„Qatar bemiddelt over vrijlating gijzelaars en bestand Gaza”
Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen in Israël na de aanval van Hamas op Israël op zaterdag 7 oktober.
Advertentie
Israël heeft opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op militaire bases in Syrië. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn drie pro-Iraanse strijders gedood bij die aanval.
De afgelopen maand zijn er meer Israëlische luchtaanvallen op Syrië geweest, onder andere op de vliegvelden van Aleppo en Damascus. Dit keer waren militaire bases in het zuiden van het land het doelwit. In Syrië zouden veel militairen uit Iran zijn gestationeerd, de aartsvijand van Israël in het Midden-Oosten.
Het Israëlische leger heeft gemeld dat woensdag 50.000 mensen uit het noorden van de Gazastrook naar zuidelijker gelegen gebieden gevlucht zijn. Israël bestookt vooral het noorden waar ook de belangrijkste stad, Gaza, ligt. Volgens een legerwoordvoerder wordt de uittocht verklaard doordat de Palestijnen zich er realiseren dat de beweging Hamas er de controle verloren heeft.
Premier Mark Rutte wilde woensdag na het overleg met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weinig kwijt. Dat helpt het proces niet en de gesprekken gaan de komende dagen nog door, verklaarde de demissionaire minister-president na afloop tegen media. Het was de tweede keer in twee weken dat hij Israël aandeed.
Tijdens het gesprek kwamen „alle aspecten” aan de orde. Het gaat dan om humanitaire hulp voor Gaza, het verhinderen van regionale escalatie, het vrij krijgen van gijzelaars in handen van Hamas, het voorkomen van burgerslachtoffers en de vrijlating van buitenlanders die vastzitten in de Gazastrook, aldus Rutte.
Ook roept hij Israël opnieuw op terughoudend te zijn, dat de reactie proportioneel is. Dat is belangrijk om te voorkomen dat andere landen en bewegingen, zoals Iran en Hezbollah, bij het conflict betrokken raken. Verder staat toegang voor humanitaire hulp aan Gaza „in alle gesprekken bovenaan de agenda”.
Het kabinet maakte deze woensdag bekend dat een patrouilleschip van de marine richting Cyprus gaat. Dat kan zodra er overeenstemming is hulp gaan leveren aan Gaza. „Het is niet zo dat de Israëli’s daar op voorhand bezwaar tegen hebben”, zei Rutte. Ze willen volgens hem alleen voorkomen dat goederen Gaza binnenkomen die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.
Het zou afgelopen vrijdag D-Day worden. Nasrallah, leider van Hezbollah, had een daverende speech aangekondigd. Toen hij op de schermen verscheen en in anderhalf uur tijd niets nieuws zei, leverde dat één grote vraag op: wat doen we met Hezbollah? Dat schrijft RD-correspondente Jeannette Gabay-Schoonderwoerd vanuit haar woonplaats Afik, in het noorden van Israël, in haar dagboek.
De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, Volker Türk, zegt dat er in de oorlog tussen Israël en Hamas door beide partijen oorlogsmisdaden worden gepleegd. Hij roept tijdens een bezoek aan de Rafah-grensovergang op tot een staakt-het-vuren.
„De wreedheden door Palestijnse gewapende groepen op 7 oktober waren gruwelijk, dat waren oorlogsmisdaden, net als het nog altijd vasthouden van gijzelaars” zei Türk over de acties van Hamas. „De collectieve straf voor Palestijnse burgers door Israël is ook een oorlogsmisdaad, net als de illegaal gedwongen evacuatie van burgers.”
De mensenrechtenchef deed ook zijn beklag over de schaarse humanitaire hulp die vanuit Egypte de Gazastrook binnenkomt. Er zou veel meer nodig zijn voor de Palestijnse bevolking daar. Hij benadrukte dat de huidige situatie in Gaza ongekend is. „Zelfs in de context van een 56 jaar durende bezetting, is dit de gevaarlijkste situatie die we hebben gezien voor de mensen in Gaza, Israël, de Westelijke Jordaanoever maar ook in de regio.”
Qatar zou momenteel met Amerikaanse bijstand onderhandelen tussen Israël en Hamas over de vrijlating van tien tot vijftien gijzelaars van Hamas in ruil voor een tijdelijk bestand in de Gazastrook, bericht het persbureau AFP. Qatar heeft eerder al de vrijlating bewerkstelligd van twee Amerikaanse en twee Israëlische gijzelaars die in handen van de Palestijnse beweging waren en in de Gazastrook werden vastgehouden.
Volgens bronnen bij Hamas gaat het om een wapenstilstand van drie dagen en de vrijlating van twaalf personen, onder wie zes Amerikanen.
De federale Braziliaanse politie zegt woensdag een operatie te zijn begonnen tegen verdachten die mogelijk terroristische aanslagen voorbereidden. Media melden dat het gaat om mensen met banden met de sjiitische Libanese beweging Hezbollah die Joodse instellingen zoals synagogen als doelwit zouden hebben. Braziliaanse media berichtten dat de politie terroristische aanslagen heeft verijdeld.
In het land zijn tot dusver twee mannen gearresteerd en elf huiszoekingen verricht. De meeste huiszoekingen waren in de deelstaat Minas Gerais en de arrestaties zijn in de staat São Paulo verricht. In de hoofdstad Brasilia is in het kader van het onderzoek een huiszoeking gedaan.
De NOS neemt nadrukkelijk afstand van uitspraken die op X zijn gedaan over de nieuwsuitingen van de omroep. Volgens sommige X-gebruikers zou de NOS bewust niet correct of volledig berichten over de situatie in Israël en Gaza.
„De insinuatie die hier op X is gedaan dat de NOS het leed van Israël op (en na) 7 oktober niet wil zien, is volstrekt verwerpelijk”, reageert de omroep op X. „Kijk naar onze berichtgeving, zouden we willen zeggen.” Daarop deelt de NOS verscheidene nieuwsitems en video’s.
Eerder deelde de hoofdredactie van de NOS al de werkwijze omtrent de situatie in Israël en Gaza. „Wij voeren geen agenda, ook al denken sommigen die nog zo duidelijk te zien. Wij doen aan journalistiek”, schreef hoofdredacteur Giselle van Cann daarin onder meer. „We proberen alle perspectieven te laten zien, en daarmee ook de voor sommigen ongemakkelijke perspectieven.”
Advertentie
Een deel van de partijen in de Tweede Kamer wil dat de levering stopt van reserveonderdelen voor F-35 gevechtsvliegtuigen aan Israël. Dat is nodig „om te voorkomen dat Nederland medeplichtig wordt aan schendingen van het oorlogsrecht”, aldus D66’er Sjoerd Sjoerdsma in vragen aan het demissionaire kabinet.
NRC bericht over een levering aan Israël na de aanval van Hamas een maand geleden. Juristen van Buitenlandse Zaken waarschuwden volgens de krant voor mogelijke risico’s op schendingen van het oorlogsrecht. Desondanks werd de uitvoer doorgezet. Israël heeft recht op zelfverdediging, benadrukt het kabinet steeds.
Onder meer SP, DENK en GroenLinks-PvdA keren zich tegen de levering. „Bent u bereid af te zien van verdere wapenleveranties zolang de disproportionele aanvallen op Gaza plaatsvinden”, vraagt Kati Piri (GroenLinks-PvdA) aan minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel). De F-35 wordt door Israël ook ingezet bij de aanval op Gaza. Daarbij vallen veel burgerslachtoffers.
De VVD is een van de partijen die voorstander is van de hulp. „Het stopzetten van de levering van F35 reserve-onderdelen zou Israël vleugellam maken en Nederland een onbetrouwbare partner. Dat zou onwenselijk zijn”, twitterde Ruben Brekelmans van de VVD. Ook de PVV zei eerder dat Israël alle steun moet krijgen.
Op vliegbasis Woensdrecht is een groot logistiek centrum gevestigd van waaruit alle partnerlanden in Europa, inclusief Israël, worden voorzien van reserveonderdelen voor de F-35.
De Israëlische krijgsmacht zegt 130 tunnels van Hamas te hebben vernietigd in de Gazastrook. Legerwoordvoerder Daniel Hagari schrijft op X dat de troepen op de grond bezig zijn met het verwoesten van wapens van Hamasstrijders, maar dat vooral de infrastructuur van de militante beweging wordt uitgeschakeld.
Het is niet bekend hoeveel tunnels Hamas heeft gegraven onder de Gazastrook, maar schattingen gaan uit van honderden kilometers aan ondergrondse gangen. Volgens Hagari waren de tunnels die nu zijn verwoest aangesloten op waterleidingen en voorzien van zuurstof. Dat zou erop duiden dat de Hamasstrijders van plan waren om lange tijd ondergronds te leven.
Qatar zou momenteel met Amerikaanse bijstand onderhandelen tussen Israël en Hamas over de vrijlating van tien tot vijftien gijzelaars van Hamas in ruil voor een tijdelijk bestand in de Gazastrook, bericht het persbureau AFP. Qatar heeft eerder al de vrijlating bewerkstelligd van twee Amerikaanse en twee Israëlische gijzelaars die in handen van de Palestijnse beweging waren en in de Gazastrook werden vastgehouden.
Het in 1987 opgerichte Hamas heeft zijn politieke hoofdkwartier in Qatar en dat is momenteel ook de woonplaats van de politieke voorman van de beweging, Ismail Haniyeh.
Qatar heeft ook een cruciale rol gespeeld bij gesprekken tussen Hamas, Egypte en Israël voor de opening van de Egyptische grenspost aan de zuidkant van de Gazastrook voor hulp en voor het vertrek van buitenlanders en gewonden uit Gaza.
Qatar stelt dat het blijft proberen te bemiddelen „ondanks de acties van de Israëlische bezettingsmacht”.
Hamas beschuldigt het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) van samenzwering met Israël bij de „gedwongen verplaatsing” van burgers in de Gazastrook. Vele honderdduizenden Palestijnen zijn vanuit het noorden naar het zuiden van het kustgebied getrokken.
Het Israëlische leger heeft de bevolking meermaals opgeroepen het noorden te verlaten. Woensdag vertrokken nog eens duizenden burgers. Het leger hield tussen 10.00 en 15.00 uur voor de vierde dag op rij een zogeheten vluchtroute open voor wie naar het zuiden wil. Door de oorlog tussen Israël en Hamas zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 1,5 miljoen mensen ontheemd geraakt, ongeveer 70 procent van alle inwoners.
De autoriteiten in de Gazastrook, die onder controle van Hamas staat, zeggen dat er in het gebied geen veilige plekken meer zijn. Een woordvoerder adviseerde burgers niet te luisteren naar instructies van het Israëlische leger. Israël beschuldigt Hamas ervan Palestijnse burgers als „menselijke schilden” te gebruiken.
Een speciale expertisegroep van het ministerie van Sociale Zaken heeft een handreiking opgesteld voor gemeenten over hoe ze kunnen omgaan met spanning en polarisatie door de oorlog tussen Israël en Hamas. „Gemeenten hebben behoefte aan concrete en praktische tips om lokaal het gesprek aan te gaan met inwoners, betrokken gemeenschappen en religieuze en maatschappelijke organisaties”, aldus het ministerie.
Omdat de spanningen niet in iedere gemeente even hoog oplopen, is de handreiking opgedeeld in verschillende fases: de rustfase, de fase van ongemak, de fase van onderhuidse spanningen en de fase van openlijke incidenten of escalatie. Per fase worden mogelijke vragen toegelicht en suggesties en aanbevelingen voor concrete acties gedaan.
Voor de eerste fase, waarin nog sprake is van weinig tot geen spanning, raadt het ministerie gemeenten bijvoorbeeld aan om de geschiedenis en achtergrond van het conflict goed te leren kennen. Ook is in deze fase het onderhouden en waar nodig opbouwen van een netwerk van maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen belangrijk, stelt het ministerie. Op die manier kunnen signalen van eventuele escalatie op tijd worden opgevangen.
Ook is er een algemene leidraad in de handreiking opgenomen die gemeenten kunnen gebruiken om het gesprek aan te gaan.
Italië stuurt een hospitaalschip met 170 medische hulpverleners naar de kust van de Gazastrook. Minister van Defensie Guido Crosetto zegt dat bovendien wordt gewerkt aan het opzetten van een veldhospitaal in de strook. Aan boord van het schip zijn dertig mensen die zijn opgeleid voor het verrichten van medische ingrepen in noodsituaties.
Israël bombardeert de dichtbevolkte strook land met ruim 2 miljoen inwoners al circa een maand. Daarbij zijn volgens de lokale autoriteiten, die onder leiding staan van Hamas, meer dan 10.500 doden gevallen onder wie ruim 4320 kinderen. De bevolking van de Gazastrook is al jaren voor bijna de helft minderjarig. Er zijn inmiddels meer dan 26.450 gewonden gevallen.
VN-chef António Guterres heeft herhaaldelijk opgeroepen een einde te maken aan de schendingen van het oorlogsrecht en humanitaire recht in de strook en dringt aan op een staakt-het-vuren om de burgers te helpen. Israël bestookt de bebouwing voortdurend omdat dit een menselijk schild zou vormen voor Hamasstrijders onder de grond.
Demissionair premier Mark Rutte heeft woensdag een bezoek gebracht aan de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani. In Qatar sprak de premier over de oorlog tussen Israël en Hamas en de situatie in Gaza.
Qatar kan een „belangrijke rol” spelen bij het regelen van diplomatieke zaken, zoals extra hulp aan Gaza. Rutte sprak ook met de emir over de gijzelaars. „In het gesprek kwamen een aantal zaken naar voren die ik ook verstandig vind om met Netanyahu te delen”, zegt Rutte tegen de NOS. „Dat wil ik persoonlijk met hem doen.”
Rutte reist vanuit Qatar, dat hij woensdag bezocht, door naar Israël. Hij praat daar met zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu, meldt Rutte op X.
Het al-Quds-ziekenhuis in Gaza-Stad heeft bijna alle werkzaamheden gestaakt. Dat is nodig om brandstof te besparen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS), die het ziekenhuis runt. Zonder brandstof heeft het ziekenhuis geen stroom.
Het belangrijkste aggregaat van het ziekenhuis is uitgeschakeld, waarmee het ziekenhuis nu volgens de PRCS op één kleine generator draait. De afdeling chirurgie is gesloten, de MRI-scanner en andere apparaten zijn buiten gebruik en er wordt geen zuurstof meer geproduceerd. De verschillende afdelingen krijgen om de beurt twee uur stroom per dag. Zo kan er wel nog gekookt worden en kunnen telefoons aan de lader.
Het ziekenhuis spreekt van een „ernstig gebrek aan brandstof”, waar al langer voor gewaarschuwd wordt. De Rode Halve Maan zegt dat er ongeveer een week geleden nog een noodgreep is toegepast door brandstof bij tankstations op de Gazastrook te halen. Dat is inmiddels „onmogelijk”, staat in een verklaring van de hulporganisatie.
Al-Quds heeft dringend brandstof, medische hulpmiddelen, geneesmiddelen, water en voedsel nodig. Er verblijven niet alleen patiënten en zorgmedewerkers, maar ook 14.000 vluchtelingen, die eveneens met tekorten aan voedsel, melk en babymelk kampen, zegt de Rode Halve Maan. PRCS zegt te vrezen dat het ziekenhuis de komende dagen helemaal moet sluiten vanwege de tekorten.
Het is een onmogelijk dilemma. Dient er een staakt-het-vuren te komen in de oorlog tegen Hamas, of moet Israël juist nu doorzetten om de Palestijnse terreurbeweging een beslissende slag toe te brengen?
Demissionair premier Mark Rutte reist vanuit Qatar, dat hij woensdag bezocht, door naar Israël. Hij praat daar met zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu, meldt Rutte op X. In Qatar sprak de premier over de oorlog tussen Israël en Hamas en de situatie in Gaza. Rutte was twee weken terug al in Israël.
Rutte sprak met de emir van Qatar, dat een „belangrijke rol” kan spelen bij het regelen van diplomatieke zaken, zoals extra hulp aan Gaza. „In het gesprek kwamen een aantal zaken naar voren die ik ook verstandig vind om met Netanyahu te delen”, zegt Rutte tegen de NOS. „Dat wil ik persoonlijk met hem doen.”
Zo’n 2060 personen met een buitenlands paspoort hebben in een week tijd de Gazastrook verlaten via de grensovergang Rafah met Egypte, aldus de Palestijnse grensautoriteiten. Woensdag zullen naar verwachting nog eens honderden anderen de grens oversteken.
De grenspost is sinds 1 november meermaals opengegaan voor buitenlanders en Palestijnen met een dubbele nationaliteit. Ook zijn gewonde Palestijnen vanuit Gaza naar Egyptische ziekenhuizen overgebracht. Volgens gegevens van de grensautoriteiten zijn ongeveer honderd gewonden en dertien kankerpatiënten in Egypte aangekomen, een deel met begeleiding.
Rafah is de enige grensovergang met de Gazastrook die niet onder Israëlische controle staat en ook de enige plek waar hulp voor Palestijnen kan worden ingevoerd. De hulporganisatie Palestijnse Halve Maan zegt dat dinsdag nog eens 81 vrachtwagens met humanitaire hulpgoederen de grens zijn overgestoken. Daarmee stijgt het totaal sinds 21 oktober naar 650.
De landen die samenwerken in de G7 vinden dat er een einde moet komen aan de oorlog en het menselijk lijden in Gaza, maar wel met oog voor de toekomst. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd na overleg met collega-ministers van de groep in Tokio. Hij kwam met een lijst voorwaarden waar die toekomst aan moet voldoen.
„We willen dit conflict allemaal zo snel mogelijk beëindigen en tegelijk het menselijk lijden minimaliseren. Maar zoals we hebben besproken met de G7-collega’s, moet iedereen die oproept tot een staakt-het-vuren uitleggen wat gedaan kan worden tegen de onaanvaardbare consequenties die dit waarschijnlijk met zich meebrengt”, aldus Blinken. Hij bedoelde daarmee dat Hamas aanwezig blijft in Gaza. De G7 is wel een voorstander van gevechtspauzes om humanitaire hulp te verlenen.
Blinken noemde een aantal „voorwaarden” waaraan volgens hem en de andere G7-leiders voldaan moet worden voor er duurzaam vrede kan komen. Zo mogen er geen gedwongen verplaatsingen van Palestijnen in Gaza plaatsvinden, „nu niet, niet na de oorlog”. Ook mag Gaza niet opnieuw bezet, geblokkeerd of belegerd worden, mag het grondgebied niet kleiner worden en moeten stappen ondernomen worden tegen terroristische activiteiten vanuit Gaza of de Westelijke Jordaanoever. Hij pleitte verder voor zelfbestuur voor zowel Israël als de Palestijnen.
De G7 is een groep van landen. Naast de Verenigde Staten zitten Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie aan tafel.
De manier waarop Israël aanvallen uitvoert in de Gazastrook is volgens een deskundige van de Verenigde Naties verboden. Balakrishnan Rajagopal, die ook werkt voor de vooraanstaande Amerikaanse universiteit MIT, spreekt van oorlogsmisdaden en mogelijk ook misdaden tegen de menselijkheid en mensenrechtenschendingen.
„Het uitvoeren van vijandelijkheden in de wetenschap dat ze systematisch woningen en infrastructuur voor burgers verwoesten en beschadigen, waardoor een volledige stad zoals Gaza-Stad onbewoonbaar wordt voor burgers, is een oorlogsmisdaad”, zegt Rajagopal. Hij gebruikt daarvoor de term „domicide”.
Volgens de VN-expert komt domicide op een aantal plekken in de wereld voor. „Het wordt nu gepleegd in Gaza en de wereld blijft hulpeloos toekijken, terwijl internationale menselijke en humanitaire wettelijke normen openlijk geschonden worden.”
De eerste Oekraïners zijn geëvacueerd uit de Gazastrook. President Volodymyr Zelensky heeft via sociale media bekendgemaakt dat het om een groep van 43 personen gaat. Zij zijn volgens hem nu „veilig in Egypte”, waar ze worden bijgestaan door Oekraïense diplomaten.
Oekraïne heeft volgens Zelensky ook geholpen bij de evacuatie van 36 burgers van buurland Moldavië. „De evacuatie gaat door. Onze ambassades in Israël en Egypte, evenals andere relevante agentschappen, werken hard om meer van onze burgers Gaza uit te krijgen.” Zelensky zei vorige maand dat bijna 260 Oekraïners vast zaten in de Gazastrook.
Door de oorlog tussen Israël en Hamas, die op 7 oktober uitbrak, zijn volgens Kyiv 21 Oekraïners om het leven gekomen. Een Oekraïner is als vermist opgegeven.
De Britse Labour-politicus Imran Hussain heeft afstand genomen van het standpunt van zijn partijleider Keir Starmer over Gaza en trekt zich daarom terug uit diens zogenoemde schaduwkabinet. Hussain blijft wel lid van de partij en het Lagerhuis, maar wil vrijer kunnen spreken over een staakt-het-vuren.
Het verzet tegen het Gaza-standpunt van Starmer klinkt binnen Labour steeds luider, merkt de BBC op. De Britse omroep zegt dat inmiddels 66 Lagerhuisleden van die partij uitspraken hebben gedaan die niet overeen lijken te komen met het officiële partijstandpunt. Dat is een derde van de parlementariërs. Starmer is tegen een staakt-het-vuren omdat dat in het belang zou zijn van Hamas.
Hussain is geen heel bekend Lagerhuislid, maar was wel zichtbaarder dan de meeste partijgenoten. Volgens de BBC is de andere prominente leden van Labour te kennen gegeven dat van ze verwacht wordt dat ze een motie over een staakt-het-vuren in Gaza die binnenkort in stemming wordt gebracht niet moeten steunen.
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ziet een „zorgelijke stijging” van antisemitische incidenten in Nederland sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober.
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een motie van afkeuring aangenomen tegen de Democratische afgevaardigde Rashida Tlaib, melden Amerikaanse media. Tlaib, die een Palestijnse achtergrond heeft, werd veroordeeld voor het „bevorderen van valse verhalen over de Hamasaanval van 7 oktober 2023 op Israël en het oproepen tot de vernietiging van de staat Israël”, aldus de met 234 tegen 188 stemmen aangenomen motie. 22 Democraten stemden voor de motie.
Tlaibs critici wezen onder meer op haar gebruik van de uitdrukking „van de rivier naar de zee”, die door sommigen wordt beschouwd als een oproep om een einde te maken aan het bestaan van Israël. Tlaib heeft steeds gezegd dat het bedoeld is als een oproep „tot vrijheid, mensenrechten en vreedzaam samenleven, en niet tot dood, vernietiging of haat”.
Tlaib verdedigde haar standpunten tijdens haar vijf minuten durende toespraak in het Huis van Afgevaardigden. „Mijn kritiek is altijd gericht geweest op de Israëlische regering en de acties van Netanyahu. Het is belangrijk om mensen en regeringen van elkaar te scheiden, want geen enkele regering is boven kritiek verheven”, zei Tlaib. „Het idee dat het bekritiseren van de regering van Israël antisemitisch is, schept een zeer gevaarlijk precedent.”
Een motie van afkeuring tegen een lid van het Congres is een publieke veroordeling van het gedrag van het lid en heeft geen formele gevolgen voor het functioneren van het lid binnen het orgaan. Zo’n motie is relatief zeldzaam: in meer dan tweehonderd jaar kwam het slechts 25 keer voor. Tlaib is nummer 26.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen willen oproepen tot een humanitair staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Dat bericht het Japanse persbureau Kyodo onder verwijzing naar Japanse regeringsbronnen.
Het staakt-het-vuren is bedoeld om humanitaire hulp aan de lijdende burgers in de Gazastrook mogelijk te maken. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sloot eerder een staakt-het-vuren uit. „Er komt geen staakt-het-vuren in Gaza zonder de vrijlating van onze gijzelaars”, zei Netanyahu maandag nog tegen de Amerikaanse omroep ABC.
De buitenlandministers van de G7-landen plannen een gezamenlijke verklaring na hun tweedaagse bijeenkomst in Tokio. In die verklaring zal de oproep tot een staakt-het-vuren worden opgenomen, aldus Kyodo. Woensdag lieten de G7-ministers al weten dat ze „verenigd” blijven in hun „krachtige steun” voor Oekraïne, „zelfs in de huidige internationale situatie”.
De G7 is van oorsprong een op economische vraagstukken gerichte informele overleggroep van Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Europese Unie is officieel geen lid, maar maakt er sinds 1977 deel van uit. De G7 is zich in de loop der jaren steeds meer met politieke kwesties gaan bezighouden.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zegt dat de aanval van het Israëlische leger op een ambulance net buiten het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad op 3 november onwettig was. De organisatie wil dat de aanval wordt onderzocht als een mogelijke oorlogsmisdaad.
HRW wijst erop dat „het internationale humanitaire recht dat van toepassing is op gewapende conflicten bepaalt dat ambulances die uitsluitend voor medisch vervoer worden gebruikt, onder alle omstandigheden moeten worden gerespecteerd en beschermd”. Ambulances verliezen die bescherming alleen als ze worden gebruikt „om daden te begaan die schadelijk zijn voor de vijand”.
Israël bevestigde later de aanslag te hebben uitgevoerd en verantwoordde die door te stellen dat Hamas de ambulance gebruikte om strijders en wapens te vervoeren. Volgens Palestijnse autoriteiten werden de ambulances gebruikt om zwaargewonde Palestijnen naar de grensovergang met Egypte bij Rafah te vervoeren.
Artsen zonder Grenzen meldt dat een medewerker is gedood bij een bombardement op het vluchtelingenkamp al-Shati in de Gazastrook. Mohammed Al Ahel kwam dinsdag om het leven toen het gebouw waarin hij woonde instortte. Ook zijn familieleden en tientallen anderen zouden daarbij zijn omgekomen.
Artsen zonder Grenzen zegt dat zij zich „ernstig zorgen maken over onze collega’s in Gaza, van wie velen nog steeds werken in ziekenhuizen in de Gazastrook om levensreddende zorg te leveren”. Volgens de hulporganisatie is een onmiddellijke wapenstilstand nodig om nog meer doden te voorkomen en humanitaire hulp op gang te kunnen brengen.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft er maandag bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op aangedrongen een driedaagse pauze in de gevechten in te lassen. Dat bevestigt het Witte Huis, nadat eerder de website Axios had bericht dat Biden om een dergelijke pauze heeft verzocht. Volgens een Witte Huis-woordvoeder voerde Biden ook „humanitaire redenen” aan voor een gevechtspauze.
De driedaagse pauze zou ervoor moeten zorgen dat Hamas tien tot vijftien gijzelaars vrijlaat. Daarnaast zou het de militante Palestijnse beweging in staat stellen om te inventariseren wie er precies worden gegijzeld door Hamasstrijders. Verschillende militante Palestijnse groepen hebben mensen ontvoerd tijdens een verrassingsaanval op Israël op 7 oktober. Volgens de Israëlische krijgsmacht werden er zo’n 240 mensen ontvoerd.
Israël heeft meerdere keren gezegd geen onderbreking van de gevechten in te willen lassen. Zo’n pauze zou vooral voordelig zijn voor Hamas, stelt de Israëlische krijgsmacht. Ook zou Israël niet over willen gaan op een onderbreking voordat de gijzelaars zijn vrijgelaten. Hamas zegt de gijzelaars niet vrij te zullen laten zolang Israël bombardementen uitvoert op de Gazastrook.
Advertentie