Binnenland
Zuid-Holland staat permanente bewoning vakantiepark Nieuwkoop toe

De provincie Zuid-Holland gaat toestaan dat zo’n driehonderd vakantiewoningen op bungalowparken in de gemeente Nieuwkoop permanent bewoond worden. Een meerderheid van de Provinciale Staten (33-17) stemde vrijdag in met een motie hierover die was ingediend door JA21, ondersteund door BBB, VVD, CDA, PVV en Forum voor Democratie. Voor de parken in Nieuwkoop wordt nu een uitzondering gemaakt op de regel dat permanente bewoning van recreatiewoningen niet is toegestaan.

ANP

Het leidde tot gejuich op de publieke tribune, waar enkele bewoners zaten. Zij ‘beloonden’ JA21-fractievoorzitter Thom van Vugt met een paar biertjes.

De gemeente Nieuwkoop gedoogt al jaren dat de recreatiewoningen in het dorp Zevenhoven, die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zijn gebouwd, vaste bewoners hebben. De gemeente wil dit ook formeel vastleggen in het bestemmingsplan (een wijziging van recreatiewoningen naar reguliere woningen).

Om dat te kunnen doen, moet aan een aantal regels in de zogeheten omgevingsverordening van de provincie worden voldaan en over die punten bestaat al jarenlang discussie.

Het belangrijkste punt was dat het gebied onder een van de aanvliegroutes van Schiphol ligt. Voor zulke gebieden gelden sinds een aantal jaar bij woningbouw bepaalde regels met betrekking tot geluidsoverlast en gezondheidseffecten. Volgens gedeputeerde Anne Koning (wonen) hadden de vakantieparken in Zevenhoven met de huidige regels nooit gebouwd mogen worden.

Omdat bij een bestemmingswijziging dit geval echter niet wordt gezien als nieuwbouw, kan een uitzondering worden gemaakt voor de vakantiewoningen in Zevenhoven. In de aangenomen motie wordt het provinciebestuur opgeroepen dit te regelen. De weg ligt daardoor nu open om de al jaren geldende gedoogsituatie ook formeel toe te staan.

Koning benadrukte wel dat op deze locatie geen nieuwe woningen gebouwd kunnen worden vanwege de luchtvaartregels. Ze gaf daarmee gehoor aan een oproep van de SP, die tegen de motie stemde. „We hebben hier te maken met een gemeente die willens en wetens een recreatiepark permanent laat bewonen” zei SP-fractievoorzitter Lies van Aelst. „Er is bewust niet gehandhaafd. Slecht gedrag moet niet beloond worden. Gezien de historie moeten we geen nieuwe recreatieparken in deze omgeving toestaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer