Zomerrecept: Kerriesaus met rijst
Precies een maand geleden stond m’n tweede met z’n groep 8 op het podium. De kinderen hadden veel geleerd, vertelde juf, en die lessen namen ze mee hun leven in. Ze liepen langs, een voor een, en stopten iets wat hun ontwikkeling symboliseerde in een reiskoffer.
„Ik ga op reis en ik neem mee… mijn smileyknuffel”, zei de een, „want ik heb op school geleerd dat humor belangrijk is.” De ander hield een spiegel omhoog omdat ze nu zichzelf durfde te zijn. Een derde had de waarde van vriendschap goed begrepen: „Ik ga op reis en neem deze foto van mijn vrienden mee.” Ontroerend vond ik het.
Ik moest er even aan terugdenken toen ik een paar dagen later onze reistassen inpakte en in de keuken aan het wikken en wegen was welke kruiden dit keer meegingen op vakantie. Totaal onbelangrijk natuurlijk, vergeleken met de diepe inzichten van de groepachters, maar toch.
Ik kies het liefst ter plekke wat ik wil koken en tja, pas dán weet je welke kruiden van pas komen. Kerrie maakt altijd kans mee te mogen in de koffer. Bijvoorbeeld om een makkelijke kerriesaus met appelstukjes te maken. Op vakantie met melk in plaats van room of kokosmelk. Je bindt ’m door wat bloem over de groenten te strooien. De overgebleven melk en de bloem zijn de dag erna perfect voor een vakantieklassieker: pannenkoeken!