarbij komt dat Nederland onlangs nog onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen aan Israël zou hebben geleverd. Volgens NRC waarschuwden juristen van Buitenlandse Zaken daarbij voor mogelijke risico’s op schendingen van het oorlogsrecht.

Ook halen de organisaties een ander artikel van NRC aan over een vertrouwelijk stuk van de defensieattaché op de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, waarin staat dat Israël „onevenredig geweld” gebruikt in de oorlog met Hamas.

Israël: Overheidsgebouwen Hamas in Gaza-Stad veroverd

De Israëlische krijgsmacht (IDF) zegt meerdere overheidsgebouwen van Hamas in Gaza-Stad te hebben ingenomen. Onder andere het parlementsgebouw, verschillende overheidskantoren en het politiehoofdkwartier zouden zijn veroverd, meldt The Times of Israel.

In de gebouwen zouden onder meer de inlichtingendiensten van Hamas en de militaire tak van de Palestijnse beweging hebben gezeten. Ook is een technische faculteit van een universiteit ingenomen waar volgens de IDF wapens werden ontworpen en geproduceerd.

Maandag ging op sociale media al een foto rond van enkele tientallen Israëlische militairen die met vlaggen poseerden in het parlementsgebouw.

VN: watervoorziening in Zuid-Gaza stopgezet door gebrek brandstof

De watervoorziening in het zuiden van de Gazastrook is stopgezet, zeggen de Verenigde Naties. Door het gebrek aan brandstof kan de watervoorziening niet meer draaiende worden gehouden.

Waterpompen, rioleringssystemen, waterzuiverings- en ontziltingsinstallaties zijn allemaal stilgevallen, zegt de humanitair coördinator van de VN. Door het gebrek aan gezuiverd water zegt de VN-tak zich grote zorgen te maken over het toenemende risico op watervergiftiging en de uitbraak van ziektes.

De VN maken zich ook zorgen over het gebrek aan brandstofleveringen aan de Gazastrook. De brandstof is nodig om noodhulpleveringen te vervoeren in het Palestijnse gebied en om elektriciteit op te wekken voor bijvoorbeeld ziekenhuizen.

Door Hamas gegijzelde Israëlische soldaat overleden

Het Israëlische leger bevestigt dat een door Hamas gegijzelde Israëlische soldaat is overleden. Het gaat om Noa Marciano. Het leger zei maandag dat Marciano inderdaad was gegijzeld, nadat Hamas beelden van de vrouw in gevangenschap had gedeeld.

De gewapende tak van Hamas deelde maandag een video waarin Marciano zichzelf identificeerde en een tekst van een briefje oplas. Ze riep Israël op te stoppen met de luchtaanvallen en zei dat ze vier dagen in Gaza werd vastgehouden. Ook werden foto’s gedeeld waarop de vrouw dood leek. Wanneer de beelden zijn gemaakt, is niet duidelijk.

Een woordvoerder van Hamas zei dat de 19-jarige Israëlische is omgekomen bij een Israëlische luchtaanval. Het Israëlische leger heeft niks gezegd over een doodsoorzaak.

Volgens Israël heeft Hamas ongeveer 240 mensen gegijzeld toen het Israël op 7 oktober verraste met een enorm offensief. Sindsdien zijn vier mensen vrijgelaten en is één persoon, een militair, bevrijd door het Israëlische leger. Hamas heeft gezegd dat tientallen gijzelaars zijn omgekomen door Israëlische aanvallen.

Abdullah keurt ‘iedere vorm’ bezetting Gazastrook door Israël af

De Jordaanse koning Abdullah zegt dat zijn land „iedere vorm” van een eventuele herbezetting van de Gazastrook door Israël afkeurt. De 61-jarige vorst zei dit maandagavond tijdens een bijeenkomst met hooggeplaatste politici, meldt het hof op X. Hij waarschuwt dat de Gazastrook niet mag worden afgescheiden van de rest van de Palestijnse gebieden.

De oorlog van Israël met Hamas, die onlangs is uitgebreid met een grondoffensief, heeft volgens Abdullah „geen kans van slagen”. Een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict ziet hij alleen in het „op gang brengen van het politieke proces”, wat uiteindelijk moet leiden tot de tweestatenoplossing.

Verder waarschuwde de koning ook voor de situatie op de Westelijke Jordaanoever. Daar zijn sinds 7 oktober door aanvallen van het leger en kolonisten zeker 190 Palestijnen gedood.

Meerderheid van Tweede Kamer steunt debat over oorlog in Gaza

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een verzoek van D66 en SP om een debat over de oorlog in de Gazastrook. Mogelijk vindt het debat deze week nog plaats zoals beide partijen voorstellen.

„Als het agendatechnisch kan”, steunt het CDA het debat donderdag, laat Derk Boswijk weten. Die dag is er in de middag eerst nog een rondetafelgesprek in de Kamer met deskundigen over het humanitair oorlogsrecht.

Ziekenhuisdirecteur Al Shifa: 179 lichamen begraven in massagraf

De directeur van het Al Shifa-ziekenhuis zegt dat dinsdag minstens 179 lichamen zijn begraven in een massagraf bij het ziekenhuis. Volgens de directeur waren onder de begraven doden zeven te vroeg geboren baby’s die niet meer in leven konden worden gehouden door een gebrek aan elektriciteit in het ziekenhuis.

De ziekenhuisdirecteur zegt dat er „lichamen verspreid over de gangpaden van het ziekenhuis” liggen. Door het gebrek aan brandstof kan volgens de directeur geen elektriciteit meer worden opgewekt waardoor ook de koelkamers van de mortuaria niet meer gebruikt kunnen worden.

Ds. Wolsheimer breekt met XR om Gaza

Ds. Jan Wolsheimer, betrokken bij Christian Climate Action, trekt zich terug uit de klimaatactivistische beweging Extinction Rebellion (XR). Reden voor hem is de „haatdragende communicatie” van de beweging rondom het conflict tussen Israël en Hamas, tijdens de klimaatmars afgelopen zondag.

Naar schatting 200.000 Palestijnen vertrokken uit noorden Gaza

Naar schatting 200.000 Palestijnen zijn sinds 5 november van Noord- naar Zuid-Gaza vertrokken, meldt de VN-organisatie die zich bezighoudt met humanitaire zaken (OCHA). Zij maakten gebruik van de zogeheten humanitaire corridors naar het zuiden die regelmatig door het Israëlische leger worden opengesteld.

„Het leger blijft inwoners van het noorden oproepen en druk opleggen naar het zuiden te trekken”, staat in een update van OCHA. De VN-organisatie maakt zich steeds meer zorgen over overbevolking en de beperkte toegang tot onderdak, voedsel en water in het relatief veiligere zuiden.

Er zijn nog honderdduizenden mensen in het noorden van de Gazastrook, waar de leefomstandigheden steeds verder achteruitgaan. „Ze worstelen om de minimale hoeveelheid water en voedsel te bemachtigen om te overleven. De consumptie van water van onveilige bronnen leidt tot ernstige zorgen over uitdroging en door water overgedragen ziekten.”

Leger Israël: brengen couveuses naar Al Shifaziekenhuis

Het Israëlische leger zegt bezig te zijn met het overbrengen van couveuses naar het Al Shifaziekenhuis in Gaza-Stad. Op sociale media is een foto gedeeld van een militair bij een busje met couveuses.

De medische apparaten komen volgens het leger van een ziekenhuis in Israël. In Al Shifa, het grootste ziekenhuis van Gaza, zouden 36 te vroeg geboren baby’s liggen die eigenlijk couveuses nodig hebben. Sinds de stroom er zaterdag uitviel, zijn volgens het lokale ministerie van Gezondheid zeven pasgeboren baby’s overleden. Die melden dat in totaal 34 patiënten zijn gestorven.

D66 en SP vragen opnieuw Kamerdebat aan over oorlog in Gaza

D66 en SP vragen opnieuw een debat in de Tweede Kamer aan over de situatie in de Gazastrook. Aanleiding is een bericht in NRC over een vertrouwelijk stuk van de Nederlandse defensieattaché op de ambassade in Tel Aviv waarin staat dat Israël „onevenredig geweld” gebruikt in de oorlog met Hamas.

„De verschrikkelijke beelden vragen om een wapenstilstand, om massieve hulp en om vrijlating van gijzelaars. En dit vraagt om een kabinetsreactie op álle schendingen, ook die aan Israëlische zijde”, twittert Sjoerd Sjoerdsma van D66. Israël voert volgens het bericht doelbewust aanvallen uit op de „civiele infrastructuur”, aldus Jasper van Dijk (SP).

De Tweede Kamer moet voor een debat terugkomen van verkiezingsreces. Het is de tweede keer dat beide partijen vragen om een debat over het conflict dat op 7 oktober begon met een bloedige aanval van Hamas op Israël. Eind vorige maand kregen SP en D66 geen meerderheid achter hun voorstel.

Oorlog om ziekenhuizen in Gazastrook

De ziekenhuizen in Gaza staan model voor de schrijnende situatie in de Palestijnse kuststrook. Maar ze vormen tegelijk een meedogenloos wapen in de propagandaoorlog die Hamas in dit conflict voert.

Ziekenhuis: vijf Palestijnen omgekomen op Westelijke Jordaanoever

Bij nachtelijke Israëlische aanvallen in Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever zijn volgens een lokaal ziekenhuis vijf Palestijnen om het leven gekomen. Het Israëlische leger bevestigt tegenover persbureau AFP dat het bezig was met een operatie in het deel van de Westelijke Jordaanoever waar Tulkarem ligt.

Volgens de directeur van het ziekenhuis Thabet zijn de doden vijf Palestijnse mannen tussen de 21 en 29 jaar oud.

Rode Kruis: opvang kinderen Gaza liever in Egypte dan Nederland

Het Rode Kruis is terughoudend over het voorstel van het kabinet om gewonde kinderen uit Gaza naar Nederland te halen. In het radioprogramma Met Het Oog op Morgen liet Carla Jonkers, hoofd Internationale Noodhulp van het Nederlandse Rode Kruis, maandagavond weten dat het „absoluut” de voorkeur heeft om de kinderen in Egypte op te vangen.

Demissionair zorgminister Ernst Kuipers zei eerder op de dag dat patiëntjes uit de Gazastrook naar Nederlandse ziekenhuizen kunnen komen als daar een verzoek voor komt. Dat zou dan via humanitaire corridors moeten gebeuren. Jonkers laat weten dat „zo’n verzoek er nog niet ligt”, maar stelt ook dat het Rode Kruis er bezwaren tegen heeft.

„Mijn collega heeft afgelopen weekend een bezoek gebracht aan de Egyptische grens en hij geeft ook aan dat er in Egypte voldoende capaciteit is om gewonde kinderen op te vangen”, legt Jonkers uit. Het Rode Kruis verkiest die oplossing boven een reis naar Nederland „omdat verzorgers dan ook met de kinderen mee kunnen reizen en er kunnen blijven”. Bovendien is Egypte voor mensen uit de Gazastrook veel dichter bij, ook qua taal en cultuur, benadrukt Jonkers. „Het is allemaal veel gemakkelijker dan mensen veel verder weg verplegen.”

Leger Israël bevestigt voor het eerst identiteit gegijzelde

Het Israëlische leger heeft in de nacht van maandag op dinsdag de identiteit bevestigd van een jonge Israëlische vrouw die door Hamas is gegijzeld. Het gaat om een soldate met de naam Noa Marciano die vorige maand door de Palestijnse organisatie werd gegijzeld. Niet eerder gaf het leger details prijs over gegijzelden die nog niet zijn vrijgelaten.

De bevestiging van het leger kwam na een video die de gewapende tak van Hamas, de Al Qassam-brigades, maandagavond publiceerde. Daarop was de jonge vrouw in gevangenschap te zien die van een briefje voorlas dat ze sinds vier dagen vastzat in Gaza. Wanneer de video werd opgenomen, is niet duidelijk.

Het leger heeft de familie Marciano van de video op de hoogte gebracht en noemt de beelden „psychologisch terrorisme”.

Naar schatting zijn 240 Israëliërs door Hamas gegijzeld. Amerikaanse ambtenaren hebben eerder laten weten dat „niemand precies weet” hoeveel gegijzelden vastzitten in Gaza.

Rechtszaak tegen Biden en ministers om steun aan Israël

De Amerikaanse president Joe Biden en belangrijke ministers worden in eigen land voor de rechter gedaagd vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. Palestijnse mensenrechtenorganisaties, inwoners van de Gazastrook en Amerikaanse burgers eisen dat de steun aan Israël wordt stopgezet, bericht nieuwssite The Intercept. Ze verwijten de VS onvoldoende te hebben ondernomen om een „zich ontvouwende genocide” te voorkomen.

„De Verenigde Staten hebben op grond van internationale wetgeving de plicht om alle maatregelen te nemen om genocide te voorkomen”, citeert de nieuwssite uit de aanklacht. Biden en zijn ministers zouden hebben nagelaten hun „aanzienlijke invloed” aan te wenden om de Israëlische bombardementen van de Gazastrook aan banden te leggen. Israël probeert daar de Hamas-beweging uit te schakelen met grootschalige luchtaanvallen en een grondoperatie.

De klagers worden vertegenwoordigd door burgerrechtenorganisatie Center for Constitutional Rights. De organisatie vraagt de rechtbank in Californië om Amerikaanse functionarissen opdracht te geven geen militaire, financiële of diplomatieke steun meer te verlenen aan Israël. Naast Biden worden ook ministers Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) en Lloyd Austin (Defensie) genoemd als beklaagden.

Nieuw liveblog

De redactie start een nieuw liveblog. De vorige is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer