Binnenland
Weerwind: kinderalimentatie krijgt voorrang bij afbetalen schulden

Iemand met schulden moet eerder beginnen met het betalen van achterstallige kinderalimentatie als het aan demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) ligt. Op dit moment moeten vaders of moeders achteraansluiten in de rij als hun ex-partner schulden heeft en daardoor de kinderalimentatie niet kan betalen. De minister wil zorgen dat ze sneller aan de beurt komen dan bijvoorbeeld webwinkels die nog een factuur open hebben staan. Het kabinet heeft ingestemd met zijn wetsvoorstel hierover.

ANP

Iemand met schulden moet snel beginnen met het betalen van rekeningen van bijvoorbeeld de Belastingdienst. Dat komt doordat de dienst een zogeheten ‘preferente status’ heeft een daardoor eerder aan de beurt komt dan andere organisaties. Weerwind wil ouders die wachten op kinderalimentatie ook zo’n hogere rang toekennen in de wachtrij van schuldeisers. Momenteel staan ze nog op dezelfde plek als de meeste schuldeisers, zoals telecomaanbieders en webwinkels

Nu leidt het soms tot schrijnende situaties dat ouders lang op hun kinderalimentatie moeten wachten, ziet Weerwind. „Zoals een ouder die te weinig geld heeft om de boodschappen, kleding of sport voor de kinderen te betalen.” In het „belang van het kind” moet hier naar mening van de minister verandering in komen.

Het voorstel van Weerwind moet eerst nog worden behandeld in de Tweede Kamer voordat het van kracht wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer