Binnenland
Aboutaleb zwijgt over speculaties over toekomst in Den Haag

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil niet reageren op speculaties over een vertrek naar Den Haag om lijsttrekker van de PvdA te worden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. De naam van de PvdA’er werd afgelopen weekend op sociale media veel genoemd als mogelijke leider van de op handen zijnde lijstcombinatie Partij van de Arbeid-GroenLinks bij de komende verkiezingen.

ANP

Aboutaleb wilde ook niets zeggen over het maandag aangekondigde afscheid van demissionair minister-president Mark Rutte. Afgelopen vrijdag wilde de burgemeester ook al niet inhoudelijk reageren op de val van het kabinet.

Naast de Rotterdamse burgemeester worden ook de namen van Eurocommissaris Frans Timmermans en de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman vaak genoemd. Ook zij zwijgen over een mogelijke verhuizing naar Den Haag, net als de huidige partijleiders van beide partijen Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks).

De Rotterdamse burgemeester is net als Timmermans en Moorman lid van de PvdA. Aboutaleb is in het verleden al vaker genoemd als mogelijke leider van de partij, maar hij hield steeds de boot af. Hij is sinds oktober 2008 burgemeester van Rotterdam. In 2020 stemde de Rotterdamse gemeenteraad voor een derde termijn van zes jaar voor Aboutaleb als eerste burger van de stad.

De PvdA en GroenLinks willen graag als één lijst meedoen aan de komende verkiezingen. Over dat voorstel kunnen de leden van beide partijen momenteel stemmen. De verwachting is dat een meerderheid voor het samengaan is. De Kamerverkiezingen worden naar verwachting in het najaar gehouden. Een exacte datum moet nog worden vastgesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer