Spoeddebat Kamer over veevoerrapport
De Tweede Kamer debatteerde vanmiddag met het kabinet over het uitgelekte politierapport over milieucriminaliteit. PvdA, GroenLinks en SP willen dat het kabinet de controle op veevoer verscherpt. Coalitiepartijen CDA, VVD en D66 zien niets in nieuwe regels.
Uit het rapport ”Inventarisatie milieucriminaliteit” blijkt dat de diervoedersector zich op grote schaal schuldig maakt aan overtredingen van de wet. Zo wordt afval verwerkt in veevoer, waardoor de voedselveiligheid in gevaar kan komen.
PvdA en GroenLinks drongen dinsdag aan op een parlementaire enquête. De overheid heeft de greep op de sector verloren, aldus GroenLinks-kamerlid Vos. De veevoersector is volgens haar niet te vertrouwen en is alleen uit op financieel gewin. Het kabinet moet snel maatregelen nemen om de voedselveiligheid te waarborgen, de misdrijven aan te pakken en de daders stevig te straffen, aldus Vos. De regeringspartijen vinden nieuwe regels nog niet nodig. Zij zeiden overigens niets nieuws in het rapport te kunnen ontdekken.
De Tweede Kamer riep vanmiddag in een spoeddebat de ministers Donner van Justitie, Veerman van Landbouw en Hoogervorst van Volksgezondheid en staatssecretaris Van Geel van Milieu ter verantwoording. De Kamer legde in het debat vooral de nadruk op de handel en wandel van de veevoersector. Die zou immers de voedselveiligheid en daarmee de volksgezondheid in gevaar brengen.
Vanuit de betrokken bedrijfstakken is op deze aantijging boos gereageerd. Het Productschap Diervoeder vindt dat argumenten ontbreken voor de conclusie dat de voederbedrijven „massaal” rommelen met voer. Voorzitter J. Ramekers van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren is ronduit „furieus” over de aanval op de veevoersector. Vanwege de matige onderbouwing is er volgens hem sprake van een „suggestieve” rapportage. De vee- en vleessector bekijkt daarom zelfs of juridische stappen mogelijk zijn. De berichten over vermeende criminaliteit in de sector zorgen ervoor dat de bedrijven „aanhoudend schade lijden.”