Zomerrecept: Couscous met BBQ-groenten
Als ik iets zomers vind, dan zijn het gegrilde groenten. Aubergines, courgettes en paprika’s –echte seizoensgroenten– smaken gegrild zó lekker dat ik er zelfs op een snikhete dag gewoon voor achter de grillpan zou gaan staan. Bijna. Op vakantie sla ik zo’n grillsessie sowieso graag over. Gewoon vanwege het gedoe. En trouwens: welk vakantiehuisje heeft een grillpan? Of wie neemt z’n gietijzeren ribbelpan mee naar de camping? Precies.
Het geheime wapen van de zomer is natuurlijk de barbecue. Dat is het échte grillen. Voor wat groenten steken wij de barbecue niet zo snel aan (voor alleen een kipspiesje bij de warme maaltijd ook niet trouwens). Zo jammer eigenlijk, want ook groenten van het rooster hebben een fantastische smaak waar zelfs de grillpan niet aan kan tippen.
Vanaf nu doen we het zo: áls we een keer barbecueën, dan maak ik lekker veel groentespiesjes klaar: gemarineerd en wel, want waarom zou je vlees wel die aandacht geven en groenten niet? Die spiesjes grillen we tussendoor aan de randen van het rooster, waar het niet zo warm is. En als we helemaal vol zitten, gaan we gewoon nog even moedig door, tot alle groentespiesjes gaar en geurig zijn. Zodat we de dag erna kunnen nagenieten van de fijne BBQ-smaak, gevangen in stukken ui, courgette, paprika en tomaatjes. Liefst in een couscoussalade.