Veevoer vaker in het middelpunt
Veevoer moet goed en veilig zijn, voor dier en voor mens. De fabrikanten van het voer maken echter veel gebruik van afval. Politie en opsporingsambtenaren van VROM constateren nu dat deze sector systematisch over de schreef gaat. Het is niet de eerste keer dat de groep bedrijven in opspraak is. Een overzicht:
1996: In het kielzog van de crisis rond de gekkekoeienziekte bse raakt ook het veevoer in opspraak. In voer zitten resten van met bse besmette dieren verwerkt. De ziekte kan zich simpel verspreiden onder de Europese veestapel.
1999: Vier veevoerbedrijven worden onderzocht. Die hebben Duitse kaolinietklei met te veel dioxine verwerkt in het voer. In Duitsland is de kankerverwekkende stof uit de klei via voeder in kippenvlees en eieren terechtgekomen, die daardoor tien keer zo veel dioxine bevatten als is toegestaan.
1999: Veevoer van het Belgische bedrijf Verkest bevat dioxine. Dat komt doordat het bedrijf afgewerkte olie vermengt met het vet voor kippenvoer. Via vlees en eieren komt de dioxine in levensmiddelen. Ook in Nederlandse supermarkten worden honderden producten uit de schappen gehaald.
1999: Frans veevoer bevat rioolslib. Voor toenmalig minister van Landbouw Brinkhorst staat ook Nederlands veevoer steeds meer te boek als „afvalverwerker.” Kadaverresten, toiletafval, afgekeurde cola, keukenafval en hergebruikte frituurvetten worden getraceerd.
2002: In varkensvoer zit het MPA hormoon. Bron van de vervuiling is een Iers farmaceutisch afval dat het Belgische bedrijf Bioland in het voer heeft verwerkt. Voor mensen is MPA niet gevaarlijk. Varkens worden er tijdelijk onvruchtbaar van. Uit voorzorg worden ruim 20.000 besmette dieren afgemaakt.
2003: In Duits veevoer vermalen bakkersafval bevat te veel dioxine. Vooral veehouderijen in Oost Nederland zijn de klos, omdat ze het voer van een bedrijf uit Thüringen hebben gekocht. Uit voorzorg gaan 242 boerderijen op slot.
2004: Maïs in veevoer doet bij de Algemene Inspectiedienst (AID) alle alarmbellen afgaan. Tests duiden op een onbekend, nieuw groeihormoon in kalveren. Ruim 2500 rundveehouderijen worden onderzocht. Het gif van een schimmel die groeit op maïs, wordt door onderzoekers aangewezen als bron.
2004: Giftige aardappelenschillen leiden tot te veel dioxine in het veevoer. Duitse mergelklei die fritesfabrikanten als McCain gebruiken om de aardappelen te sorteren is de bron van de giftige stof. Minister Veerman (Landbouw) laat uit voorzorg ongeveer 200 veehouderijen tijdelijk blokkeren. Ook in België, Duitsland en Frankrijk gaan bedrijven op slot wegens deze zaak.