Kerk & religie
Parlementaire enquête naar misbruik katholiek België in de maak

Er is een parlementaire enquête in de maak naar misbruik in de rooms-katholieke kerk in België. De golf van onthullingen en de bijbehorende verontwaardiging na een veelbesproken documentaire over de misstanden hebben de politiek tot actie aangezet.

ANP
Straatbeeld van Antwerpen met links de Grote Markt, rechts de Oude Koornmarkt en op de achtergrond de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. beeld ANP, MARCO DE SWART
Straatbeeld van Antwerpen met links de Grote Markt, rechts de Oude Koornmarkt en op de achtergrond de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. beeld ANP, MARCO DE SWART

Seksueel misbruik door geestelijken en anderen binnen de kerk is vooral in Vlaanderen weer het gesprek van de dag. Dertien jaar geleden kwam al aan het licht dat de kerk onder meer een bisschop die zich aan minderjarigen vergreep de hand boven het hoofd had gehouden. Maar strafrechtelijk onderzoek liep op niets uit. Veel bleek verjaard.

Sinds de documentairereeks Godvergeten op de Vlaamse publieke televisie en de verdere getuigenissen die die heeft losgemaakt, hamert ook de politiek erop dat het onderzoek moet worden heropend. Alle Vlaamse partijen vragen inmiddels om een parlementaire enquête, waarbij betrokkenen onder meer onder ede kunnen worden bevraagd. Die enquête is door de brede steun vrijwel verzekerd. De justitiecommissie beslist er volgende week woensdag over.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer